Kolumbija dėl taikos kovoja iš naujo: bando gauti liaudies palaikymą

Kolumbijos vyriausybė ir sukilėliai FARC toliau bando įtvirtinti taiką, kurią šalies gyventojai atmetė referendume. Abi pusės pakeitė taikos sutartį, kad pritrauktų daugiau palaikymo iš liaudies.

FARC vyriausiasis derybininkas Ivanas Marquezas (viduryje) pasirašė naują taikos sutartį su valdžios atstovu Humberto de le Calle'u (dešinėje).<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
FARC vyriausiasis derybininkas Ivanas Marquezas (viduryje) pasirašė naują taikos sutartį su valdžios atstovu Humberto de le Calle'u (dešinėje).<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 15, 2016, 8:03 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:42 PM

52 metus trunkantį konfliktą siekianti sustabdyti Kolumbijos valdžia ir marksistinių pažiūrų Kolumbijos revoliucinės ginkluotosios pajėgos FARC šeštadienį paskelbė pakoregavę taikos sutartį.

Mat spalį vykusio referendumo metu šalies gyventojai pareiškė, kad jiems buvusios sutarties sąlygos buvo netinkamos.

Kolumbiečių laimei, nors taikos derybos tęsiasi, jų nuomonė nebuvo atmesta ar ignoruota. Priešingai, pataisos buvo padarytos atsižvelgiant į nepasitenkinimą buvusia sutartimi.

„Mes pasiekėme naują galutinį susitarimą, kad užbaigtume ginkluotą konfliktą, – pareiškime skelbia Kolumbijos vyriausybė ir FARC. – Į sutartį įtraukėme pokyčius ir patikslinimus, kuriuos siūlė įvairiausios mūsų visuomenės dalys.“

Vyriausybė pripažino, kad naujieji pokyčiai pagerino sutartį, kuri prieš tai buvo laikoma „pačiu geriausiu įmanomu susitarimu“.

„Aš nuolankiai pripažįstu, kad šis susitarimas yra geresnis“, – teigė vyriausybės vyriausiasis derybininkas Humberto de la Calle'as.

FARC vyriausiasis derybininkas Ivanas Marquezas pritarė: „Mes suvokėme, kad svarbu performuluoti susitarimą, kad būtų įtraukta daugiau balsų, kurių trūko vykstant derybų procesui.“

Kolumbijos prezidentas Juanas Manuelis Santosas atskleidė kai kuriuos naujosios taikos sutarties pokyčius kalboje, kuri buvo transliuota eteryje.

Be dviprasmiškos kalbos patikslinimų tam tikrose vietose, naujajame susitarime įtraukta viena svarbi detalė: FARC šalies valdžiai turės atiduos visus savo turimus turtus, kurie bus naudojami atlyginti nuostolius nuo konflikto nukentėjusiems žmonėms.

Daugelis balsavusiųjų spalio 2-osios referendume dėl taikos su FARC pasiūlytą susitarimą atmetė dėl vienos priežasties. Jie norėjo, kad sukilėliai būtų nubausti ir įkalinti už tūkstančius žmonių, kuriuos jie pagrobė ir nužudė.

Nors naujojoje sutartyje nėra pažadama FARC sukilėlių pasodinti už grotų, yra aiškiau apibrėžiamos kitos bausmės, kurios gali laukti marksistų. Pasak prezidento J.M.Santoso, bus įkurtas ypatingas tribunolas, kuris aiškinsis karo nusikaltimus.

Tačiau taikos sutarties kritikams ramybės nedavė dar ir tai, kad buvę sukilėliai būtų galėję tapti valstybės tarnautojais. Tiesa, ši sąlyga pakeista nebuvo.

„Visų pasaulio taikos procesų priežastis būtent ir yra tai, kad sukilėliai galėtų palikti savo ginklus nuošalėje ir legaliai dalyvauti politikoje“, – sąlygą gynė J.M.Santosas.

Kol kas nėra žinoma, ar J.M.Santosas naująją sutartį duos patvirtinti Kongresui, ar rengs dar vieną referendumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?