Kovotojams užpuolus turistinę Filipinų salą žuvo devyni žmonės

Kovotojai užspeisti

Per susirėmimą Bohole buvo nukauti penki užpuolikai.<br>AP nuotr.
Per susirėmimą Bohole buvo nukauti penki užpuolikai.<br>AP nuotr.
Per susirėmimą Bohole buvo nukauti penki užpuolikai.<br>AP nuotr.
Per susirėmimą Bohole buvo nukauti penki užpuolikai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-04-11 15:13, atnaujinta 2017-04-14 05:23

Šis „Abu Sayyaf“ įsiveržimas yra pirmas svarbiose Filipinų turistinėse vietose per kelerius pastaruosius metus. Ši grupuotė jau seniai verčiasi žmonių grobimu už išpirkas ir dažnai taikosi į užsieniečius pietiniame Mindanao regione. Ji taip pat kaltinama dėl pražūtingų sproginimų ir yra prisiekusi ištikimybę džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IV).

Per susirėmimą Bohole buvo nukauti penki užpuolikai, paimti keturi automatai ir savadarbis sprogstamasis užtaisas, sakė pareigūnai.

Susirėmimas įvyko atokiame rajone, vietos pareigūnai sakė, kad kovotojai greitaeigiais kateriais atplaukė į vieną kaimą, kur susirėmė su saugumo pajėgomis, nuvykusiomis ištirti padėties.

JAV ir Australijos ambasados šią savaitę perspėjo savo piliečius dėl galimų pagrobimų, kuriuos gali vykdyti „teroristų grupės“ Boholo ir Sebu salose.

„JAV ambasada gavo nepatvirtintos, bet patikimos informacijos, kad teroristų grupės gali bandyti įvykdyti pagrobimus Centriniame Visajų (regione), kuris apima Sebu ir Boholo provincijas“, – sakoma JAV perspėjime.

Saugumo pajėgoms buvo paskelbta parengtis dėl „potencialios kai kurių neteisėtų elementų veiklos“ per Velykų turizmo piką, sakė kariškių atstovas brigados generolas Restituto Padilla.

„Mūsų pajėgos, kurios veikė pagal šią informaciją, galėjo susiremti su šiomis neteisėtomis ginkluotomis grupėmis, kurios, kaip manoma, priklauso grupuotei „Abu Sayyaf“ iš Mindanao“, – sakė jis televizijai ABS-CBN.

Boholas yra vos už 30 min. kelio laivu nuo svarbaus Sebu uosto Sebu saloje, kuri taip pat yra didelis turistų traukos centras. Užpuolimas buvo surengtas milijonams filipiniečių šventėms vykstant į kurortus.

Boholas garsus tarp užsienio turistų, kurie čia plaukioja su romiais bangininiais rykliais, stebi mažyčius primatus ilgakulnius, leidžiasi į kruizus krištolinio skaidrumo upėmis ir ilsisi paplūdimiuose.

Kovotojai užspeisti

Per kovas žuvo trys kariai ir vienas policininkas, sakoma bendrame regiono kariškių ir policijos pareiškime.

„Saugumo pajėgos pranešė, kad grupė yra gerai ginkluota didelio kalibro ginklais, bet dabar yra užspeista izoliuotoje (Boholo) dalyje“, – sakė generolas Eduardo Ano.

„Valymo operacijos tęsiasi, mes siunčiame daugiau pajėgų padėti. Tikimės tai užbaigti iki dienos pabaigos“, – pridūrė R.Padilla.

Užpuolikai pirmadienį atplaukė į Boholo Inabangos miestą ir trimis greitaeigėmis valtimis pakilo aukštyn upe atokaus salos rajono link, naujienų agentūrai AFP telefonu sakė Inabangos policijos pareigūnas Edwinas Melicoras.

Gyventojai policijai pasakojo, kad tokios valtys yra naudojamos tik Mindanao, kur aktyviai veikia „Abu Sayyaf“.

Susirėmimas kilo policijai anksti antradienį nuvykus ištirti padėties, pridūrė E.Melicoras. Vėliau kariškiai atsiuntė pastiprinimą.

Boholo provincijos gubernatorius Edgaras Chatto sakė, kad kovos vyko tik viename kaime prie Inabangos – ūkininkų ir žvejų bendruomenėje.

Dalis gyventojų jau pabėgo į aplinkinius rajonus, pridūrė jis.

„Aš labai nusivylęs, kad šie iš niekur atsiradę elementai bando sugriauti taikiai gyvenančių žmonių gyvenimus“, – AFP sakė E.Chatto.

Per vienus pastaruosius metus „Abu Sayyaf“ plėtė savo veiklą, iš komercinių ir žvejybinių laivų prie savo bastiono – Holo salos netoli Malaizijos – krantų pagrobė dešimtis įgulų narių užsieniečių.

Anksčiau šiais metais grupuotės nariai nukirto galvą vokiečių turistui, o pernai – dviem kanadiečių turistams. Visi šie trys turistai buvo pagrobti jūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.