Rusija gali turėti skandalingos informacijos apie Donaldą Trumpą

Rusija gali turėti kompromituojančios asmeninės ir finansinės informacijos apie išrinktą JAV prezidentą Donaldą Trumpą. Apie tai pranešė CNN, remdamasi keliais šaltiniais, kurie susipažinę su JAV žvalgybos informacija.

JAV žvalgybos ataskaitoje teigiama, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekė padėti D.Trumpui laimėti JAV prezidento rinkimus.<br>AP nuotr.
JAV žvalgybos ataskaitoje teigiama, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekė padėti D.Trumpui laimėti JAV prezidento rinkimus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2017, 6:28 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 10:35 AM

Ši žinia pasklido praėjus kelioms dienoms po to, kai D.Trumpas ir prezidentas Barackas Obama buvo supažindinti su JAV žvalgybos ataskaita, kurioje teigiama, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekė padėti D.Trumpui laimėti JAV prezidento rinkimus.

Ypatingai jautri informacija, kurią sudaro du puslapiai, buvo pateikta tik keliems aukštiems JAV pareigūnams – D.Trumpui, B.Obamai ir aštuoniems Kongreso lyderiams. Dviejų puslapių santrauka buvo pateikta kartu su minėta JAV žvalgybos ataskaita.

Pranešama, kad informaciją rinko buvęs britų agentas, kurį JAV žvalgybininkai laiko patikimu. CNN šaltiniai teigė, kad tyrimą finansavo respublikono D.Trumpo oponentai toje pačioje partijoje, siekdami jį pašalinti iš prezidento rinkimų, 

Netrukus po to, kai buvo paskelbta žinia apie Kremliaus galimai turimą informaciją, D.Trumpas reagavo karštai. „Melagingos žinios – totali politinė raganų medžioklė“, – rašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Lrytas.lt primena, kad praėjusį penktadienį išslaptintoje žvalgybos ataskaitoje rašoma, kad Rusijos lyderis „užsakė“ kampaniją, kurios tikslas buvo daryti įtaką rinkimams. Anot agentūros AP, ataskaitoje teigiama, kad Maskva siekė pakirsti visuomenės pasitikėjimą JAV demokratiniais procesais ir nuvertinti demokratų kandidatę Hillary Clinton.

25 puslapių ataskaitoje pažymima, kad Rusijos veikimo JAV mastai buvo kur kas didesni, nei būta anksčiau. Pavyzdžiui, prieš rinkimus Rusijos diplomatai viešai abejojo JAV rinkimų proceso skaidrumu ir buvo pasiruošę kelti klausimą dėl rinkimų rezultatų teisėtumo.

Minimi ir Kremliui ištikimi tinklaraštininkai, kurie socialiniam tinklui „Twitter“ buvo parengę kampaniją su grotažymėmis (hashtag) „DemocracyRIP“ („demokratija, ilsėkis ramybėje“) arba „Rest in Peace“ („ilsėkis ramybėje“), nes tikėjosi, kad H.Clinton laimės rinkimus.

Ataskaita buvo paviešinta po to, kai žvalgybos vadai – Nacionalinės žvalgybos vadovas generolas Jamesas Clapperis, Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas Johnas Brennanas ir Federalinio tyrimų biuro (FTP) vadovas Jamesas Comey – supažindino su ja D.Trumpą.

Išrinktasis JAV prezidentas susitikimą pavadino konstruktyviu, bet susilaikė nuo kaltinimų Rusijai.

Prieš susitikimą su žvalgybos vadais D.Trumpas sakė, kad šie Maskvai metami kaltinimai yra jo oponentų vykdoma „raganų medžioklė“. Žvalgybininkai mano priešingai. Ataskaitoje teigiama, kad, jų tvirtu įsitikinimu, Maskvos žvalgybininkai įsilaužė į Demokratų partijos kompiuterius ir šnipinėjo bei vogė aukštų partijos pareigūnų informaciją ir tai darė mažiausiai nuo 2015-ųjų liepos iki 2016-ųjų birželio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.