Sprogdinimo Somalio sostinėje aukų padaugėjo iki 39

Ši grupuotė pažadėjo „žiaurų karą“ naujai vyriausybei.

Išpuolis buvo pirmoji ataka nuo tada, kai praėjusį mėnesį buvo išrinktas naujasis šalies prezidentas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Išpuolis buvo pirmoji ataka nuo tada, kai praėjusį mėnesį buvo išrinktas naujasis šalies prezidentas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2017, 2:25 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 5:46 PM

Šis neįprastai daug aukų pareikalavęs išpuolis buvo pirmoji ataka nuo tada, kai praėjusį mėnesį buvo išrinktas naujasis šalies prezidentas.

Sekmadienį mirtininkas sprogmenų prikrautu automobiliu įsirėžė į judrią turgavietę sostinės Madinos rajone. Galinga sprogimo banga išvartė prekystalius, automobilius ir nusinešė dešimtis gyvybių.

Kol kas nė viena kovotojų grupuotė neprisiėmė atsakomybės už šį išpuolį, tačiau mirtininkų atakas Somalyje paprastai vykdo su tarptautinių teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusi islamistų grupuotė „al Shabab“.

Ši grupuotė pažadėjo „žiaurų karą“ naujai vyriausybei.

„Žuvo 39 žmonės ir dar 27 buvo sužeisti“, – pirmadienį nurodė Mogadišo greitosios medicinos pagalbos tarnybos vadovas Abdukadiras Abdurahmanas Ademas.

Sekmadienį pareigūnai skelbė, kad per sprogdinimą žuvo mažiausiai 20 žmonių.

Šį išpuolį griežtai pasmerkė Somalio išrinktojo prezidento Mohamedo Abdullahi Mohamedo, vadinamo tiesiog Farmajo, tarptautiniai rėmėjai.

Už informaciją apie tai, kas įvykdė šį išpuolį, buvo pažadėtas 100 tūkst. JAV dolerių atlygis.

Amerikos ir Somalio pilietybes turintis Farmajo prezidentu bus prisaikdintas trečiadienį.

Pastarasis išpuolis išryškina iššūkius, kuriuos teks spręsti naujajam prezidentui, paveldinčiam administraciją, kuri nekontroliuoja visos šalies teritorijos dėl čia aktyviai veikiančios grupuotės „al Shabab“ ir gauna didžiulę paramą iš tarptautinės bendrijos.

Afrikos Sąjungos pajėgos 2011 metais išstūmė „al Shabaab“ iš Mogadišo, bet ši grupuotė vis dar kontroliuoja kai kurias kaimiškas vietoves ir vykdo atakas prieš vyriausybės, kariuomenės ir civilinius taikinius sostinėje bei kituose miestuose.

Somalyje veiksmingos centrinės vyriausybės nėra nuo 1991 metų, kai žlugo Mohamedo Siado Barre karinis režimas ir prasidėjo kruvinas pilietinis karas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.