Rusijos įstatymo pasekmės: gynėsi nuo smurtaujančio vyro – tapo žmogžude

Rusijoje gyvenanti keturių vaikų motina Natalija Markelova penkiolika metų kentė savo sutuoktinio smurtą. Per vieną buitinį konfliktą gindamasi peiliu moteris vyrą mirtinai sužalojo.

Moteris tikino, kad vyras peilį nukreipė į save pats.
Moteris tikino, kad vyras peilį nukreipė į save pats.
N.Markelova pasakojo, jog kentė girtaujančio vyro smurtą keliolika metų.
N.Markelova pasakojo, jog kentė girtaujančio vyro smurtą keliolika metų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 12, 2017, 12:13 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 6:21 AM

Tačiau, remiantis neseniai Rusijos valdžios priimtu įstatymu dėl smurto šeimoje, jos veiksmai buvo klasifikuoti ne kaip savigyna, bet kaip žmogžudystė. Moteris turės sėsti į kalėjimą.

41-erių Jevgenijų Markelovą 39-erių Natalija mirtinai sužalojo, kai gindamasi peiliu savo namuose Jekaterinburge pradūrė jam plautį, rašo „The Daily Mail“.

Praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Vladimiras Putinas pasirašė prieštaringai vertinamą įstatymą, kuris iš dalies dekriminalizavo smurtą šeimoje, N.Merkelova išgirdo teismo nuosprendį: už nužudymą ji turės aštuonerius metus praleisti už grotų.

Naujasis Rusijos įstatymas numato, kad pirmą kartą patirtas – tai yra pirmą kartą teisėsaugos užfiksuotas – smurtas šeimoje būtų laikomas ne kriminaliniu nusikaltimu, o administraciniu teisės pažeidimu. Baudžiamoji atsakomybė nebebus taikoma už pirmąjį smurto artimoje aplinkoje atvejį, jeigu nukentėjusieji nepatyrė rimto sveikatos sutrikdymo.

Įgrūdo peilį į rankas

N.Markelovos advokatas jau pateikė apeliaciją, kurioje teigiama, kad teismas neatsižvelgė į tai, jog moters veiksmams darė įtaką patiriamas smurtas ir ji gynėsi.

Per bylos svarstymą moteris pasakojo savo įvykio versiją, tačiau į tai buvo neatsižvelgta. Natalija vyrą padūrė 2015-aisiais.

Visą dieną girtavęs ir nuo alkoholio apsvaigęs Jevgenijus švaistėsi peiliu ir grasino žmoną nužudyti, vėliau įgrūdo peilį jai į rankas ir ragino jam durti, pats tuo metu ją puldamas mušti.

„Jis buvo išgėręs, aš gulėjau ir žiūrėjau televizorių. Pasakiau jam: „Eik miegoti. Jei neisi, aš iškviesiu policiją.“ O jis man atsakė: „Jei iškviesi, aš tave nužudysiu. Tai geriau nužudyk mane pati.“ Tada nubėgo į virtuvę ir atsinešė peilį ir įgrūdo man į rankas. Mėginau išsilaisvinti iš jo rankų, bet jis buvo per stiprus“, – verkdama pasakojo moteris.

Per susirėmimą peilį laikius N.Markelova perdūrė vyrui krūtinę ir sužalojo plautį. Ji tikino, kad vyras pats nukreipė ašmenis sau į krūtinę. Nespėjus atvažiuoti greitajai pagalbai, vyras mirė.

Vaikai liks be motinos

Po šio įvykio prieš N.Markelovą pradėtas tyrimas, tačiau jai leista gyventi namuose, su vaikais.

Iš pradžių jos atvejis buvo klasifikuotas kaip neproporcinga savigyna, už kurią grėsė maksimali dvejų metų laisvės atėmimo bausmė. Tačiau po metų jos poelgis buvo perklasifikuotas į žmogžudystę.

Šią savaitę ji išgirdo ir nuosprendį – aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė.

„Mes nesuprantame, kodėl teisėjas nesvarstė to, kad ji daugiau nei dešimtmetį buvo mušama savo vyro, – negalėjo suvokti nuteistosios draugė Julija Gračeva. – Visi smurto atvejai buvo užregistruoti policijoje, bet jis vis tiek išvengdavo bausmės.“

Dabar trimis nepilnamečiais vaikais – 14-os, šešerių ir pusantrų metų amžiaus – rūpinsis vyriausioji Natalijos duktė iš ankstesnių moters santykių. Jai -20 metų.

Tyrėjai tikina, kad moters atvejis svarstytas kaip žmogžudystė dėl jos veiksmų po nužudymo. Esą ji nubėgo pas kaimynus šaukdama: „Greičiau, greičiau kvieskite medikus. Aš padūriau savo vyrą.“

„Šie jos žodžiai reiškia prisipažinimą įvykdžius žmogžudystę“,- aiškino vyriausiasis tyrėjas Aleksandras Apeksimovas.

Tačiau daug įtakos moters bylos svarstymui turėjo ir naujasis įstatymas bei valstybės požiūris į smurtą šeimoje. Antai visai neseniai dienraštyje „Komsomolskaya Pravda“ pasirodė straipsnis, kuriame teigta, kad smurto artimoje aplinkoje aukos „turi didžiuotis savo mėlynėmis“. Taip pat raginta pasiguosti tuo, kad „mušamos moterys dažniausiai pagimdo berniukus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.