Išgamos siekė sužeisti visų jaunų britų širdis

Krūptelėjau vakar naktį išgirdęs apie kruviną išpuolį Mančesteryje. Šį miestą pažįstu, ten gyvenau, įgijau draugų. Ar jie gyvi? Juk teroro ataka buvo nutaikyta į mano bendraamžius ir jaunesnius.

Amerikietės dainininkės A.Grande koncerte, po kurio įvyko ataka, linksminosi daugiausia jauni žmonės ir vaikai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Amerikietės dainininkės A.Grande koncerte, po kurio įvyko ataka, linksminosi daugiausia jauni žmonės ir vaikai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Po išpuolio jaunuoliai sukrėsti būrėsi prie pareigūnų automobilių. Daugybė tėvų, kurių atžalos dalyvavo tragedija pasibaigusiame koncerte, nemiegojo visą naktį – laukė, kol paaiškės, kur jų vaikai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Po išpuolio jaunuoliai sukrėsti būrėsi prie pareigūnų automobilių. Daugybė tėvų, kurių atžalos dalyvavo tragedija pasibaigusiame koncerte, nemiegojo visą naktį – laukė, kol paaiškės, kur jų vaikai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
AP nuotr.
AP nuotr.
Prie Mančesterio arenos žmonės nešė gėles, skirtas aukų atminimui pagerbti.<br> AP nuotr.
Prie Mančesterio arenos žmonės nešė gėles, skirtas aukų atminimui pagerbti.<br> AP nuotr.
Prie Mančesterio arenos žmonės nešė gėles, skirtas aukų atminimui pagerbti.<br> AP nuotr.
Prie Mančesterio arenos žmonės nešė gėles, skirtas aukų atminimui pagerbti.<br> AP nuotr.
Palūžusi atlikėja stabdo koncertinį turą.<br> AP nuotr.
Palūžusi atlikėja stabdo koncertinį turą.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 24, 2017, 6:24 AM

Mančesteryje praleidau trejus metus studijuodamas tarptautinius santykius, tad miestas man tapo antraisiais namais ir visados ketinau ten sugrįžti – bent trumpam.

Tai Anglijos miestas, kuriame jau kelis dešimtmečius nebėra vietos neapykantai. Čia taikiai sugyvena skirtingų tautybių, religijų atstovų, gerai jaučiasi gausi homoseksualų bendruomenė.

Bet savižudžio bomba, kuri vėlyvą pirmadienio vakarą Mančesterio arenoje po amerikietės atlikėjos Arianos Grande koncerto pražudė 22 žmones ir dar beveik 60 sužeidė, perkreipė draugiško miesto veidą.

Minias žmonių gatvėse pakeitė policijos pareigūnai, buvo justi nerimas, gedulo nuotaika.

Tiktai per stebuklą nenukentėjo niekas iš mano draugų, artimųjų ar pažįstamų.

Drąsūs žmonės, su kuriais neseniai juokiausi, kalbėjausi apie ateities planus po studijų ir gurkšnojau alų Mančesterio universiteto baro terasoje, vakar liko namie arba ėjo į darbą kankinami nerimo.

Neabejoju, kad vienas atviriausių užsieniečiams Anglijos miestų dabar pradės svarstyti, ar ne metas pakeisti savo vertybes, užtrenkti duris svetimšaliams, ieškoti kaltųjų tarp čia gyvenančių kitataučių.

Nors Mančesteris ne pirmą kartą tapo teroristų taikiniu – 1996 metais airių respublikonai mieste susprogdino 1,5 tūkst. kilogramų bombą ir sužeidė 212 žmonių, pirmadienio vakaro ataka į atmintį įsirėš kaip vadinamosios „Islamo valstybės“ pasikėsinimas į jaunąją kartą.

Nemiegojo kiaurą naktį

Penkios minutės pėsčiomis nuo sprogimo vietos gyvenanti, studijas neseniai Mančesteryje baigusi lietuvė Goda Viskaitytė vakar rytą man prisipažino kiaurą naktį nemiegojusi. Pasigirdus sirenoms visi jos kaimynai išlindo pro langus, dairėsi, kas vyksta.

