Smurtautojams bausmes sušvelninęs Vladimiras Putinas Kovo 8-ąją moteris pasveikino eilėraščiu

Vasarį bausmes už smurtą prieš moteris sušvelninusį įstatymą pasirašęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas perskaitė sveikinimą Tarptautinės moters dienos proga, jame pacituodamas poeto Konstantino Balmonto eiles.

V.Putinas perskaitė sveikinimą Tarptautinės moters dienos proga.<br>AP nuotr.
V.Putinas perskaitė sveikinimą Tarptautinės moters dienos proga.<br>AP nuotr.
V.Putinas perskaitė sveikinimą Tarptautinės moters dienos proga.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
V.Putinas perskaitė sveikinimą Tarptautinės moters dienos proga.<br>„Sputnik“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 8, 2017, 1:37 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 9:42 AM

„Jūs užpildote pasaulį savo grožiu ir gyvybingumu, atšildote ją savo švelnumu ir dosnumu, užburiate svetingumu ir harmonija, o savo vaikais ir anūkais rūpinatės netausodamos laiko“, – išplatintame pranešime V.Putinas.

Pasak Rusijos prezidento, vyrai ne atsitiktinai amžiais skiria moterims savo muzikos ir poezijos kūrinius. Kaip to įrodymą jis pacitavo poeto K.Balmonto eiles: „Moteris su mumis, kai gimstame, moteris su mumis mūsų paskutinę valandą, moteris – vėliava, kai kovojame, moteris – džiaugsmas atvėrus akis.“

Rusijoje Tarptautinė moters diena yra nacionalinė šventė nuo 1918 metų, o 1965 metais ji buvo paskelbta ir nedarbo diena. Po Sovietų Sąjungos griūties ši diena Rusijoje ir pokomunistinėse šalyse toliau švenčiama pažymint moterų grožį ir motinystę, čia dažniau dovanojamos gėlės ir saldainiai, o ne pabrėžiamas poreikis siekti lyčių lygybės. 

V.Putinas taip pat aiškino, kad vyrams moterys suteikia įkvėpimo ir ramybės: „Moterims reikia mūsų vyrų paramos. Mes nuolat tai prisimename ir tai darome ne tik šiandien. Pažadame padaryti viską, kad moterys būtų apgaubtos dėmesio, o nuo jų veidų nedingtų šypsena.“

Rusijos prezidentas neseniai pasirašė Valstybės Dūmos priimtą įstatymą, kuriuo dekriminalizuojamas smurtas artimoje aplinkoje.

Nuo šiol už sutuoktinio ar vaikų sumušimą, kuris baigiasi mėlynėmis arba kraujavimu, bet ne sulaužytais kaulais, bus baudžiama 15 dienų arešto arba pinigine bauda, jeigu išpuolis kartojasi ne dažniau nei kas metus. Anksčiau už tą patį nusikaltimą buvo baudžiama 2 metų laisvės atėmimo bausme.

Žmogaus teisių aktyvistai skaičiuoja, kad Rusijoje kas 40 minučių dėl smurto šeimoje žūsta moteris.

Suimtos protestavusios feministės

Maskvoje trečiadienį per Tarptautinę moterų dieną buvo suimta grupė feminisčių, protestavusių prie Kremliaus sienų su plakatu, ant kurio buvo užrašyta „Vyrai buvo valdžioje 200 metų, šalin juos!“ 

Aktyvistų sulaikymus fiksuojantis tinklalapis „OVD Info“ parašė, kad suimti ir į policijos nuovadą apklausai išvežti septyni asmenys, įskaitant dvi opozicijos laikraščio „Novaja gazeta“ žurnalistes ir fotografą. 

Žmogaus teisių advokatė Mari Davtijan socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad buvo suimti aštuoni asmenys, įskaitant kelias žurnalistes. 

Viena iš sulaikytų aktyvisčių, performansų kūrėja Jekaterina Nenaševa feisbuke paskelbė vaizdo įrašą iš šio protesto. Jame matoma, kaip aktyvistės stovi ant dirbtinės grotos, esančios parke šalia Kremliaus sienų, ir laiko dūmų fakelus. 

„Maskvos ir Sankt Peterburgo feministės, užėmusios Kremlių, sveikina jus Kovo 8-ąją“, – rašė J.Nenaševa. 

Aktyvisčių plakatas susijęs su faktu, kad paskutinė Rusiją valdžiusi moteris, Jekaterina Didžioji, mirė 1796-aisiais – daugiau kaip prieš 200 metų. 

Nepriklausomas televizijos kanalas „Dožd“ pranešė, kad proteste dalyvavusios moterys taip pat turėjo plakatų su užrašais „Moterį – į prezidentus“ bei „Mūsų yra dauguma“. 

Šis protestas priminė merginų pankroko grupės „Pussy Riot“ rengtas akcijas. 2012 metais jos Raudonojoje aikštėje įžiebė fakelus ir sudainavo dainą apie prezidentą V.Putiną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.