Baltarusijos prezidentas apkaltino Lietuvą rengus provokaciją

Aliaksandras Lukašenka pranešė, kad Baltarusijoje buvo sulaikytos dvi dešimtys kovotojų, rengusių „ginkluotą provokaciją“. Baltarusijos lyderis pareiškė, kad prie to gali būti prisidėjusi Lietuva ir Lenkija, skelbia meduzo.io.

A.Lukašenka tikino, kad jo šalyje buvo rengiama ginkluota provokacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Lukašenka tikino, kad jo šalyje buvo rengiama ginkluota provokacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2017, 12:20 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 1:25 PM

„Mes šiomis valandomis sulaikėme dvi dešimtis kovotojų, kurie ruošė ginkluotą provokaciją“, – antradienį lankydamasis Mogiliave pareiškė Baltarusijos prezidentas.

Sulaikytuosius jis pavadino „penktąja kolona“, kuri jau seniai treniruojasi ir laukia tinkamo momento.

Kovotojai, pasak A.Lukašenkos, treniravosi stovykloje Bobruisko rajone. Tačiau esą panašios treniruočių stovyklos veikė ir Ukrainoje bei galimai Lenkijoje ir Lietuvoje.

„Pinigai į Baltarusiją keliaudavo per Lenkiją ir Lietuvą“, – sakė A.Lukašenka.

Pirmadienį Baltarusijos prezidentas pasakojo, kad pasienyje su Ukraina pasieniečiai užkirto kelią į šalį patekti automobiliui, kuriuo važiavo ginkluoti asmenys.

A.Lukašenka taip pat kalbėjo apie bandymus destabilizuoti padėtį Baltarusijoje. Šią veiklą esą finansuoja „užsienio fondai“.

„Ačiū, kad yra tikrieji baltarusiai, kurie net ir būdami užsienyje – Europos Sąjungoje – mus perspėjo. Moteris atėjo į ambasadą ir perspėjo, parašė oficialų laišką, kuriame perspėjo apie provokaciją. Mes pradėjome aiškintis. Ir iš tiesų, mums pavyko rasti labai įdomių dalykų“, – kalbėjo A.Lukašenka.

Pasak jo, dabar svarbiausia išsiaiškinti, iš kur atkeliaudavo pinigai ir iš kokių šalių atvykdavo kovotojai. A.Lukašenka pabrėžė esą Baltarusija visuomet kovos prieš banditus ir nelegalią veiklą.

„Baltarusiai nori gyventi ramiai, auginti vaikus. Niekam šis karas nėra reikalingas ir aš negaliu šito leisti. Jei reikės, eisiu kartus su savo giminaičiais ir artimaisiais ginti savo šalies“, – skambius žodžius žarstė Baltarusijos lyderis.

Tiesa, Baltarusijos prezidento kalbos apie galimas provokacijas greičiausiai yra susijusios su praėjusią savaitę šalyje vykusiais masiniais protestais.

Nepatenkinti valdžios įvestu „dykaduoniavimo įstatymu“, baltarusiai ėjo į gatves įvairiuose šalies miestuose.

L.Linkevičius vadina prasimanymais

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius A.Lukašenkos pareiškimą vadina prasimanymu.

„Norėtųsi iš valstybės vadovo girdėti pagrįstus pareiškimus. Šiuo atveju tai iš piršto laužti prasimanymai“, – BNS antradienį sakė ministras.

L.Linkevičius paragino Baltarusijos valdžią dėl įtemptos situacijos šalyje nustoti dirbtinai ieškoti priešų užsienyje ir viduje.

Jis sakė, kad Lietuva atidžiai stebi Baltarusijoje vykdomus sulaikymus, ragina laikytis tarptautinių įsipareigojimų, gerbti žmogaus teises, laikytis teisinės valstybės principų, nes nuo to priklausys Minsko santykiai su ES.

„Netolimoje praeityje matėme pozityvių ženklų, norėtume, kad situacija nepakryptų į blogą pusę. Tikimės, kad negrįšime į situaciją, kai Baltarusijoje buvo politiniai kaliniai“, – kalbėjo L.Linkevičius.

A.Lukašenka vis dėlto nusprendė dėl to apkaltinti ne ką kitą, o „Vakarų fondus, kuriems nurodymus duoda Vakarų saugumo tarnybos“, kad šie finansuoja protestų organizavimą jo valstybėje.

V.Bakas: visiška nesąmonė

Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenos pareiškimai apie tariamai Lietuvoje rengtus kovotojus provokacijoms Baltarusijoje organizuoti – visiška nesąmonė, neturinti nieko bendro su tiesa, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas.

„Tai yra visiška nesąmonė. Bent jau aš tokios informacijos ir mūsų specialiosios tarnybos, kad būtų rengiami (provokatoriai), neturi ir to negalėjo būti“, – BNS antradienį sakė V.Bakas.

Anot jo, pastarieji autoritarinės Baltarusijos vadovo svarstymai apie Ukrainoje, Lietuvoje ar Lenkijoje neva rengtus smogikus, gali būti patiriamo Rusijos spaudimo, taip pat vidinės įtampos šalyje išraiška.

„Akivaizdu, kad A.Lukašenka pats yra tam tikroje politinėje krizėje, nes iš tiesų Rusija spaudžia Baltarusiją vykdyti savo tariamus ar tikrus įsipareigojimus apmokėti skolas už naftą, kita vertus, yra problemų šios valstybės su ekonomika. Tai yra autoritarinė valstybė, A.Lukašenka bando laviruoti tarp Rytų ir Vakarų. Tai gali būti to blaškymosi ar vidinės įtampos, kuri yra ten, nes kaip žinome, žmonės protestuoja, pasekmė“, – kalbėjo V.Bakas.

„Gali būti, kad tai gali būti emocinė reakcija, gali būti, kad tai provokacija, bet tikrai tai nieko bendro neturi su tiesa“, – pabrėžė Seimo NSGK pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.