Theresa May susitiks su Donaldu Trumpu aptarti Britanijos ateities po „Brexit“

Didžiosios Britanijos ministrė

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May šią savaitę bus pirmoji užsienio lyderė, kuri susitiks su Donaldu Trumpu po jo inauguracijos ir bandys aptarti svarbią prekybos su JAV sutartį po Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May šią savaitę bus pirmoji užsienio lyderė, kuri susitiks su Donaldu Trumpu po jo inauguracijos ir bandys aptarti svarbią prekybos su JAV sutartį po Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf,

Jan 25, 2017, 5:35 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 11:41 AM

Šis Th.May vizitas yra pateikiamas kaip diplomatinis perversmas Britanijoje, kurioje tebėra stipri „ypatingų santykių“ idėja, ir bus atidžiai stebimas Vašingtone, D.Trumpui formuojant savo užsienio politiką.

D.Trumpas buvo vienas iš nedaugelio pasaulio lyderių, parodžiusių paramą vadinamajam „Brexit“, kurį sugretino su savo rinkimų kampanija ir pareiškė, kad Britanija buvo „sumani“, balsuodama už pasitraukimą iš, jo nuomone, byrančios Europos Sąjungos.

Jis taip pat pažadėjo greitai imtis derybų dėl prekybos su Londonu sutarties, padrąsindamas Th.May, šiai praėjusią savaitę pirmą kartą pranešus, kad Britanija pasitrauks iš Europos Sąjungos bendrosios rinkos.

„Man malonu, kad galėsiu susitikti su prezidentu Trumpu taip anksti... Tai yra ypatingų santykių stiprumo ženklas“, – sakė Th.May parlamente trečiadienį.

Tačiau apžvalgininkai pastebi, kad D.Trumpo protekcionistinė retorika: „Amerika – svarbiausia“, iš pažiūros, kertasi su Th.May pažadu paverti Didžiąją Britaniją laisvos prekybos čempione.

„Trumpas jaučia simpatiją šiai šaliai dėl „Brexit“, – sakė Stephenas Burmanas, Sasekso universiteto Amerikos politikos profesorius.

„Bet man „Amerika – svarbiausia“ ir „Globali Britanija“ praktiškai yra prieštaringos sąvokos, – kalbėjo jis. – Dėl kelionės tai nepasikeis“.

Dar vienas nemalonus dalykas – D.Trumpo pasisakymai apie moteris, dalies kurių jis atsiprašė.

„Jeigu tik bus kas nors, kas man pasirodys nepriimtina, aš Donaldui Trumpui tai pasakysiu“, – sakė Th.May, kuri yra antroji šalies ministrė pirmininkė po Margaret Thatcher, naujienų agentūrai BBC.

Paklausta apie šią problemą parlamente ji atsakė: „Aš nebijau atvirai kalbėti su Jungtinių Valstijų prezidentu“.

T.May ketvirtadienį išskrenda į Jungtines Valstijas, kur Filadelfijoje susitiks su respublikonų lyderiais, o paskui penktadienį vyks į Vašingtoną derybų Baltuosiuose rūmuose.

Iš Vašingtono britų premjerė šeštadienį išskris į Turkiją susitikti su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, su kuriuo taip pat aptars galimą bendradarbiavimą po Britanijos išstojimo iš ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.