Kinija iki metų pabaigos visoje šalyje pradės kontroliuoti rūkymą

Kinija,

Draudimo nepaisančioms vietoms gali grėsti baudos iki 10 tūkst. juanių (1,4 tūkst. eurų).<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Draudimo nepaisančioms vietoms gali grėsti baudos iki 10 tūkst. juanių (1,4 tūkst. eurų).<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2016, 11:06 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 9:11 AM

Šioje Azijos milžinėje gyvena daugiausiai rūkalių; cigaretes reguliariai rūko 28 proc. visų suaugusių kinų ir pusė visų suaugusių šalies vyrų.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nurodo, kad kasmet Kinijoje dėl ligų, susijusių su tabako vartojimu, miršta po milijoną žmonių, o pasyvūs rūkymas kasmet prisideda prie maždaug 100 tūkst. mirties atvejų.

2015 metų birželį Pekino municipalitetas priėmė griežčiausias kovos su rūkymu taisykles šalyje: uždraudė rūkyti biuruose, restoranuose, viešbučiuose ir ligoninėse.

Draudimo nepaisančioms vietoms gali grėsti baudos iki 10 tūkst. juanių (1,4 tūkst. eurų).

Praėjusią savaitę Šanchajus taip pat priėmė tabako reguliavimo taisykles ir uždraudė rūkyti patalpose ir lauke tokiose viešose vietose kaip autobusų stotelės, stadionai, mokyklų teritorijos.

Per šioje šalies komercijos sostinėje vykusią PSO konferenciją vyriausybinės sveikatos apsaugos sistemos atstovas Mao Qunanas užsiminė, kad ribojančios priemonės bus pradėtos taikyti ir visoje šalyje.

„Vyksta įstatymų leidžiamasis procesas dėl reguliavimo visos šalies mastu rūkymui viešose vietose kontroliuoti, tikimasi, kad apie jį bus paskelbta ir jis bus įgyvendintas šiais metais“, – sakė jis reporteriams.

„Griežta rūkymo viešose vietose teisinė kontrolė yra pažanga sveikatos (apsaugos srityje)“, – pažymėjo jis.

Beveik 20 miestų jau parengė tokias taisykles, pridūrė atstovas.

Kovos su rūkymu priemones Kinijoje gali būti sunku įgyvendinti, nes valstybinė tabako pramonė neša vyriausybei didžiules pajamas. 2015 metais valstybė gavo 1,1 trilijono juanių (150,7 mlrd. eurų) mokesčių ir pelno. Per metus šios sumos padidėdavo apie 20 procentų.

Kinijos tabako reguliavimo institucija biurais ir aukšto rango pareigūnais dalijasi su valstybine kompanija „China National Tobacco Corp“, kuri yra faktinė monopolija ir didžiausia cigarečių gamintoja pasaulyje.

PSO generalinė direktorė Margaret Chan paragino kitus miestus „užtikrinti, kad tabako kontrolė Kinijoje darytų tolesnę pažangą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.