Afganistane JAV numetė „visų bombų motiną“

JAV kariai Afganistane numetė didžiausią nebranduolinę bombą, vadinamąją „visų bombų motiną“, sveriančią beveik 10 tonų, ketvirtadienį pranešė Pentagonas.

„GBU-43/B“ bomba buvo numesta ant tunelių komplekso Achino rajone, Nangarharo provincijoje, nurodė JAV pajėgos Afganistane.<br>AP nuotr.
„GBU-43/B“ bomba buvo numesta ant tunelių komplekso Achino rajone, Nangarharo provincijoje, nurodė JAV pajėgos Afganistane.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 13, 2017, 8:12 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 12:48 PM

GBU-43/B bomba buvo numesta ant tunelių komplekso Achino rajone, Nangarharo provincijoje, nurodė JAV pajėgos Afganistane.

CNN, remdamasi operacijai artimų šaltinių žodžiais, teigė, jog taikinys buvo teroristinės organizacijos „Islamo valstybė“ (IV) tunelių sistema. Šiuo metu armija vertina jiems padarytą žalą.

Pentagono atstovas spaudai Adamas Stumpas sakė, kad realiuose koviniuose veiksmuose „visų bombų motina“ anksčiau niekada nebuvo panaudota.

GBU-43/B sukurta 2002-2003 metais maždaug tuo pačiu metu, kai JAV įsiveržė į Iraką. Pirmą kartą ji išbandyta 2003 m.

Bomba buvo numesta iš transporto lėktuvo „MC-130“.

„Mes taikėmės į tunelių ir urvų sistemą, kuria naudojosi IV kovotojai, kad galėtų laisvai judėti ir taikytis į JAV bei Afganistano pajėgas“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris.

Jis teigė, kad imtasi papildomų veiksmų, kad nenukentėtų civiliai ir nebūtų padaryta papildomų nuostolių.

Afganistane numesta didžiausia JAV kariuomenės turima nebranduolinė bomba smogė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) gilių tunelių kompleksui ir užmušė mažiausiai 36 kovotojus, penktadienį pranešė afganų pareigūnai.

Didžiulės bombos, numestos iš karinio transporto lėktuvo MC-130, sprogimo galia prilygsta 11 tonų trotilo. Šis ginklas buvo sukurtas daugiausiai kaip priemonė priešams įbauginti ir didelėms teritorijoms išvalyti.

„GBU-43/B yra didžiausia kada nors kovinėmis sąlygomis panaudota nebranduolinė bomba“, – sakė JAV karinių oro pajėgų atstovas pulkininkas Patas Ryderis.

Ačino rajono administracijos vadovas Esmailas Shinwari sakė, kad bomba buvo numesta Momand Daros vietovėje.

„Sprogimas buvo didžiausias, kokį kada nors esu matęs. Ugnies stulpas apėmė tą teritoriją“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo E.Shinwari.

„Kol kas nieko nežinome apie aukas, bet kadangi ten buvo IV tvirtovė, manome, kad žuvo daug IV kovotojų“, – pridūrė jis.

Nangarhare, besiribojančiame su Pakistanu, aktyviai veikia „Islamo valstybės“ kovotojai. JAV pajėgos nuo praeitų metų rugpjūčio tame regione surengė jau ne vieną antskrydį prieš džihadistų bazes.

Naujiena apie GBU-43/B panaudojimą paskelbta netrukus po žinios, kad JAV vadovaujamos koalicijos aviacija, paremdama su IV kovojančias vietos pajėgas, smogė draugiškoms pajėgoms ir nukovė 18 karių.

„Smūgio paprašė mūsų partnerių pajėgos, nurodžiusios taikinį kaip IV kovos pozicijas, – pažymima koalicijos pranešime. – Taikinio vietoje iš tikrųjų buvo Sirijos demokratinių pajėgų kovos pozicijos.“

Minimas smūgis surengtas Tabkoje balandžio 11 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.