Donaldo Trumpo atvaizdas su Laisvės statulos galva sukėlė kritikos bangą

„Demokratijos nukirsdinimas“

D.Trumpas pavaizduotas su nupjauta Laisvės statulos galva<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas pavaizduotas su nupjauta Laisvės statulos galva<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2017, 4:05 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 6:10 PM

Savaitraštis savo viršelyje išspausdino JAV gyvenančio kubiečio menininko ir politinio pabėgėlio Edelio Rodriguezo darbą, o šalia buvo užrašytas D.Trumpo šūkis „Amerika pirmiausia“.

„Ant mūsų viršelio Amerikos prezidentas nupjauna galvą simboliui, kuris su demokratija ir laisve sveikino migrantus ir pabėgėlius Jungtinėse Valstijose nuo 1886 metų“, – Vokietijos naujienų agentūrai DPA sakė žurnalo „Die Spiegel“ vyriausiasis redaktorius Klausas Brinkbaeumeris.

Paveikslėlis, kuriame pavaizduotas oranžinis veidas be jokių veido bruožų, išskyrus plačiai atvertą burną, sukėlė daugybę diskusijų kituose žiniasklaidos leidiniuose Vokietijoje ir užsienyje.

Dienraštis „Bild“ pastebėjo tiesioginę paralelę su Mohammedu Emwazi, Didžiosios Britanijos pilietybę turėjusiu garsiu „Islamo valstybės“ grupuotės veikėju. Šis asmuo, žinomas kaip Jihadi Johnas, buvo rodytas virtinėje vaizdo įrašų su įkaitų egzekucijomis, kol buvo nukautas iš bepilotės skraidyklės pernai Sirijoje.

Europos parlamento vicepirmininkas, Vokietijos laisvosios demokratų partijos narys Alexanderis Lambsdorffas „Bild“ sakė, kad minėtas paveikslėlis yra „blogo skonio“ ir „žaidžiantis teroro aukų gyvenimais labai negražiu būdu“.

Savo ruožtu, liberalių konservatyvių pažiūrų dienraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ įspėjo, kad jei žiniasklaida demonizuos D.Trumpą, tuo galėtų pasinaudoti pats JAV lyderis.

„Der Spiegel“ viršelis yra kaip tik tai, ko reikia D.Trumpui – iškreipto jo vaizdo, kurį jis gali ir toliau naudoti iškreipdamas žiniasklaidos vaizdą“, – sakoma leidinyje.

Laikraštyje taip pat rašoma, kad tokie paveikslėliai gali užtvirtinti D.Trumpo šalininkų tikėjimą, neva žiniasklaida yra prieš jį nusistačiusi ir „priklauso isteblišmentui, prieš kurį jis yra nusiteikęs“.

Konservatyvusis dienraštis „Die Welt“, kuris, kaip ir „Bild“ priklauso leidybos grupei „Axel Springer“, kritikavo „Der Spiegel“ viršelį, kuris, pasak jo, „menkina žurnalistiką“.

Minėtu paveikslėliu daugybę kartų buvo pasidalinta socialiniuose tinkluose, be to, jis atsidūrė ir ant šeštadienį Berlyne prieš D.Trumpo draudimą į jo šalį atvykti septynių musulmoniškų šalių piliečiams protestavusių žmonių plakatų.

„Demokratijos nukirsdinimas“

Lapkritį, po D.Trumpo pergalės prezidento rinkimuose, žurnalas „Der Spiegel“ pavaizdavo jį kaip kometą, besirėžiančią į Žemę.

Šio šeštadienio leidinio viršelis primena panašų, tik kiek mažiau kruviną, paveikslėlį, kurį 2015-ųjų gruodį panaudojo Niujorko laikraštis „Daily News“.

Jis pasirodė tuomet, kai D.Trumpas pirmą kartą prakalbo apie savo norą uždrausti į JAV atvykti musulmonams ir pastatyti sieną pasienyje su Meksika.

„The Washington Post“ savo ruožtu citavo E.Rodriguezą, kuris paaiškino, kas slypi už jo sukurto piešinio.

„Tai demokratijos nukirsdinimas, švento simbolio nukirsdinimas“, – sakė jis.

Menininkas sakė norėjęs parodyti paralelę su islamistų ekstremistų idėjomis ir radikalia D.Trumpo politika.

„Abi pusės yra ekstremistai, taigi aš tiesiog jas palyginau“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.