11 metų berniukas pamokė kibernetinio saugumo ekspertus

Vos 11 metų vaikas pamokė kibernetinio saugumo ekspertus, kad programišių keliamas pavojus slypi visur: net šaldytuvuose ir elektroniniuose vaikų žaisluose, kurie gali būti panaudoti šnipinėjimui.

Vienuolikmetis R.Paulas parodė, kaip galima įsilaužti į vaikų žaislus.
Vienuolikmetis R.Paulas parodė, kaip galima įsilaužti į vaikų žaislus.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

May 19, 2017, 10:57 AM

Šeštą klasę Austine, Teksase, lankantis Reubenas Paulas ir jo meškiukas Bobas apstulbino auditoriją kibernetinio saugumo konferencijoje Nyderlanduose. Mat berniukas parodė, kaip programišiai gali užvaldyti žaislus ir kitus elektroninius prietaisus ir juos paversti ginklais.

„Nuo lėktuvų ir automobilių iki išmaniųjų telefonų ir išmaniųjų namų – viskas gali tapti daiktų interneto („Internet of Things“) dalimi. Nuo robotų iki meškiukų – bet kuris daiktas ar žaislas gali būti paverstas ginklu“, – Hagoje perspėjo R.Paulas.

Norėdamas įrodyti, ką turėjo omenyje, 11 metų berniukas kaip pavyzdį parodė savo pliušinį žaislą. Meškiukas Bobas naudoja belaidį internetą ir „Bluetooth“ nuotolinę jungtį gauti ir siųsti įvairias žinutes.

Todėl R.Paulas naudodamasis mažu nešiojamuoju kompiuteriu surado visus salėje su „Bluetooth“ jungtimi esančius elektroninius prietaisus, o tada, naudodamasis vienu iš jų, įsilaužė į savo meškiuką, privertė jį įrašyti garsus ir junginėjo žaislo šviesas.

„Dauguma dalykų, kurie gali prisijungti prie interneto, turi ir „Bluetooth“ nuotolinę jungtį. Galiu prisijungti prie meškiuko ir duoti jam nurodymus, – aiškino R.Paulas. – Daiktai, kuriuos naudojame kasdien, – mūsų automobiliai, šviesos, šaldytuvai – gali būti paversti ginklais, kad mus šnipinėtų ar darytų mums žalą.“

Anot 11-mečio, piktų kėslų turintys programišiai galėtų pavogti slaptą informaciją, pavyzdžiui, slaptažodžius. Be to, jie galėtų stebėti, ką namuose veikia vaikai, arba GPS nustatyti, kur koks nors žmogus yra.

„Baisiausia, kad piktadarys galėtų priversti elektroninį žaislą vaikui pasakyti: „Ateik į tą ir tą vietą ir aš tave pasitiksiu“, – perspėjo R.Paulas.

Iš tėvo išgirdęs, kaip veikia vienas išmaniųjų telefonų žaidimas, R.Paulas tada savarankiškai išsiaiškino, kad tai toks pats algoritmas, kaip populiariame žaidime „Angry Birds“.

„Jis mus visada stebindavo. Kiekvieną kartą, kai jį ko nors išmokydavome, viskas apvirsdavo aukštyn kojomis ir jis mus ko nors pamokydavo pats“, – džiaugėsi M.Paulas.

Tačiau vyras prisipažino, kad neteko žado, kai sūnus parodė, kaip galima įsilaužti į elektroninius vaikų žaislus.

„Tai reiškia, kad mano vaikai žaidžia su uždelsto veikimo bombomis, nes ilgainiui kas nors, turintis piktų kėslų, gali jais pasinaudoti“, – sakė M.Paulas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.