Teismo sprendimą Donaldas Trumpas komentavo didžiosiomis raidėmis

[[ge:lrytas:lrytas:652673]]

Federalinis apeliacinis teismas San Franciske ketvirtadienį atsisakė grąžinti galioti Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo įsaką suvaržyti imigraciją iš septynių musulmoniškų šalių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Federalinis apeliacinis teismas San Franciske ketvirtadienį atsisakė grąžinti galioti Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo įsaką suvaržyti imigraciją iš septynių musulmoniškų šalių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Trumpas greitai reagavo į San Francisko teismo sprendimą.<br>„Scanpix“ nuotr.
D.Trumpas greitai reagavo į San Francisko teismo sprendimą.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 10, 2017, 6:37 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 9:52 AM

Devintosios apygardos apeliacinio teismo San Franciske trijų teisėjų kolegija vieningai atmetė Vyriausybės prašymą atkurti imigracijos draudimą, o tai reiškia, kad prieš savaitę pirmosios instancijos teismo Siatle priimtas analogiškas sprendimas lieka galioti.

„Pasimatysime teisme, mūsų tautos saugumas yra pavojuje!“, – parašė D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ didžiosiomis raidėmis. Antradienį teismas surengė emocingą šios bylos svarstymą, per kurį Teisingumo departamento teisininkas, atstovaujantis naujajai amdinistracijai, tvirtino, kad D.Trumpą paskelbti imigracijos suvaržymus paskatino grėsmės nacionaliniam saugumui ir kad federalinis teisėjas viršijo savo įgaliojimus, kai juos suspendavo.

Įsakas, kuris sausio 27 dieną buvo paskelbtas be jokio išankstinio įspėjimo, sukėlė chaosą JAV oro uostuose ir sulaukė griežto imigracijos šalininkų pasmerkimo.

Šiuo įsaku septynių musulmoniškų šalių – Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos bei Jemeno – piliečiams 90 dienų turėjo būti uždrausta atvykti į Jungtines Valstijas, o visi pabėgėliai neturėjo būti įleidžiami 120 dienų. Pabėgėliams iš Sirijos buvo uždrausta atvykti į JAV neribotą laiką.

Visos šalies mastu įsako galiojimas buvo sustabdytas vasario 3 dieną Siatlo teismo sprendimu, to paprašius dviem JAV valstijoms – Vašingtono ir Minesotos. Jos tvirtino, kad D.Trumpo paskelbtas imigracijos draudimas prilygsta religinei diskriminacijai ir sukelia „nepataisomą žalą“.

Baltieji rūmai tvirtina, kad dekretas paskelbtas nacionalinio saugumo interesais ir suteikia naujajai administracijai laiko sugriežtinti tikrinimo procedūras, kad į šalį negalėtų prasmukti potencialūs teroristai.

Įsako oponentai sako, kad jis pažeidžia Konstituciją, nes diskriminuoja žmones jų tikėjimo pagrindu.

Apeliacinis teismas San Franciske nurodė, kad su visuomenės interesais susiję aspektai bylojo abiejų proceso šalių naudai, ir tai išryškina „didžiulį dėmesį“, kurio sulaukė ši byla.

„Viena vertus, visuomenė itin suinteresuota, kad būtų užtikrintas nacionalinis saugumas, o išrinktas prezidentas galėtų vykdyti politiką“, – rašoma nutartyje.

„Kita vertus, visuomenė taip pat suinteresuota, kad nebūtų varžoma galimybė keliauti, nebūtų išskiriamos šeimos ir nebūtų diskriminacijos“, – pažymi teismas.

Abi politinės stovyklos nedelsdamos sureagavo į teismo sprendimą: respublikonai jį griežtai pasmerkė, o demokratai džiugiai pasveikino.

„Prezidentas D.Trumpas privalo susivokti, atsisakyti savo siūlymo, pasiraitoti rankoves ir parengti realų, abiejų partijų palaikomą planą, kaip užtikrinti mūsų saugumą“, – tviteryje parašė Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.