JAV diplomatijai – išbandymas

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas tiktai spėjo apšilti kojas, o vakarykštis susitikimas su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu buvo didžiausias iššūkis einant naująsias pareigas.

R.Tillersonas (kairėje) Ankaroje mėgino užsitikrinti turkų paramą kovoje prieš islamistus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
R.Tillersonas (kairėje) Ankaroje mėgino užsitikrinti turkų paramą kovoje prieš islamistus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 31, 2017, 8:15 AM, atnaujinta Apr 6, 2017, 8:31 PM

R.T.Erdoganas – ne tik svarbios NATO sąjungininkės vadovas, kurio parama JAV būtina kovojant prieš teroristinę grupuotę „Islamo valstybė“, bet ir tvirtą ranką demonstruojantis bei konfliktų nevengiantis lyderis.

Pastaruoju metu Ankara susipliekė su Vakarų Europos šalimis dėl balandį rengiamo referendumo. Turkijos prezidentas planuoja juo išplėsti savo galias ir skatina reformoms pritarti Europoje gyvenančius tautiečius.

R.T.Erdogano parama Sirijoje svarbi amerikiečiams – jos čia užsitikrinti ir vyko R.Tillersonas, – tačiau Ankara čia kelia savo reikalavimus. Nors vakar Turkija pranešė baigianti savo karinę operaciją Sirijoje, nenustojo grasinti JAV.

Turkai abejingai žvelgia į Vašingtono planus pulti islamistų sostinę ar Raką, o dar labiau baisisi amerikiečių siekiu bendradarbiauti su kurdais, kuriuos laiko teroristais.

„Jungtinės Valstijos rizikuoja smarkiai pakenkti savo santykiams su NATO sąjungininke Turkija, jei į ar Raką žygiuos kartu su kurdų pajėgomis“, – skelbė Turkijos premjeras Binalis Yildirimas.

Vašingtonui ypač svarbu išsaugoti turkų paramą, nes dauguma į Siriją skrendančių JAV lėktuvų kyla iš Turkijos Indžirliko oro bazės.

Dar nepamirštas ir liepą nepavykusio perversmo klausimas: Turkijos dėl visų negandų kaltinamas dvasininkas Fethullah Gülenas vis dar gyvena Pensilvanijos valstijoje, o R.T.Erdoganas laukia jo išdavimo.

Visos šios bėdos suglumintų ir patyrusį diplomatą, o neseniai JAV valstybės sekretoriaus postą užėmusiam R.Tillersonui bendravimas su Turkija tapo rimtu išbandymu.

„Sunku sugalvoti sudėtingesnius santykius R.Tillersonui“, – teigė buvęs JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Anthony Blinkenas, pernai triskart vykęs į Turkiją.

Regis, vakarykštis susitikimas nedavė tiek naudos, kiek tikėtasi. R.Tillersonas neslėpė, kad su užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu aptarė įvairias galimybes, bet susitarimo nepasiekė.

O pats Turkijos diplomatijos vadovas pareiškė, kad JAV naudojasi teroristinėmis organizacijomis.

„Tai neigiamai veikia turkų tautos požiūrį į amerikiečius“, – įspėjo M.Cavusoglu. („The New York Times“, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.