Kinija spaudžia Kembridžo universiteto leidyklą cenzūruoti straipsnius

Mokslo literatūrą ir žurnalus leidžianti Kembridžo universiteto leidykla (Cambridge University Press, CUP) sulaukė Kinijos reikalavimo cenzūruoti dar vieną leidinį, kurio turinys skelbiamas šioje šalyje.

 Mokslo literatūrą ir žurnalus leidžianti Kembridžo universiteto leidykla sulaukė Kinijos reikalavimo cenzūruoti dar vieną leidinį.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Mokslo literatūrą ir žurnalus leidžianti Kembridžo universiteto leidykla sulaukė Kinijos reikalavimo cenzūruoti dar vieną leidinį.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2017, 1:22 PM, atnaujinta Aug 22, 2017, 1:36 PM

Ankstesnis CUP leidyklos sprendimas nusileisti Pekino spaudimui ir laikinai blokuoti kitame leidinyje paskelbtus jautrios tematikos straipsnius sulaukė tarptautinio pasipiktinimo.

JAV įsikūrusi Azijos studijų asociacija (AAS) antradienį pranešė, kad CUP internetinės leidybos skyrius gavo prašymą išimti 100 straipsnių iš žurnalo „Journal of Asian Studies“.

Tai buvo jau antras toks Pekino reikalavimas šiai Jungtinėje Karalystėje įsikūrusiai leidyklai per kelias pastarąsias dienas.

„Asociacijos pareigūnai yra labai susirūpinę dėl šio akademinės laisvės pažeidimo, ir AAS tęsia diskusijas su CUP dėl to, kaip atsakyti Kinijos vyriausybei“, – sakoma asociacijos tinklapyje paskelbtame pranešime. Jame teigiama, kad jokių straipsnių iš žurnalo išimta nebuvo.

„Priešinamės bet kokios formos cenzūrai ir toliau skatinsime laisvus akademinių tyrimų mainus tarp viso pasaulio mokslininkų“, – teigiama pranešime.

Keliomis dienomis anksčiau CUP pakluso pirmam kinų reikalavimui ir užblokavo kelis šimtus straipsnių žurnale „China Quarterly“, bet greitai, reaguodama į tarptautinės akademinės bendruomenės spaudimą, atnaujino prieigą prie jų. Tuose straipsniuose daugiausiai kalbama apie 1989-ųjų Tiananmenio aikštės protestus, Tibeto statusą ir Kinijos demokratijos judėjimą.

Tačiau šio autoritetingo mokslinio žurnalo elektroninės versijos cenzūra sukėlė pasaulio mokslininkų pasipiktinimą; jie tvirtino, kad tai yra akademinės laisvės apribojimas ir bandymas cenzūruoti istoriją.

Ekonomikos profesorius Christopheris Baldingas iš Šendženo Pekingo universiteto savo ruožtu parengė peticiją, kuria ragina CUP raginama „atmesti cenzūros reikalavimą“. Šis kreipimasis paskatino leidyklą pakeisti savo sprendimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.