Prancūzijoje paleisti du dėl įtariamų ryšių su terorizmu sulaikyti asmenys

Prancūzijos pareigūnai vėlai antradienį paleido du iš septynių įtariamųjų, suimtų per

Pasak vidaus reikalų ministro B.Cazeneuve'o, tarnyboms pavyko sužlugdyti „ilgai planuotą teroro ataką mūsų teritorijoje“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pasak vidaus reikalų ministro B.Cazeneuve'o, tarnyboms pavyko sužlugdyti „ilgai planuotą teroro ataką mūsų teritorijoje“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2016, 10:33 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 7:34 AM

Policija šeštadienio vakarą surengė reidus rytiniame Strasbūro mieste ir pietiniame Marselio uostamiestyje po ilgiau negu aštuonis mėnesius trukusio saugumo tarnybų tyrimo.

Pareigūnai suėmė septynis įtariamus teroristus – Prancūzijos, Maroko ir Afganistano piliečius. Pasak vidaus reikalų ministro Bernard'o Cazeneuve'o, tarnyboms pavyko sužlugdyti „ilgai planuotą teroro ataką mūsų teritorijoje“.

Antradienį buvo paleisti du Marselyje sulaikyti asmenys. Buvo įtariama, kad jie padėjo apsigyventi marokiečiui Hichamui E., kuris tebelaikomas arešte. Manoma, kad jis buvo šios kuopelės finansininkas.

Šalyje tebegalioja nepaprastoji padėtis, paskelbta pernai po „Islamo valstybės“ džihadistų išpuolių Paryžiuje, nusinešusių 130 žmonių gyvybių.

Strasbūro meras citavo Vidaus reikalų ministerijos informaciją, kad numanomos planuotos atakos taikiniai buvo Paryžiaus apylinkėse o ne pačioje sostinėje, kur penktadienį atsidarys didelė kalėdinė mugė.

Prancūzijoje nuo 2015 metų sausio buvo įvykdytos trys didelės atakos. Ši virtinė prasidėjo nuo išpuolio prieš satyrinį leidinį „Charlie Hebdo“ ir vieną žydų maisto krautuvę, o praeitų metų lapkričio 13-ąją sostinę supurti virtinė sprogdinimų ir šaudynių.

Liepą pietiniame Nicos kurorte vienas radikalizavęsis ekstremistas nukreipė sunkvežimį į fejerverkų pasižiūrėti susirinkusią minią. Tąsyk žuvo 86 žmonės.

Per naujausius reidus Strasbūre buvo suimti keturi įtariamieji prancūzai – 35–37 metų asmenys, anksčiau nepatekę į žvalgybos tarnybų akiratį. Antradienį tebevyko jų apklausos.

Įtariama, kad du iš jų 2015 metais buvo išvykę į Siriją kautis džihadistų pusėje, bet vėliau grįžo į Europą.

Per reidus rasti du šaunamųjų ginklų, įskaitant pistoletą kulkosvaidį, taip pat džihadistų propagandos.

Dviem su šia grupuote siejamiems prancūzams, esą palaikiusiems ryšius su vienu džihadistų vadu Sirijoje, po apklausų buvo skirtas ikiteisminis kalinimas, nurodė vienas tyrimui artimas šaltinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.