Tarp nuslėptų Ukrainos valdininkų turtų – vilos už milijonus

Kai spalio pabaigoje Ukrainos valdžios pareigūnai privalėjo paviešinti turto deklaracijas, sąžiningi buvo ne visi. Kaip paaiškėjo, prezidentas ir jo parankiniai nutylėjo apie įspūdingas vilas pajūrio kurortuose.

Taip atrodo Ukrainos prezidento P.Porošenkos vila Kosta del Solio kurorte.
Taip atrodo Ukrainos prezidento P.Porošenkos vila Kosta del Solio kurorte.
Daugiau nuotraukų (1)

„Radio Free Europe“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-11-17 14:28, atnaujinta 2017-04-17 17:24

Ispanijos Kosta del Solio pakrantėje išsidėstę vieni prabangiausių Europos kurortų ir vilų. Pastarųjų savininkai – Holivudo aktoriai, žymūs sportininkai ir Senojo žemyno politikos elitas. Kaip paaiškėjo, nekilnojamojo turto čia turi ir Ukrainos valdantieji.

Atskleista, kad apie Ispanijoje turimus turtus mokesčių deklaracijoje nutylėjo prezidentas Petro Porošenka, buvęs prezidento verslo partneris ir P.Porošenkos bloko vadovo pavaduotojas Ihoris Kononenka, taip pat Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretoriaus pavaduotojas Olehas Hladkovskis.

Skaičiuojama, kad slaptoji P.Porošenkos vila verta 4 mln. eurų.

Kaip pasakoja jo kaimynystėje namus turintys žmonės, Ukrainos lyderis paprastai čia neužsibūna – pabūna dvi arba tris dienas ir skrenda atgal į Kijevą.

Visi trys vyrai turi vilas ant jūros kranto, bet nė vienas neįvardijo jų nekilnojamojo turto deklaracijose, mat teisiškai jos priklauso jų turimam verslui, bet ne jiems, kaip fiziniams asmenims.

Nors kontroliuoti tokį turtą, jeigu jis skirtas darbo reikalams, per kompanijas yra legalu, su korupcija kovojantys kritikai tikina, kad valdantieji taip tiesiog atvirai tyčiojasi iš skaidrumo reikalavimo ir slepia, kaip nekilnojamasis turtas buvo įgytas.

„Jei vila nėra naudojama įmonės komercinei veiklai, ji turėjo būti deklaruota dokumente“, – teigė nevyriausybinės organizacijos „Anti-Corruption Action Centre“ vadovė Darja Kaleniuk.

Korupcija ir skaidrumo trūkumas valdžios sluoksniuose visuomet lėmė politinę stagnaciją šalyje ir sukėlė Maidano revoliuciją. Tačiau vis dažniau garsiai prabylama, kad naujoji proeuropietiškoji valdžia šios problemos nepanaikino ir pati puoselėja skaidrumą tik žodžiais, o ne darbais.

Žinia apie nuo visuomenės akių nuslėptas vilas Ispanijoje tokias ukrainiečių nuostatas tik sustiprino, bet prezidento atstovai į tai turėjo tik vieną atsakymą: „Turtas įgytas teisėtai ir buvo tinkamai deklaruotas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.