L.Linkevičius: „Rusija Europai plauna smegenis“

 D.Trumpo kritika NATO yra pagrįsta

Linas Linkevičius atkreipė dėmesį, kad Rusija NATO pasienyje turi daugiau karių ir daug dažniau organizuoja karines pratybas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Linas Linkevičius atkreipė dėmesį, kad Rusija NATO pasienyje turi daugiau karių ir daug dažniau organizuoja karines pratybas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2016, 8:51 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 2:26 AM

Jis BBC laidoje „Hardtalk“ pareiškė, kad šiais laikais kare vietoj artilerijos galima naudoti smegenų plovimą ir tai Rusija jau sėkmingai daro Europoje.

„Konvenciniame kare prieš tikrąjį mūšį buvo naudojama artilerija. Dabar nebereikia naudoti artilerijos, gali išplauti smegenis ir siųsti karius. (...) Tai buvo daroma Kryme, prieš jį užimant. Žmonėms valstybės valdoma žiniasklaida išplovė smegenis, skleisdama melą. Tai yra didelis ginklas, kuris dar neįvertintas“, – penktadienį transliuotoje laidoje „Hardtalk“ teigė L.Linkevičius.

„Tai vyksta visus, taip pat Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Italijoje“, – pridūrė jis.

Argumentuodamas, kodėl mano, jog Rusija naudodama propagandą plauna smegenis, jis įvardijo nenorą aštriau pasisakyti ar imtis reikiamų veiksmų.

„Jei yra idėjų, kad nedarykime kažko, nes tai provokuoja, nesakykime ko nors aštraus, nes tai provokuoja – tai blogai“, – teigė L.Linkevičius.

Kalbėdamas apie Rusijos teiginius, jog ši pasieniuose karinę techniką perkelia tik dėl to, nes taip saugosi nuo agresyvios NATO plėtros, L.Linkevičius tikino, kad Rusija sėkmingai naudoja propagandą, apversdama situaciją.

„Tai puikus jų propagandos triukas, jie jį nuolat naudoja. Jie yra gabūs, apverčiant situaciją, apkaltinant kitus tuo, ką jie patys daro. Tai gan gerai veikia“, – teigė ministras.

Jis atkreipė dėmesį, kad Rusija NATO pasienyje turi daugiau karių ir daug dažniau organizuoja karines pratybas.

D.Trumpo kritika NATO yra pagrįsta

 Išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo dar rinkimų kampanijos metu išsakyta kritika NATO yra pagrįsta, mano Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Jis pripažįsta, kad nepakankamas išlaidų gynybai skyrimas yra problema aljanse. 

Ministras BBC laidoje „Hardtalk“ teigė, kad verslininkas, sužinojęs, jog 70 proc. aljanso sąskaitų apmoka JAV, turėjo būti nepatenkintas. 

„Aš galiu įsivaizduoti – verslininkas D.Trumpas buvo supažindintas su NATO, nes jis nėra labai įsitraukęs į užsienio politiką ir tai nebuvo didelė jo kampanijos dalis. Jis buvo supažindintas, kaip veikia NATO ir informuotas, kad 70 proc. NATO sąskaitų apmoka JAV. Žinoma, jis nebuvo patenkintas, žinoma, jis kritikavo. (...) Galbūt tai buvo padaryta gan aštriu būdu, bet jis teisus“ – penktadienį transliuotoje BBC laidoje „Hardtalk“ teigė L.Linkevičius. 

Tačiau ministras teigė, kad reikia sulaukti, kol kitąmet pradės dirbti D.Trumpo komanda ir tuomet vertinti, kaip JAV elgsis užsienio politikoje bei NATO, o iš priešrinkiminių kalbų nuomonės nederėtų susidaryti. Be to, jo nuomone, sunku įsivaizduoti, kad Jungtinės Valstijos netęstų savo dabartinės politikos. 

„Negaliu įsivaizduoti, kad nebus tęstinumo JAV politikoje, paprasčiausiai negaliu to įsivaizduoti“, – tikino L.Linkevičius. 

D.Trumpas rinkimų kampanijos metu teigė, kad „NATO yra nefunkcionali struktūra“. Jis kritikavo nepakankamą sąjungininkų indėlį NATO, kvestionavo kolektyvinės gynybos principą apskritai. Kita vertus, tos pačios rinkiminės kampanijos metu D.Trumpas taip pat užsiminė, jog JAV ir toliau gerbs įsipareigojimus NATO, tarp jų ir Baltijos šalių gynybos užtikrinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.