Lenkai pričiupo iš pensininkų milijonus išviliojusį telefoninių sukčių vadeivą

Arkadiuszas Lakatoszas, save tituluojantis Poznanės čigonų baronu, tapo vienu ieškomiausių nusikaltėlių ne tik Vokietijoje, bet ir Lenkijoje. Dabar suimtas vyras vadovavo telefoninių sukčių gaujai.

Įtariamasis nusikaltėlių vadas A.Lakatoszas prisistato čigonų baronu.
Įtariamasis nusikaltėlių vadas A.Lakatoszas prisistato čigonų baronu.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai LR, Varšuva

Mar 26, 2017, 12:29 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 4:36 AM

Telefoninių sukčių negali įveikti net Vakarų valstybių teisėsaugininkai, mat pelnas iš tokių apgavysčių nesuvokiamai didelis, rašo „Lietuvos rytas“.

Austrijos policija pranešė, kad šioje šalyje bei kaimyninėse Vokietijoje, Šveicarijoje ir Liuksemburge sukčiavusi Lenkijos romų gauja per keliasdešimt metų išviliojo per milijardą eurų.

Laimei, Varšuvos policininkams pagaliau pavyko sučiupti romų gaujos vadą 49-erių A.Lakatoszą, kurio vadovaujami nusikaltėliai iš garbaus amžiaus žmonių viliojo paskutines santaupas.

Tiktai dvi pradinės mokyklos klases Poznanėje baigęs A.Lakatoszas savo trisdešimties sukčių gaują subūrė Vokietijoje, į kurią vaikystėje persikėlė gyventi kartu su tėvais.

Hosos slapyvardžiu kriminaliniame pasaulyje prisistatantis A.Lakatoszas Vokietijoje niekur nedirbo, apsimetė ligotu ir oficialiai gyveno iš bedarbio pašalpos.

Iš tiesų vyriškis maudėsi piniguose, kuriuos išviliodavo iš patiklių pensininkų. Be akcento vokiškai kalbantis Hosa aukų ieškodavo telefonų knygose. Suradęs žmogų su senoviniu vardu, nuspėdavo, jog tai vyresnio amžiaus asmuo, ir paskambinęs prisistatydavo anūku, pritrūkusiu pinigų automobiliui ar butui pirkti.

Hipnotizuojamai kalbantis Hosa įtikindavo senolius paskolinti vienai ar dviem dienoms pinigų ir jų pasiimti skubiai atvykdavo tariamas anūko bičiulis.

Vėliau Hosa tiek suįžūlėjo, kad apsimesdavo policininku, vykdančiu telefoninių sukčių sulaikymo operaciją, ir išsivesdavo neva areštuotą bendrininką iš pensininkų namų – dingdavo su „įkalčiais“ paimtomis brangenybėmis, santaupomis.

Vokietijos policininkai Hosos gauja susidomėjo dar prieš keliolika metų, tačiau niekaip negalėjo išsiaiškinti, kas grupuotei vadovauja.

Pradėjus svilti padams Vokietijoje Hosa sugrįžo gyventi į Lenkiją, o apgavystes perkėlė į Šveicariją, Austriją bei Liuksemburgą. Austrijos policija pranešė, jog nuo minėtos gaujos nukentėjo per du tūkstančius pensininkų.

Lenkijos teisėsaugininkai nustatė, kad Hosa per dieną atlikdavo net 900 skambučių į užsienį – ieškodavo aukų ir duodavo nurodymus bendrams.

Be to, sukčių gaują turėjo ne tik Hosa, bet ir jo sesuo Soraya. Hosa veikė išvien su tris klases baigusiu broliu bei sūnumi, o Soraya – su kitais giminaičiais.

Pinigų paimti iš naivių senolių buvo siunčiami nieko apie gaujos vadovus nežinantys romai.

Lenkijos policininkams keletą kartų buvo pavykę pagauti Hosą, tačiau užtariamas brangių advokatų bei medicinos ekspertų, kurie tikindavo, kad jis nepakaltinamas, romas būdavo paleidžiamas.

Prieš mėnesį jis buvo išleistas už užstatą iš vienos areštinės ir tai sukėlė tarptautinį skandalą. Lenkija netrukus paskelbė jį ieškomiausiu nusikaltėliu ir naršė visą šalį.

Sulaikius paaiškėjo, jog išvaizdą pakeitęs Hosa kas dvi savaites apsigyvendavo vis kitame Lenkijos mieste išnuomotame bute, o maistą jam pristatydavo statybininkais persirengę sūnūs arba žmona.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.