„Visą naktį buvo girdėti sirenos ir skraidantys sraigtasparniai.

Eglė Rimkūnaitė, kuri gyvena Mančesteryje ir kasdien į darbą traukiniu važiuoja į netoliese esantį Maklsfildą, pasakojo apie visiškai pasikeitusį miestą. Buvo uždaryta antroji pagal dydį mieste Viktorijos traukinių stotis, tramvajai sustabdyti, o dauguma traukinių maršrutų atšaukti. Taip pat užtverta nemažai kelių.

„Pagrindinėje Pikadilio traukinių stotyje antradienio rytą buvo gal triskart mažiau žmonių, negu įprasta tokiu metu.

Kas rytą čia sėdu į traukinį, todėl tuštuma labai krito į akis. Bet žmonės nepanikavo“, – sakė Eglė.

Lietuviai rodė vienybę

Mančesteryje gyvenančių, studijuojančių ir dirbančių lietuvių lengvai neišgąsdinsi.

Antai vos kelios minutės kelio nuo Mančesterio arenos gyvenantis Jonas Urbonas pasiryžęs jokių planų nekeisti, daryti viską kaip įprastai.

„Žinoma, skaudu dėl to, kas įvyko, tačiau šiandien ir toliau darau tai, ką kasdien, – „Lietuvos rytui“ pasakojo Mančesteryje dirbantis J.Urbonas. – Keli mano bendradarbiai dirba iš namų dėl transporto trūkumo ir uždarytų kelių.

Kiti liko dirbti namie, nes žinojo, kad nepavyks susikaupti biure, kai visi šneka tiktai apie teroro išpuolį. Aišku, kad kalbos apie tai dar ilgai netils.“

Lietuvis vakar pasakojo, kad išpuolis paskatino daugumą miesto gyventojų atverti širdį ir padėti atakos paveiktiems žmonėms: „Bendradarbiai eina duoti kraujo, aš irgi prie jų prisidėsiu.

Ketveri Londone praleisti metai J.Urboną emociškai užgrūdino, tačiau jis vis tiek jautėsi labai prislėgtas.

„Miestas antradienį visiškai pasikeitęs – daug tylesnis, ramesnis, – pasakojo J.Urbonas. – Žmonės šokiruoti. Čia – pramoninis darbininkų miestas, niekas tokių kruvinų dalykų nesitiki.“

Ataka prieš jaunuolius

Mančesteryje gimusi, užaugusi ir studijas baigusi britė Sian Griffiths man pasakojo, kad pirmadienį prieš pat nelaimę buvo pačiame miesto centre. Čia ji matė į dainininkės A.Grande koncertą Mančesterio arenoje plūstančius gerbėjus. Dauguma jų – jauni.

„Centre mačiau daug vaikų, paauglių ir jų tėvų, einančių į koncertą. Vieta aplinkui areną tą vakarą, kai įvyko sprogimas, buvo uždaryta. Tai ne pirmas kartas, kai Mančesteris tapo teroro išpuolių taikiniu – anksčiau miestą buvo užpuolę airių respublikonai.

Bet mūsų amžiaus žmonėms tai yra pirmas toks įvykis, jis įsirėš į atmintį“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo S.Griffiths.

Vyro, kuris įvykdė ataką, tapatybę policija išsiaiškino iškart po išpuolio, bet paskelbė ją vėliau – tai Salmanas Abedi.

Pareigūnai pranešė suėmę ir 23 metų vyrą, gyvenantį pietinėje miesto dalyje, taip pat galėjusį prisidėti prie teroro organizavimo.

Po koncerto – pragaras

Kai Mančesterio arenos fojė nugriaudėjo sprogimas, tris valandas trukęs koncertas jau buvo pasibaigęs, įsijungė salės apšvietimas, o A.Grande jau buvo išėjusi į užkulisius.

Sausakimšoje erdvėje, kurioje gali tilpti 21 tūkst. žiūrovų, žmonės rinkosi daiktus, judėjo link išėjimų, kai pasigirdo trenksmas.

