Ant Lenkijos vyriausybės supykę protestuotojai pasiryžo nesitraukti

Šeštą parą nesiliaujant opozicijos demonstracijai prie Lenkijos Seimo, valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) pasiūlė Kalėdų proga taikytis ir baigti didžiausią politinę krizę per pastaruosius keliolika metų.

Lenkijoje tęsiasi protestai prieš vyriausybę.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Lenkijoje tęsiasi protestai prieš vyriausybę.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Dec 22, 2016, 2:58 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:13 PM

Vakar į protestuotojus pirmasis kreipėsi TTP lyderis Jaroslawas Kaczynskis, o tik po jo – premjerė Beata Szydlo ir Seimo bei Senato pirmininkai.

Kalbėjusieji palinkėjo tautiečiams džiugių ir taikių Kalėdų bei Naujųjų metų, pasigyrė vyriausybės laimėjimais ir pasiūlė opozicijai nebepažeidinėti įstatymų ir tęsti normalų Seimo darbą.

Opozicijos lyderiai tokį valdančiųjų siūlymą taikytis prilygino pasityčiojimui ir pareiškė, jog pratęs Seimo posėdžių salės okupaciją iki sausio 11-osios posėdžio.

Siekdami palaužti streikininkus, valdantieji išjungė patalpoje elektrą bei šildymą, bet opozicijos atstovai nutarė nesitraukti net per Kalėdas.

Piliečių platformos partijos (PPP) vicepirmininkė, buvusi premjerė Ewa Kopacz pareiškė, kad TTP siūlymas taikytis labiau priminė diktatą ir buvo akivaizdus valdančiųjų arogancijos parodymas, nes visą kaltę dėl įvykių J.Kaczynskis vertė opozicijai.

Provincija tiki valdančiaisiais

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ teigimu, TTP taikytis atsisako ne tik todėl, kad partijos vadas J.Kaczynskis mėgsta konfliktus, bet ir todėl, jog tautiečių palaikymas valdantiesiems dėl demonstracijų nesumažėjo.

Apklausos liudija, kad kilus Seimo krizei TTP ir toliau remia kone pusė rinkėjų, o opozicijos reitingai nekyla. Anot žurnalo „Newsweek“ , tokiai tautiečių nuomonei didelę įtaką daro populiariausia šalies televizija – valstybinis kanalas TVP.

Po to, kai šio kanalo žurnalistai buvo pakeisti TTP šalininkais, jis visiškai prarado objektyvumą ir tapo valdančiųjų ruporu.

Nors ši politinė krizė kilo todėl, kad valdantieji siekė apriboti žurnalistų darbą (dabar jau teigė, kad šio plano atsisakys), TVP skelbė kitą versiją – esą tai opozicija trikdo Seimo darbą.

TVP bei valstybinis radijas aiškino, kad opozicija norėjo sutrukdyti patvirtinti kitų metų biudžetą ir užblokuoti įstatymą dėl pensijų sumažinimo sovietmečio saugumiečiams. Iš tiesų opozicija reikalauja vien pakartoti balsavimus, nes jie vyko pažeidžiant įstatymus.

Apkaltino ruošiant perversmą

Opozicijos šalininkų demonstracijos greičiausiai nebūtų sulaukusios didžiulio visuomenės susidomėjimo ir palaikymo, jei ne policijos brutalumas išvaikant pirmus protestuotojus.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį policininkai lazdomis bei ašarinėmis dujomis tramdė protestuotojus vien tam, kad iš Seimo netrukdomai galėtų išvažiuoti J.Kaczynskis.

Tai tapo akstinu opozicijai valdančiuosius kaltinti diktatūra ir rengti demonstracijas visoje šalyje. Konfliktą nuraminti galėję TTP lyderiai pareiškė, kad policijos veiksmai buvo teisėti, o opozicija nori surengti pučą ir nuversti teisėtą vyriausybę.

Tokie kaltinimai sklido per kiekvienas TVP žinias, todėl politika per daug nesidominti visuomenės dalis patikėjo, kad opozicija siekia sukelti pilietinį karą ir nuversti vyriausybę.

TTP remianti interneto svetainė „wPolityce“ ėmė gąsdinti skaitytojus, esą opozicija planuoja pakartoti Maidano revoliuciją, nuo stogų šaudys snaiperiai provokatoriai, o žurnalistais apsimetę žaliūkai įsiverš ir užims Seimą.

Nors naktimis prie Seimo piketavo vos keliasdešimt opozicijos šalininkų, pastatą saugoti buvo suvežti du tūkstančiai policijos pareigūnų.

Pastarieji atsigabeno vandens patrankas ir visą Seimo teritoriją aptvėrė metalinėmis tvoromis – pirmą kartą per pastaruosius 27 metus.

Protestuotojų gretos retėja

Tai, jog TVP propaganda patikėjo daugybė žmonių, asmeniškai galėjo įsitikinti ir „Lietuvos ryto“ korespondentas, apsilankęs vyriausybės rėmėjų demonstracijoje prie prezidentūros.

Klausinėjami demonstrantai teigė atėję pareikšti paramos vyriausybei, kurią neva puču siekia nuversti opozicija.

Vyriausybė opozicijos demonstracijų iš tiesų visai nesibaimina. Mat valdančioji partija jau uzurpavo ne tik valstybinę žiniasklaidą, teisėsaugos struktūras, teismus, prokuratūrą, o nuo trečiadienio perėmė ir Konstitucinio tribunolo kontrolę.

Iš tiesų opozicijos protestai prie Seimo dabar nėra gausūs, prieš Kalėdų šventes į piketus dieną ateina apie tūkstantį žmonių, o naktimis jų lieka vos keliasdešimt.

Palapinės, degantys laužai ir karo lauko virtuvėje demonstrantams verdama sriuba šiek tiek primena Maidano įvykių pradžią, tačiau susirėmimų ir kraujo praliejimo niekas nebeprognozuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.