Juodkalnijos posūkis į NATO sulaukė Rusijos keršto

Juodkalnijos parlamentas vakar pritarė istoriniam sprendimui prisijungti prie NATO. Tiesa, provakarietiškos vyriausybės sprendimas džiugina ne visus, o prie to smarkiai prisideda Maskva.

D.Markovičiui protestai nerūpi. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
D.Markovičiui protestai nerūpi. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2017, 12:24 PM, atnaujinta Apr 29, 2017, 12:32 PM

Istorinėje sostinėje Cetinėje susirinkęs Juodkalnijos parlamentas vakar ratifikavo NATO prisijungimo sutartį. 

Dėl to mieste buvo sutelktos gausios policijos pajėgos, nes opozicijos partijos pranešė, kad posėdį boikotuos ir vietoj to rengs demonstracijas. 

Tiesa, premjeras Dusko Markovičius į šiuos grasinimus pernelyg daug dėmesio nekreipė. 

„Tegu jie žaidžia, tegu švenčia, rengia susirinkimus, rašo deklaracijas – man nesvarbu“, – kalbėjo ministras pirmininkas. 

Provakarietiška šalies vyriausybė paragino pritarti prisijungimo protokolui, nes NATO narystė atneš stabilumą ir ekonominį klestėjimą po ilgos sumaišties. 

„Šiuolaikinėje geopolitinėje aplinkoje Juodkalnija turi racionaliai apžvelgti visus pasirinkimus ir padaryti sprendimą, kuris geriausiai apsaugos jos nacionalinius, saugumo ir ekonominius interesus“, – parlamentarų paramos prašė ministrų kabinetas. 

Tiesa, visai kitos nuomonės yra Rusija, ilgai besipriešinusi NATO plėtrai į Juodkalniją, kurią Maskva laiko savo įtakos zona.

Labiausiai Juodkalnijos narystei priešinasi prorusiška šalies opozicija ir pati Rusija, pranešusi, kad šiai Balkanų šaliai prisijungus prie Aljanso bus uždraustas vyno įvežimas iš šios valstybės. 

Į Rusiją eksportuojamas penktadalis Juodkalnijoje pagaminto vyno, tad tokį ekonomikai pakenksiantį sprendimą premjeras D.Markovičius pavadino grynai politiniu. 

Pernai rudenį šalyje buvo užgniaužtas mėginimas nuversti provakarietišką šalies valdžią ir nužudyti tuo metu premjero pareigas ėjusį Milo Djukanovičių. Britų žvalgyba teigia, kad rinkimų dieną planuotą perversmą organizavo Rusijos žvalgybos pareigūnai su Maskvos palaiminimu, bet pastaroji kaltinimus neigia. 

2006 metais nuo Serbijos nepriklausomybę paskelbusi valstybė turi 2 tūkst. karių, tačiau jos pajėgos padėtų NATO strategiškai įgauti pilną Adrijos jūros kontrolę, nes kitos ją supančios valstybės – Albanija, Kroatija ir Italija jau priklauso Aljanse. 

Apie Juodkalnijos naryste bloke pradėta svarstyti 2009-aisiais – praėjus dešimtmečiui po to, kai Aljansas tris mėnesius šią šalį bombardavo per Kosovo karą. 

Visos NATO narės, išskyrus Ispaniją ir Nyderlandus, jau palaimino Juodkalnijos prisijungimą, tad vyriausybė tikisi, kad pilnateise nare jau taps per Aljanso susitikimą gegužės 25-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.