Vagišiai rado naują taikinį: vokai su bankų kortelėmis žmonių nepasiekia

Jungtinėje Karalystėje atskleista neįprasta nusikaltimų rūšis – pašto darbuotojams siūlomas atlygis už siunčiamų laiškų vagystę. Taip šalyje veikiančios gaujos pasisavina gyventojų banko korteles.

Karališkasis paštas kasdien persiunčia milijonus britų laiškų. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Karališkasis paštas kasdien persiunčia milijonus britų laiškų. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Sep 6, 2017, 1:16 PM

Daugiau nei tūkstantis eurų – tiek siūloma pašto darbuotojams už tai, kad jie pavogtų žmonių banko kortelių kodus ir perduotų gaujoms.

Kaip išsiaiškino BBC žurnalistai, Jungtinėje Karalystėje į tokią nusikalstamą veiklą galėjo būti įtraukta gausybė paštininkų, o vien praėjusiais metais nuo jų nukentėjo 11 tūkst. žmonių.

Tiesa, Karališkojo pašto vadovybė tokius teiginius neigė ir tikino, kad laiškų vagystė yra retas reiškinys. Esą žurnalistų pateikti duomenys buvo išanalizuoti ir nerasta jokių įrodymų, kad prie vagysčių galėjo prisidėti Karališkojo pašto darbuotojai.

Yla iš maišo pradėjo lįsti tuomet, kai žurnalistai aptiko skelbimą, siūlantį 1000 svarų (1089 eurus) per savaitę už laiškų vagystę. Po kelių savaičių susirašinėjimo įgiję gaujos pasitikėjimą žurnalistai susitiko su nusikaltėliais.

Kaip paaiškėjo, tokia nusikaltimų schema Jungtinėje Karalystėje veikia jau seniai. Esą viena gauja Birmingame gyventojų laiškus perima jau tris dešimtmečius.

Bet antrasis žurnalisto ir gaujos nario susitikimas greitai nutrūko. Išgirdęs klausimą, kodėl bando priversti pašto darbuotojus įsitraukti į nelegalią veiklą, gaujos narys atsakymo nepateikė ir pabėgo.

Karališkojo pašto atstovai atsisakė komentuoti, kiek darbuotojų įtariama dėl laiškų vagystės nuo 2013 m., kai įmonė buvo privatizuota. Tiesa, žinoma, jog nuo 2007 iki 2011 m. 1759 pašto darbuotojai sulaukė bausmių už laiškų vagystes.

Tačiau kaip nurodo organizacija „UK Finance“, vienijanti beveik 300 bankų, įmonių, teikiančių finansavimo ir mokėjimo paslaugas, padėtis šalyje nuo to laiko tikrai nepagerėjo.

Banberio gyventojo Darreno Blythe’o banko kortelę paštininkas Damonas Alvey pavogė prieš 4 metus, bet jis iki šiol nepasitiki jo profesijos atstovais.

„Labai ilgai laukiau, bet kortelės taip ir negavau, o tada man buvo pranešta, kad mano banko sąskaita ištuštinta. Jie man paliko gal 2 svarus. Tai mane labai sukrėtė – namie po to praleidau kelias dienas“, – pasakojo britas.

Tiesa, vėliau D.Alvey už 3000 svarų (3270 eurų) vagystę buvo nuteistas 10 mėnesių kalėti, o bankas D.Blythe’ui pinigus sugrąžino per dvi savaites.

Karališkasis paštas ir dabar tikina rimtai vertinantis kiekvieną galimą sukčiavimo atvejį ir bandantis jį ištirti.

„Didžioji dalis mūsų darbuotojų deda visas pastangas, kad saugiai pristatytų paštą. Laiškų saugumas mums yra svarbiausia.

Kasdien pristatome milijonus laiškų, ir vagystės atvejai tikrai reti. Visus galimus pažeidimo atvejus tiriame, o pažeidėjus baudžiame“, – pranešė Karališkojo pašto atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.