Inauguruota pirmoji Singapūro prezidentė moteris

Singapūre ketvirtadienį įvyko pirmąja prezidente moterimi tapusios valdančiojo elito atstovės Halimah Yacob inauguracija, kurią temdo kritika dėl jos nedemokratinio parinkimo, nes ji šį postą gavo be jokio balsavimo.

 Nors Singapūro prezidento galios yra daugiau simbolinės, prezidentas turi teisę vetuoti aukštų pareigūnų paskyrimus ir prižiūri šalies finansinius išteklius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Nors Singapūro prezidento galios yra daugiau simbolinės, prezidentas turi teisę vetuoti aukštų pareigūnų paskyrimus ir prižiūri šalies finansinius išteklius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2017, 4:35 PM, atnaujinta Sep 14, 2017, 4:47 PM

Buvusiai parlamento pirmininkei H.Yacob iš musulmonų malajų mažumos rinkimų kovoje, kuri buvo planuojama šį mėnesį, dalyvauti nereikėjo, nes pareigūnai nusprendė, kad kiti kandidatai į šį daugiausia reprezentacinį postą neatitinka griežtų tinkamumo kriterijų. Jau ne pirmą kartą šiame turtingame mieste-valstybėje, kurį dešimtmečius griežtai valdo ta pati partija, vyriausybė diskvalifikuoja kandidatus į prezidento postą ir rinkimai tampa nebereikalingi.

Nors Singapūro prezidento galios yra daugiau simbolinės, prezidentas turi teisę vetuoti aukštų pareigūnų paskyrimus ir prižiūri šalies finansinius išteklius.

Savo pirmojoje prezidentinėje kalboje 63 metų H.Yacob kalbėjo apie rasinę įtampą, kilusią dėl jos nedemokratinio perrinkimo, ir pažadėjo būti visų Singapūro piliečių prezidente, „nepaisant jų rasės, kalbos ir religijos“.

„Laukiu dienos, kada mums daugiau nebereikės... tokių riboto pasirinkimo rinkimų, ir Singapūro žmonės reguliariai ir natūraliai rinks prezidentais visų rasių piliečius“, – pridūrė ji.

Prezidentė taip pat pažadėjo būti nepriklausoma, priimant sprendimus dėl šalies finansinių atsargų, kuriomis retai naudojasi vyriausybė.

H.Yacob beveik du dešimtmečius buvo valdančiosios Liaudies veiksmo partijos parlamentarė, bet atsisakė deputato mandato, kad galėtų siekti prezidento posto.

H.Yacob yra pirma malajų kilmės Singapūro prezidentė per beveik penkis dešimtmečius. Paskutinis prezidentas iš musulmonų malajų mažumos buvo Yusofas Ishakas, kuris šį postą užėmė pirmais Singapūro nepriklausomybės metais nuo 1965-ųjų iki 1970 -ųjų.

Tačiau prezidento rinkimų nebuvimas supykdė Singapūro gyventojus, daugelis kurių savo nepasitenkinimą išliejo socialiniuose tinkluose.

Vienas visuomenės veikėjas Gilbertas Gohas šeštadienį organizavo protestą specialiai laisviems pasisakymams skirtoje vietoje.

„Šiandien vyks mūsų pirmosios prezidentės musulmonės Halimah Yacob inauguracija, bet nepaisant visos pompastikos, singapūriečiai jaučiasi išduoti, nes neteko galimybės rinkti kitą valstybės vadovą“, – kalbėjo aktyvistas prieš iškilmingą inauguracijos ceremoniją, kuri buvo transliuojama per televiziją.

Socialinius tinklus liete užliejo kritika prezidento rinkimų procesui.

„RIP (ilsėkis ramybėje), demokratija“, – parašė Mohamedas Raizulee socialiniame tinkle „Facebook“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.