Kodėl pasaulio vyrai išėjo į gatves susikibę už rankų?

Nyderlanduose ir už šalies ribų vyrai šią savaitę fotografavosi susikabinę už rankų. Kodėl? Pasirodo, taip įvairūs žmonės ir politikai reiškė palaikymą vienai žiauriai sumuštai homoseksualų porai.

Akcijoje dalyvavo ir partijos „Demokratai 66“ lyderis A.Pechtoldas (kairėje).<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Akcijoje dalyvavo ir partijos „Demokratai 66“ lyderis A.Pechtoldas (kairėje).<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

CNN, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Apr 10, 2017, 12:29 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 3:45 AM

Šimtai protestuotojų, tarp jų ir žymūs politikai, dalyvavo eitynėse Amsterdame, kad paremtų Rytų Nyderlanduose esančiame Arnhemo mieste sumuštus vyrus – 35 metų Jasperą Vernesą-Sewrataną ir 31 metų Ronnie Sewrataną-Vernesą.

Sutuoktiniai buvo užpulti pakeliui namo iš vakarėlio sekmadienio paryčiais. Policija spėliojo, kad užpuolikai nusitaikė į rankomis susikabinusią porą. Penki paaugliai, kurie ketvirtadienį stojo prieš teisėją, vyrus mušė masyviomis geležinėmis varžtų žnyplėmis.

„Maniau, kad gėjų teisės užtikrintos, kad ši tema jau baigta. Bet nieko panašaus – situacija vis dar liūdina. Todėl vėl protestuoju“, – stebėjosi 68 metų Marcher Marion van Hees, kuri aktyviai kovojo dėl homoseksualų teisių septintajame dešimtmetyje.

Akcijoje taip pat dalyvavęs Sjagas Kozakas, su savo vyru Amsterdame gyvenantis jau 21 metus, teigė norėjęs pareikšti solidarumą sumuštiesiems: „Norėjau parodyti pasauliui, kad Amsterdame galima vaikščioti laikantis už rankų.“

Petys į petį su homoseksualų bendruomene stojo ir Nyderlandų politikai. Premjeras Markas Rutte iš karto pasmerkė išpuolį ir pareiškė, kad kova su homofobišku smurtu taps naujosios vyriausybės prioritetu: „Tai, kas nutiko, yra žiauru ir baisu.“

O partijos „Demokratai 66“ lyderis Alexanderis Pechtoldas į Hagą atvyko susikibęs rankomis su finansų specialistu Wouteriu Koolmeesu.

Ataką Arnheme pasmerkė ir Roterdamo policininkai bei du Varderio kaimo religiniai lyderiai Davidas van Veenas ir Erickas Verslootas. Jie irgivaikščiojo susikibę rankomis.

Akciją vaikščioti poromis pradėjo žurnalistė Barbara Barend, socialiniame tinkle „Twitter“ paraginusi „visus vyrus, heteroseksualus ir homoseksualus, vaikščioti susikibus rankomis“.

Socialiniuose tinkluose greitai paplito nuotraukos iš viso pasaulio: akcijoje dalyvavo net Niujorke esančios Jungtinių Tautų būstinės, Nyderlandų ambasadų Londone ir Kanberoje darbuotojai.

Nors Nyderlandai dar 2001 metais tapo pirmąja tos pačios lyties santuokas įteisinusia šalimi pasaulyje, aktyvistai tikina, kad šalis dar nevisiškai nugalėjo homofobiją.

„Septyni iš 10 LGBT bendruomenės narių teigia, jog yra tapę fizinio arba žodinio smurto aukomis dėl savo tapatybės“, – sakė homoseksualus remiančios įmonės „COC Nederland“ darbuotojas Philipas Tijsma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.