Maskva įtūžo – JAV valstybės sekretoriaus žodžiai užgavo jautrią stygą

Maskva pareiškė esanti suglumusi po Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriaus Rexo Tillersono komentarų apie jos veiksmus Ukrainoje.

JAV valstybės sekretoriaus R.Tillersono komentarus apie veiksmus Ukrainoje.<br>AP nuotr.
JAV valstybės sekretoriaus R.Tillersono komentarus apie veiksmus Ukrainoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2017-03-31 22:58, atnaujinta 2017-04-06 19:03

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė apgailestaujanti dėl jo pasisakymų pasmerkė tariamą NATO šmeižtą dėl įvykių Ukrainoje.

JAV valstybės sekretorius penktadienį pažadėjo tartis su NATO sąjungininkais dėl atsako į „Rusijos agresiją Ukrainoje“.

„Norime surengti diskusijas dėl NATO laikysenos Europoje, ypač Rytų Europoje, atsakant į Rusijos agresiją Ukrainoje ir kitur“, – R.Tillersonas sakė atvykęs į Briuselį savo pirmųjų derybų su NATO sąjungininkais.

JAV valstybės sekretorius paragino NATO sąjungininkus per gegužę vyksiantį Aljanso viršūnių susitikimą įsipareigoti iki 2017 metų pabaigos padidinti savo išlaidas gynybai.

„Mūsų tikslas turėtų būti per gegužę vyksiantį lyderių susitikimą susitarti, kad iki šių metų pabaigos visi sąjungininkai arba pasiektų savo užsibrėžtas gaires (dėl kolektyvinės gynybos finansavimo), arba aiškiai išdėstytų... kaip šis pažadas bus ištesėtas“, – sakė R.Tillersonas.

Rusijos URM apgailestavo, kad jie išsakyti praėjus dienai po NATO ir Rusijos diplomatų susitikimo, kuris, Maskvos teigimu, buvo konstruktyvus.

„Daugybę kartu NATO naudoja ideologines dogmas vietoje to, kad dėtų realias pastangas spręsti problemas pasaulyje, – nurodė Rusijos URM. – Vienintelis sprendimo būdas yra radikaliai pakeisti Aljanso charakterį.“

Prezidento rinkimų kampanijos metu JAV vadovas Donaldas Trumpas sakė matantis galimybių perkrauti santykius su Rusija.

JAV valstybės departamento pareigūnai teigia, kad R.Tillersonas kartu su NATO sąjungininkėmis spaus Rusiją įgyvendinti savo įsipareigojimus, numatytus Minsko susitarimuose tam, kad baigtųsi karas Rytų Ukrainoje.

R.Tillersono komentarai greičiausiai sumažins nerimą, kad naujoji JAV administracija yra labiau suinteresuota pagerinti santykius su Maskva, nei remti NATO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.