Izraelio valdžia užsimojo tildyti garsiai besimeldžiančius palestiniečius

Izraelio valdžiai įsipyko garsiai besimeldžiantys musulmonai. Šalies įstatymų leidėjai tikisi jau kitą savaitę priimti nutarimą, drausiantį mečetėse naudoti garsiakalbius, kviečiančius tikinčiuosius melstis.

AFP/“Scanpix“ nuotr.
AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 13, 2016, 11:17 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:55 PM

Viena vertus, gali atrodyti, kad šimtmečius vieni šalia kitų gyvenantys žydai ir musulmonai ištvėrė daug išbandymų, tad ir šį kartą jiems pavyks išspręsti šią problemą.

Tačiau toli gražu taip nėra. Izraelio valdžios siekis uždrausti mečetėse naudoti garsiakalbius ne juokais suerzino musulmonus. Mat nors izraeliečiai tikina, kad taip tiesiog palaiko viešąją tvarką, musulmonai čia įžvelgia tikėjimo laisvės apribojimą.

Išpažįstantieji islamą mano, kad jų sakralinė tradicija negali būti prilyginama viešosios tvarkos pažeidimui ir dėl to persekiojama policijos.

Pasak Rytų Jeruzalėje gyvenančios Yael Antebi, iš mečečių sklindantys garsai gąsdina ne vieną. Maža to, garsas, sklindantis iš šventovių garsiakalbių per įvairius karinius konfliktus, yra padidinamas.

„Atrodo, jie bando įsiskverbti į tavo galvą“, – sakė Y.Antebi.

Motti Yogevas, Izraelio parlamento narys, naująjį įstatymą pasiūlė išgirdęs žydų iš skirtingų miestų, kuriuose gyvena ir žydai, ir arabai, nusiskundimus. Arabai sudaro maždaug 20 proc. Izraelio gyventojų ir daugelis jų yra musulmonai.

„Atėję pas mane žmonės skundėsi garsais, sklindančiais iš mečečių. Ypač juos erzino triukšmas ankstyvą rytą. Mečetės yra šalia žydų namų ir garsai iš jų pažadina žmones“, – sakė M.Yogevas.

Pasak M.Yogevo, prieš daugybę metų, kai nebuvo elektros, musulmonai belsdavosi į žmonių duris taip norėdami pranešti, kad atėjo laikas melstis.

Tačiau dabar kvietimas melstis skamba daug garsiau. Palestiniečiams naujasis įstatymas kelia baimę. Pasak jų, tai ne kas kita kaip bandymas demonstruoti Izraelio politinę galią.

„Raginimai melstis nieko neįžeidžia. Mes kviečiame ateiti ir melstis Dievui. Žydai nenori to girdėti? Paaiškinkite, kodėl?“ – klausė Kamalas Abdulas Khaderas.

Išgirdęs paaiškinimą, kad tokie garsai žadina žmones, K.A.Khaderas tik nusijuokė ir priminė, jog gatvėse triukšmo ir taip nemažai, įvairiausi garsai sklinda ir iš parduotuvių, žmonės garsiai kalbasi telefonu.

„Klausykite, tai Jeruzalė. Mes, musulmonai, nesiskundžiame, kai varpai skamba krikščionių bažnyčiose. Mes nesiskundžiame dėl žydų naudojamų ragų skleidžiamo garso. Tai yra religija ir niekas neturėtų į ją kištis“, – sakė K.A.Khaderas.

Bet naujojo įstatymo idėja, atrodo, itin palankiai vertinama Izraelio premjero Benjamino Netanyahu. („The Washington Post“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.