Jungtinės Karalystės valdžia atsikrato gėjų afganų

Netradicinės seksualinės orientacijos afganų pabėgėliai, užuot gavę prieglobstį Didžiojoje Britanijoje, gali būti išsiųsti į Kabulą. Šios šalies VRM pareigūnams išleistoje instrukcijoje konstatuojama, kad LGBT pabėgėliai Kabule, skirtingai nei kaimo vietovėse, gali jaustis santykinai saugūs, o jei jie su tuo nesutinka, turės įrodyti, kad sugrįžus į tėvynę jiems gresia „rimtos problemos“.

Pagal Afganistano įstatymus už homoseksualius santykius baudžiama laisvės atėmimo bausme, ypač už nepilnamečių suvedžiojimą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pagal Afganistano įstatymus už homoseksualius santykius baudžiama laisvės atėmimo bausme, ypač už nepilnamečių suvedžiojimą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2017, 9:27 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 9:16 AM

Valstybės politikos seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės klausimais informacinio biuletenio autoriai aiškina, kad seksualinių mažumų atstovai Afganistane patiria valdžios ir visuomenės spaudimą, todėl prašo Londono valdžios suteikti jiems prieglobstį. Tačiau šių metodinių nurodymų rengėjai pažymi, kad VRM pareigūnai pirmiausia turi pasiūlyti LGBT pabėgėliams iš Afganistano grįžti į tėvynę – į „saugesnį“ Kabulą.

„Dideliame mieste netradicinės seksualinės orientacijos žmonės jaučiasi santykinai saugūs (ypač Kabule), – teigiama dokumente. – Jiems bus taikomos priemonės tik tada, jei bus rimtų įrodymų“. Britai irgi yra įsitikinę, kad Kabule netradicinės orientacijos afganams visuomenė nedarys spaudimo, jeigu jie neatkreips į save dėmesio.

„Jeigu netradicinės seksualinės orientacijos žmogus, grįžęs į Kabulą, nesistengs sukelti kokio nors rezonanso visuomenėje, jam niekas negresia“, – pažymima biuletenyje.

Čia rašoma, kad VRM pareigūnai privalo patikrinti, ar tikrai prieglobsčio Didžiojoje Britanijoje prašantis pabėgėlis yra gėjų bendruomenės narys, rekomenduojama įvertinti prašymą suteikti prieglobstį pateikusio žmogaus gyvenimo būdą.

Pagal Afganistano įstatymus už homoseksualius santykius baudžiama laisvės atėmimo bausme, ypač už nepilnamečių suvedžiojimą. Tačiau šalies Baudžiamajame kodekse nenurodyta, kuriam laikui homoseksualūs asmenys gali būti įkalinti.

Kai kurie ekspertai yra įsitikinę, kad dabartinė Didžiosios Britanijos valdžia taip nori paprasčiausiai atsikratyti pabėgėlių ir ieško pretekstų nesuteikti jiems prieglobsčio.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.