Darželio auklėtojai atsirūgo įrašas internete

Buvusi vaikų darželio auklėtoja Jevgenija Čiudnovec norėjo būti pilietiška, tačiau praleido keturis mėnesius už grotų. Dabar moteris pagaliau paleista, nes Rusijos valdžia bando gerinti savo įvaizdį.

Pasidalijusi vaizdo įrašu J.Čiudnovec nesitikėjo, kad dėl to bus nubausta.
Pasidalijusi vaizdo įrašu J.Čiudnovec nesitikėjo, kad dėl to bus nubausta.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2017, 7:24 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 1:07 AM

Rusė J.Čiudnovec jau kelias dienas gali džiaugtis grįžusi pas savo sutuoktinį Andrejų ir jųdviejų vaiką.

Paleista iš įkalinimo įstaigos moteris pareiškė nesėdėsianti rankų sudėjusi ir dabar norinti padėti kitoms moterims, kurios įkalinamos per klaidą ar klastojant įrodymus.

Jai pačiai į laisvę ištrūkti pavyko tik dėl to, kad, spaudžiant visuomenei ir žmogaus teisių aktyvistams, šalies Generalinė prokuratūra nutarė kreiptis į Kurgano apygardos teismą su prašymu atmesti kaltinimus J.Čiudnovec.

Tiesa, anksčiau būtent Generalinė prokuratūra reikalavo moteriai skirti net penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

J.Čiudnovec nemalonumai su teisėsauga prasidėjo pernai lapkritį, kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pareigūnų dėmesį patraukė jos veiksmai socialiniame tinkle „VKontakte“ 2015 metų vasarą. Tuomet moteris, pamačiusi trijų sekundžių vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip vienos vasaros stovyklos auklėtojai tyčiojasi iš išrengto mažamečio, pasidalijo klipu savo paskyroje.

J.Čiudnovec sakė taip norėjusi atkreipti dėmesį į žiaurų suaugusiųjų elgesį su vaiku. Bet netrukus vaizdo įrašą moteris ištrynė. Padaryti tai jai patarė draugė.

Buvusi darželio auklėtoja šią istoriją netrukus pamiršo, tačiau prisiminti ją teko praėjus daugiau nei metams, kai sužinojo, kad dėl įrašo ji įtariama platinusi vaikų pornografiją, ir buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Netrukus ji atsidūrė teisiamųjų suole.

Įdomu tai, kad asmenys, užfiksuoti besityčiojantys iš mažamečio, teisėsaugos pareigūnų visiškai nesudomino. Kalčiausia šioje istorijoje jiems pasirodė J.Čiudnovec.

Iš pradžių moterį norėta įkalinti net penkeriems metams, bet teismas skyrė pusės metų laisvės atėmimo bausmę. Kiek vėliau bausmė sušvelninta iki penkių mėnesių. Galiausiai į laisvę J.Čiudnovec išėjo įkalinimo įstaigoje praleidusi keturis mėnesius.

„Sunkiausios buvo paskutinės trys savaitės, kurias aš praleidau vienutėje. Atsidūriau ten dėl konflikto su kitomis nuteistomis moterimis. Kalėjimo valdžia nutarė, kad bus saugiau, jei būsiu atskirta nuo kitų kalinių, – išėjusi į laisvę kalbėjo J.Čiudnovec. – Vis dėlto nesigailiu to, ką padariau. Manau, pasielgiau teisingai.“

Nors oficialia priežastimi paleisti moterį į laisvę tapo Generalinės prokuratūros kreipimasis, žmogaus teisių gynėjai neabejoja – taip Rusijos valdžia bando gerinti savo įvaizdį prieš artėjančius Rusijos prezidento rinkimus, kurie vyks kitais metais.

Mat vos paskelbus nuosprendį J.Čiudnovec byloje visuomenė ir žmogaus teisių gynėjai sukilo – vadino bylą absurdiška ir neteisinga, kreipėsi į prezidentą Vladimirą Putiną. („Kommersant“, BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.