Ukrainai smogė kibernetinė ataka: taikiniais virto ir bankai, ir elektros įmonė

Antradienį Ukrainą sudrebino kibernetinė ataka. Ukrainos centrinis bankas pranešė, kad programišiai ataką surengė prieš keletą šalies bankų bei kompanijas. Ataka palietė ir valstybinę elektros įmonę.

 Ukraina patyrė kibernetinę ataką.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Ukraina patyrė kibernetinę ataką.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2017, 6:00 PM

„Dėl kibernetinių atakų bankai turi problemų dėl klientų aptarnavimo bei vykdant bankines operacijas, - pranešime rašė Ukrainos centrinis bankas. – Centrinis bankas pasitiki gynybos nuo kibernetinių atakų sistema. Ji paruošta tinkamai ir pasiruošusi neutralizuoti pavojų.“

Vienas didžiausių Ukrainos valdžios valdomų bankų „Oschadbank“ neslėpė, kad patyrė „programišių ataką“, tačiau garantavo, jog klientų informacija – saugi. 

Ukrainos elektros energijos įmonė „Ukrenergo“ teigė, kad IT sistema patyrė kibernetinę ataką, tačiau ji neturėjo įtakos energijos skirstymui ir didesnėms operacijoms.

Pirmadienį apie „galingą“ kibernetinę ataką paskelbė Rusijos naftos milžinė „Rosneft“. 

Tai įvyko tokiu metu, kai ši bendrovė yra įsivėlusi į karštus ginčus su Rusijos konglomeratu „Sistema“. 

„Galinga programišių ataka surengta prieš bendrovės serverius“, – parašė „Rosneft“ savo „Twitter“ paskyroje ir pridūrė, kad „viliasi“, jog šis incidentas „nėra susijęs su šiuo metu vykstančiais teisiniais procesais“. 

„Rosneft“ privačiai įmonei „Sistema“ yra pareiškusi 170 mlrd. rublių (2,55 mlrd. eurų) vertės ieškinį dėl naftos įmonės „Bašneft“, kurią pernai įsigijo. 

Valstybės valdoma naftos gamintoja pareiškė, kad ataka „būtų sukėlusi rimtų pasekmių“, tačiau dėl atsarginės sistemos „naftos gavyba nenutrūko“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.