Rinkimų išvakarėse Nyderlanduose tvyro įtampa

„Fiktyvūs sprendiniai“

Trečiadienį vyksiančių parlamento rinkimų išvakarėse nemaža dalis iš 12,9 mln. olandų rinkėjų dar nėra apsisprendę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Trečiadienį vyksiančių parlamento rinkimų išvakarėse nemaža dalis iš 12,9 mln. olandų rinkėjų dar nėra apsisprendę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 14, 2017, 2:41 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 11:55 PM

Trečiadienį vyksiančių parlamento rinkimų išvakarėse nemaža dalis iš 12,9 mln. olandų rinkėjų dar nėra apsisprendę, už kurią politinę jėgą atiduos savo balsą. Šįkart rinkimuose dalyvauja rekordinis skaičius partijų – 28.

Antradienį vakare įvyks paskutiniai televizijos debatai, kuriuose dalyvaus aštuonių populiariausių politinių partijų lyderiai, o analitikai sako, jog dar yra dėl ko pakovoti varžybose dėl galimybės vadovauti Nyderlandams.

Kadenciją baigiantis vyriausybės vadovas Markas Rutte ir jo liberalios pakraipos Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (VVD) pirmauja viešosios nuomonės apklausose. Prognozuojama, kad ji laimės minimaliu skirtumu ir 150 vietų parlamente turės 24–28 vietas.

Tačiau premjero laukia nelengva užduotis atremti savo varžovo populisto Geerto Wilderso ir jo antiislamiškos ultradešiniosios Laisvės partijos (PVV) iššūkį. Šiai politinei jėgai prognozuojamos 20–24 vietos parlamente.

Partijos vieno puslapio rinkimų programoje G.Wildersas žada uždaryti šalies sienas musulmonams imigrantams, uždaryti mečetes ir uždrausti pardavinėti Koraną. Tačiau jis nepateikė praktiškai jokių detalių, kaip ketina įgyvendinti tokius planus.

M.Rutte ir G.Wildersas pirmadienį surėmė ietis vienintelėje jų televizinėje dvikovoje, per kurią pateikė labai skirtingas šalies ateities vizijas.

Kadenciją baigiantis premjeras vėl tvirtai pakartojo, kad niekada nedirbs su savo politiniu oponentu G.Wildersu, nors tokia pozicija gali smarkiai komplikuoti bandymus suformuoti koalicinę vyriausybę.

Trečios kadencijos siekiantis M.Rutte per debatus akcentavo savo šešerių metų darbo prie vyriausybės vairo pasiekimus, pirmiausia ūkio augimą vienoje pagrindinių euro zonos ekonomikų, taip pat stabilumo poreikį 17 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

Tačiau netikėtai rinkimus aptemdė diplomatinis ginčas su Turkija, dėl kurio Ankara įšaldė 400 metų palaikytus ryšius su Nyderlandais, o Haga sulaukė nesantaiką kurstančių Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano kaltinimų.

„Fiktyvūs sprendiniai“

„R.T.Erdoganas paėmė jus įkaitais. Uždarykite Olandijos sienas“, – sakė G.Wildersas, kreipdamasis į M.Rutte per pirmadienį vakare vykusius debatus, kurių metu virė aistros.

„Tai absoliučiai fiktyvus sprendinys, – atkirto jam premjeras. – Jūs norite „Nexit“ (Nyderlandų pasitraukimo iš ES), norite, kad Nyderlandų nebebūtų Europoje. Jūs žinote, kiek tai kainuos. Nedarykite to“.

M.Rutte sakė, jog atėjo laikas deeskaluoti krizę santykiuose su Turkija. G.Wildersas į tai atkirto: „Turime duoti atsaką. Turime išsiųsti iš šalies Turkijos ambasadorių ir visus (ambasados) darbuotojus“.

„Esama skirtumo tarp „Twitter“ žinučių rašymo gulint ant sofos ir vadovavimo šaliai. Jei vadovauji valstybei, turi imtis protingų priemonių“, – atsakė jam M.Rutte, pašiepdamas G.Wildersą už jo pomėgį bendrauti tviteryje.

Per Europos pabėgėlių krizę palaikymas G.Wilderso pažiūroms didėjo, bet daugeliui pragmatiškųjų olandų jos vis dar atrodo nepriimtinos. Be to, dauguma pagrindinių partijų, įskaitant M.Rutte liberalus, pažadėjo su šiuo veikėju nebendradarbiauti.

Po netikėtos euroskeptikų pergalės pernai Didžiojoje Britanijoje vykusiame „Brexit“ referendume ir Donaldo Trumpo triumfo JAV prezidento rinkimuose rinkimai Olandijoje bus atidžiais stebimi, mėginant įvertinti, ar šios ultradešiniųjų ir populistinių jėgų stiprėjimo tendencijos išlieka prieš kitus Europoje šiais metais vyksiančius svarbius rinkimus.

Nyderlandų politinis žemėlapis itin margas, todėl tikėtina, kad naują vyriausybę sudarys sunkiai valdoma 4–5 partijų koalicija. Taigi, tikėtina, kad daug olandų balsuos vadovaudamiesi strateginėmis paskatomis.

Atrodo, kad santykių su Turkija krizė, įsiplieskusi praeitą savaitgalį, kai Nyderlandų vyriausybė uždraudė turkų ministrams dalyvauti Ankaros politikos šalininkų mitinge Roterdame, tik pagerino M.Rutte įvaizdį.

Nestabili scena

„Manau, tai, kas nutiko su turkiškuoju incidentu, sustiprino jo lyderystę“, – naujienų agentūrai AFP sakė Klingendalio tarptautinių santykių instituto analitikė ir direktorė Monika Sie Dhian Ho.

Pasak jos, net 60 proc. rinkėjų tikriausiai dar nėra tvirtai apsisprendę, „todėl visa tai yra nestabilu – gali įvykti daug dalykų“.

Vykstant šioms grumtynėms tradicinės olandų partijos, tokios kaip „Kriksčionių demokratų kreipimasis“ (CDA) arba Demokratų partija (D66) pagerino pozicijas rinkimų kampanijos pabaigoje. Tikėtina, kad jos abi bus svarbios veikėjos kurpiant būsimąją koaliciją.

Kairiajai žaliųjų partijau „GroenLinks“ vadovaujantis charizmatiškas 30-metis Jesse Klaveras antradienį anksti ryte dalyvavo kampanijos renginyje universitetiniame Leideno mieste.

Jis padėjo pagerinti savo partijos reitingus ir gali laimėti 16–18 vietų. Tokiu atveju J.Klaveris įgytų stiprias derybines pozicijas formuojant vyriausybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.