Fojė susisprogdino vyras, turėjęs savadarbį užtaisą, kuriame galėjo būti ir metalo skeveldrų bei varžtų.

Kiti, buvę arčiau nelaimės vietos, iš karto susiejo garsą su bombos sprogimu ir pradėjo bėgti klykdami.

Elizabeth Welsby, kuri dalyvavo popžvaigždės koncerte su 13-mete dukra, švenčiančia gimtadienį, pasakojo, kad po sprogimo arenoje pasklido dūmai, buvo justi sprogmenų kvapas: „Atsivėrė pragaras – visi bėgo ir klykė. Mes prabėgdamos matėme kelis plakatus, aplaistytus krauju.

Kai kurie žmonės aplinkui šaukė dar ir todėl, kad nežinojo, kas čia dedasi.“

Vaikus pamatė nebegyvus

A.Grande gerbėjai – daugiausia jaunesnio amžiaus klausytojai. Po teroro atakos tėvai, išleidę į koncertą atžalas, karštligiškai bandė juos surasti. Kai kurie vėliau sužinojo, kad jų jau nebėra.

Po koncerto jaunuolių laukę suaugusieji irgi tapo teroro aukomis. Žuvo 17-metės Ellie 64 metų senelis.

Pasibaigus renginiui įėjimas į pastatą nebebuvo saugomas, tad senelis laukė anūkės ir jos draugės koridoriuje.

Fojė susisprogdinus mirtininkui ant vyro užkrito sudužusių stiklų šukės – jam prapjauta arterija, sutrenkta galva.

„Visas pastatas sudrebėjo. Dužo stiklai, po sprogimo plykstelėjo liepsna. Mes visur matėme negyvų jaunuolių kūnus“, – siaubą prisiminė fojė savo 15 ir 17 metų vaikų laukusi Emma.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May šią ataką prieš jaunąją kartą vadino beširdiška. Politikė sušaukė Ypatingųjų situacijų komiteto pasitarimus, buvo sustabdyta visuotinių rinkimų kampanija.

„Sunku įsivaizduoti tą iškreiptą ir sujauktą protą, kuris suvokia salę, pilną jaunų žmonių, ne kaip vaizdą, kuriuo reikia džiaugtis, bet kaip paskatą skerdynėms“, – kalbėjo Th.May.

Palūžusi atlikėja stabdo koncertinį turą

Mančesterio arenoje per ataką koncertavo labiausiai jaunesnio amžiaus klausytojų pamėgta amerikietė dainininkė Ariana Grande (nuotr.). Atlikėja išpuolio metu nenukentėjo, tačiau buvo smarkiai sukrėsta.

Atlikėja sustabdė pasaulinį turą „The Dangerous Woman“. A.Grande prodiuseris sakė, jog dainininkė yra pernelyg prastos būsenos, kad tęstų koncertus. Pasak jo, sukrėstos atlikėjos nepavyksta nuraminti.

A.Grande šį ketvirtadienį ir penktadienį turėjo koncertuoti Londone. Vėliau turėjo vykti į Belgiją, Lenkiją, Vokietiją. Šią savaitę atlikėja nebelips į sceną. Kiti koncertai nukelti neribotam laikui, nes, pasak prodiuserio, dainininkė turi atsigauti.

Po pirmadienio nakties įvykių susirūpinusios ir kitos garsiausios pramogų pasaulio žvaigždės. „Mano mintys, maldos ir ašaros skirtos visiems, kuriuos šiąnakt palietė Mančesterio tragedija. Siunčiu visą savo meilę“, – rašė dainininkė Taylor Swift.

Daugybė atlikėjų rūpinosi ir dėl saugumo savo koncertuose. „Kiekvienas muzikantas jaučia atsakomybę dėl šios nakties – mūsų pasirodymai jums turėtų būti saugūs. Tai baisiausias košmaras. Siunčiu meilę Mančesteriui ir Arianai“, – rašė atlikėja Lorde.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.