Šiaurės Dakotos indėnai švenčia istorinę pergalę prieš Vašingtoną

Šiaurės Dakotos valstijoje protestavę Stačiosios Uolos rezervato sijų genties indėnai ir juos palaikę amerikiečiai švenčia pergalę. JAV įmonės per gyventojams šventas žemes neties naftotiekio linijos.

Sijų gentis ir aplinkosaugos aktyvistai džiaugėsi dėl sprendimo perkelti naftotiekį.<br>AP nuotr.
Sijų gentis ir aplinkosaugos aktyvistai džiaugėsi dėl sprendimo perkelti naftotiekį.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 6, 2016, 10:38 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:25 AM

JAV kariuomenės inžinierių korpusas pranešė neleisiantis pabaigti „Dakota Access“ požeminės linijos.

Per keturias valstijas 1,9 tūkst. kilometrų besidriekiančio vamzdyno statybos jau beveik baigtos, išskyrus suplanuotą atkarpą po Ovahio ežeru ir Misūrio upe, tapusią indėnų protestų priežastimi. Tad dvi prieštaringai vertinamą naftotiekį tiesiančios įmonės jau apkaltino Baltuosius rūmus dėl kišimosi ir trukdymo užbaigti statybos darbus.

Džiugi žinia protestuotojus pasiekė praėjus vos dienai iki valdžios nustatyto laiko, per kurį vandens saugotojais save vadinantys aplinkosaugos aktyvistai ir čiabuviai turėjo palikti pakrantėse įkurtas stovyklas.

Čia JAV valdžios sprendimais nepatenkinti amerikiečiai įsikūrė dar pavasarį, o vėliau prie jų prisijungė ir paramą parodyti norinčių karo veteranų grupės.

Šiaurės Dakotoje gyvenantys indėnai ir jų rėmėjai baiminosi, kad 3,8 mlrd. JAV dolerių (3,5 mlrd. eurų) kainuojantis naftotiekis galėtų užteršti geriamąjį vandenį ir išniekinti šventomis laikomas kapines.

Bet sekmadienio vakarą paskelbtas valdžios sprendimas federalinėje žemėje protestavusius indėnus nudžiugino.

Nuo rugpjūčio kiekvieną savaitgalį aktyvistų stovyklą lankiusi Šajenų upės slėnio sijų genties atstovė Sylvia Picotte teigė, kad žinios ją pravirkdė: „Taip ilgai kovojome, bet gyvenome tik viltimi.“

Dėl sprendimo indėnai labiausiai sveikino kadenciją baigiantį JAV prezidentą Baracką Obamą, anksčiau aplankiusį ir šią gentį.

„Stačiosios Uolos gentis ir visos sijų bendruomenės bus amžinai dėkingos B.Obamos administracijai už šį istorinį sprendimą“, – kalbėjo genties vadas Dave’as Archambaultas.

Tiesa, indėnų pergalė gali būti trumpalaikė, nes sausį darbą pradedantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas palaiko naftotiekio tiesimą, tad gali savo pirmtako sprendimą atšaukti.

„Tai nėra šimtaprocentė pergalė, bet manau, kad žmonės, kurie čia jau praleido aštuonis mėnesius, turi teisę šiandien džiaugtis“, – teigė protestus organizavusi 26-metė Eryn Wise.

Be to, neaišku, kur iš tikrųjų bus perkelta ši naftotiekio linija. JAV kariuomenės inžinierių korpusas patvirtino, kad bando rasti kitą vietą, bet neaišku, kada tai įvyks. Vamzdynas vis tiek turės kirsti Misūrio upę, o prieš tai ir kovojo aktyvistai.

Kova dėl naftotiekio ne visada buvo taiki. Antai lapkritį teisėsaugos pareigūnai federalinėje žemėje įsikūrusius protestuotojus mėgino išvyti ašarinėmis dujomis, vandens patrankomis ir guminėmis kulkomis.

Per susirėmimus su policija sužeista daugiau nei pusantro šimto žmonių, o dar keli šimtai suimti. (AP, „The Guardian“, „Reuters“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.