Menininkai gyventojus ragino tapti savižudžiais sprogdintojais

Londono autobusų stoteles užplūdo plakatai, siūlantys vykti į savižudžių misiją. Toks menininkų sumanymas atkreipti dėmesį į šalies vykdomą branduolinę programą sukėlė pyktį.

Londono transporto atstovai plakatų pakabinimą pavadino vandalizmu.
Londono transporto atstovai plakatų pakabinimą pavadino vandalizmu.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Telegraph“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Feb 10, 2017, 1:40 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 9:10 AM

Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad plakatai, iškabinti visame mieste autobusų stotelėse, siūlo londoniečiams pradėti tarnybą Karališkajame laivyne. Plakatuose naudojamos jam įprastos spalvos, logotipas, o tekste yra nuoroda į Karališkojo laivyno interneto svetainę.

Tačiau provokuojančiame plakate siūloma ne „įsidarbinti“ šioje institucijoje, o prisidėti prie branduolinio laivyno įgulos.

„Branduolinio laivyno įgula išvyksta į savižudžių misiją. Bombų sprogdinimas reiškia mirtį ne tik milijonams nekaltų žmonių, bet ir mums visiems“, – skelbiama plakate.

Plakatus pakabino žmonės, pasivadinę Specialiųjų patrulių grupe. Plakato autorius – britų menininkas Darrenas Cullenas.

Jo darbai anksčiau yra kabėję Viktorijos ir Alberto muziejuje.

Plakatai išplatinti kaip protestas prieš Jungtinės Karalystės branduolinių ginklų programą.

„Tokį projektą paskatino žinia, kad povandeninio laivo įgulai nepavyktų likti gyvai, jeigu iš jo būtų paleistos „Trident“ balistinės raketos. Anksčiau nebuvau apie tai girdėjęs. Kai galvojame apie „Trident“ programą, nesvarstome apie tai, kad laivo įgula iš esmės vyktų į savižudžių misiją“, – pasakojo D.Cullenas.

Pasak menininko, tai jam atrodo tikras dvejopų standartų pavyzdys.

„Savižudžius teroristus vadiname pamišusiais, tačiau nematome savo pamišimo kuriant ir naudojant branduolines bombas, kurios gali nužudyti milijonus žmonių ir išnaikinti gyvybę žemėje“, – kalbėjo D.Cullenas.

Londono transporto atstovas spaudai plakatų pakabinimą autobusų stotelėse pavadino paprastu vandalizmu. „Nurodėme nedelsiant plakatus pašalinti“, – tikino Londono transporto atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.