Puerto Riko laukia didelis referendumas: spręs, ar tapti 51-ąja JAV valstija

Autonominės teritorijos statusą turinčio Puerto Riko gyventojai vėl turės galimybę išreikšti norą tapti 51-ąja JAV valstija. Tiesa, šiai svajonei gali sutrukdyti ir Vašingtonas, ir vidinės rietenos.

Į krizę nugrimzdęs Puerto Rikas pyksta ant Vašingtono, bet nori tapti valstija. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Į krizę nugrimzdęs Puerto Rikas pyksta ant Vašingtono, bet nori tapti valstija. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, „The New York Times“ ir „The Hill“ inf.

2017-06-09 08:35

Sekmadienį vyksiančiu referendumu Puerto Rikas tikisi išspręsti neregėtą finansinę krizę. Gegužę bankrotą paskelbusios teritorijos skola siekia jau 70 mlrd. JAV dolerių (64 mlrd. eurų).

Karibų Graikija pramintos salos gyventojai prieš penkerius metus jau išreiškė norą tapti JAV valstija, tačiau tam priešinasi Vašingtonas.

Jeigu puertorikiečiai panorės tapti JAV dalimi, iš San Chuano į Ameriką vyks penkių atstovų ir dviejų senatorių delegacija, vadovaujama gubernatoriaus Ricardo Rossello.

Tiesa, jiems kelią gali užkirsti respublikonai, nes Puerto Riką valdantys demokratai į Rinkikų kolegijos katilą šliūkštelėtų dar septynis delegatus.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas puertorikiečius supykdė sumenkindamas finansinės paramos idėją, tačiau apie galimą salos tapimą valstija yra kalbėjęs teigiamai.

„Puerto Riko žmonių galia turėtų būti apsvarstyta Kongrese. Reikia leisti bet kokią reformą, kuriai bus pritarta, taip pat ir tapimą valstija“, – per rinkimų kampaniją kalbėjo D.Trumpas.

Bet ir pati 3,5 mln. gyventojų turinti sala yra susiskaldžiusi. Balsuotojai turės pasirinkti, ar tapti JAV valstija, ar išlaikyti autonomijos statusą, ar tapti nepriklausoma valstybe.

Kritikai ragina boikotuoti balsavimą, kol Vašingtonas netesės pažadų suteikti finansinės paramos paketą. Vis dėlto daugiau nei 70 proc. rinkėjų ketina balsuoti referendume.

Autonominį statusą išlaikyti siūlančios Liaudies demokratų partijos vadovas Hectoras Ferreras referendumą kritikuoja: „Mes prarasime savo nepriklausomybę, kultūrą ir kalbą.“

O už visišką prisijungimą prie JAV balsuoti prašantis nuo sausio salai vadovaujantis 38 metų Puerto Riko gubernatorius kalba dar griežčiau: „Laikas užbaigti 500 metų trukusį kolonializmą ir šimtmetį su JAV pilietybe, bet be jokių teisių.“

Pasak R.Rosello, tapus JAV valstija būtų investuojama į infrastruktūrą, atsigautų verslas ir teritorija išliptų iš duobės, į kurią ją įstūmė keistas jos statusas.

Saloje galioja ne visi JAV įstatymai, o ilgus dešimtmečius jai taikytos mokesčių lengvatos baigėsi prieš dešimtmetį.

Vėlesni mėginimai rasti kitų būdų išjudinti ekonomiką žlugo, o nedarbas tik didėjo.

Nors puertorikiečiai nerenka JAV prezidento, o jų vienintelis atstovas Kongrese negali balsuoti už įstatymus, jie yra JAV piliečiai ir gali bet kada persikelti į šią šalį.

Nors Puerto Riko gyventojai nori užsitikrinti tokias pat teises kaip JAV piliečių, pagiežą Vašingtonui vis tiek jaučia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.