Dėl Šiaurės Korėjos lyderio netikro brolio nužudymo sulaikytos dvi moterys ir vyras

Malaizijoje buvo

Malaizijoje buvo sulaikytos dvi moterys ir vyras, įtariami prisidėję prie Šiaurės Korėjos lyderio netikro brolio Kim Jong Namo nužudymo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Malaizijoje buvo sulaikytos dvi moterys ir vyras, įtariami prisidėję prie Šiaurės Korėjos lyderio netikro brolio Kim Jong Namo nužudymo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-02-16 17:48, atnaujinta 2017-04-09 22:29

Kim Jong Uno netikras brolis buvo veikiausiai nunuodytas anksčiau šią savaitę Kvala Lumpūro oro uoste, kai jis laukė savo skrydžio į Makao.

Tyrėjai bando išsiaiškinti jo mirties detales, kurios kelia virtinę spėlionių, kad Šiaurės Korėjos lyderis galėjo atsiųsti smogikų grupuotę, kuriai buvo liepta nužudyti jo atskirtą vyresnįjį brolį.

Įtariamieji buvo suimti per atskiras operacijas trečiadienį ir ketvirtadienį. Abiejų įtariamųjų moterų tapatybės buvo nustatytos peržiūrėjus stebėjimo kamerų įrašus iš Kvala Lumpūro tarptautinio oro uosto, kur pirmadienio rytą buvo užpultas Kim Jong Namas. Jis mirė pakeliui į ligoninę.

Viena iš suimtųjų turėjo Vietnamo pasą, o kita – Indonezijos. Kol kas dar nėra aišku, ar jų turimi dokumentai yra tikri, ir ar tos moterys, įžengusios į trečią dešimtį, iš tiesų įvykdė nužudymą.

Malaizijos žiniasklaida paviešino stebėjimo kamerų užfiksuotus vaizdus, kuriuose, kaip teigiama, matoma viena iš įtariamųjų – azijietė moteris, vilkinti baltą palaidinę su užrašu „LOL“.

Ketvirtadienio popietę policija pranešė sulaikiusi vyrą iš Malaizijos, kuris, kaip manoma, yra Indonezijos pasą turinčios moters partneris.

Kim Jong Namo palaikų skrodimas buvo baigtas vėlų trečiadienį, tačiau jo rezultatai nebuvo paskelbti. Šis tyrimas gali atskleisti, ar vyras tikrai buvo nunuodytas.

Šiaurės Korėja pageidavo, kad Kim Jong Namo palaikai nebūtų tiriami, Malaizija šį tyrimą atliko, nes Pchenjanas nepateikė oficialaus protesto, sakė aukšto rango Malaizijos policijos pareigūnas Abdul Samahas Matas.

Tuo tarpu krašto apsaugos ministro pavaduotojas Zahidas Hamidi tvirtino, kad vyriausybės didžiausias prioritetas yra saugumas. Per spaudos konferenciją paklaustas, kodėl Malaizijai nepavyko apsaugoti Kim Jong Namo, jis atsakė: „Ką turite galvoje? Ar mums reikia pasamdyti apsauginį, kuris jį visur sekiotų? Ne.“

Anot Z.Hamidi, policija reagavo greitai ir veiksmingai. Pareigūnai dar aiškinasi, ar įtariamųjų pasai yra nepadirbti, pridūrė jis.

45 ar 46 metų Kim Jong Namas gyveno faktinėje tremtyje, atsiskyręs nuo savo giminių Šiaurės Korėjoje. Kaip pranešama, jo santykiai su velioniu tėvu Kim Jong Ilu pašlijo 2001 metais, kai lyderio sūnus mėgino patekti į Japoniją su suklastotu pasu ir apsilankyti pramogų parke „Disneyland“. Pastarasis įvykis ir užsienyje praleisti metai, kaip manoma, užkirto kelią Kim Jong Namas tapti Kim Jong Ilo įpėdiniu.

Pasak dviejų aukšto rango Malaizijos vyriausybės pareigūnų, kurie norėjo likti nežinomais, prieš mirtį Kim Jong Namas medikams pasakė, kad kažkas jį apipurškė chemikalais. Pietų Korėjos žiniasklaida anksčiau pranešė, kad jis buvo nunuodytas dviejų neatpažintų, galimai iš Šiaurės Korėjos atvykusių agenčių, o po šio išpuolio įtariamosios susistabdė taksi ir paspruko.

Kim Jong Namas pastaruoju metu gyveno Makao ir menkai rūpinosi Šiaurės Korėjos reikalais. Jis dažnai būdavo matomas kazino, prabangiuose viešbučiuose, keliaudavo po kitas Azijos šalis.

Jis yra sakęs, kad neturi jokių politinių ambicijų, nors viešai kritikavo Šiaurės Korėjos režimą. Vienam Japonijos laikraščiui jis yra sakęs, kad nepritaria dinastiniam valdžios perdavimui savo šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.