Telefoniniai teroristai puolė Rusiją, teko evakuoti tūkstančius žmonių

Dvidešimtyje Rusijos miestų prieš šiandien prasidedančias pratybas „Zapad“ kilo nerimas, kurį pakurstė telefoniniai apgavikai. Jie pranešinėjo apie sprogmenis ir terorą. Evakuota tūkstančiai žmonių.

Rusijos policija šią savaitę vos spėja suktis.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos policija šią savaitę vos spėja suktis.<br>„Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos policija šią savaitę vos spėja suktis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos policija šią savaitę vos spėja suktis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos policija šią savaitę vos spėja suktis.<br> „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos policija šią savaitę vos spėja suktis.<br> „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aleksandras Procenka, Specialiai LR, Maskva

2017-09-14 13:57

Rusijos sostinėje dėl gautų anoniminių pranešimų apie aštuonias užminuotas mokyklas ketvirtadienį buvo evakuota maždaug 9 tūkst. žmonių, praneša naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi šaltiniais teisėsaugoje.

„Iki dabar aštuonios mokyklos sulaukė anoniminių skambučių. Evakuota apie 9 tūkst. žmonių“, – nurodė šaltinis.

„Interfax“ oficialaus šios informacijos patvirtinimo kol kas negavo.

Rugsėjo 13-ąją 10 val. ryto Saratovo miesto administracijos pastate nuskambėjo signalas apie skubią evakuaciją. Priežastis – pranešimas apie bombą.

Nedelsiant atvyko policija, administracijos darbuotojai paliko pastatą, į jo vidų buvo įleisti kinologai su šunimis. Praeiviai užjaučiamai šaipėsi: „Ką, jau ir valdžią pasiekė teroristai?“

Žmonės reagavo su humoru, nes išvakarėse Saratove tokie pavojaus signalai ir žmonių evakuacija buvo paskelbti keliose viešose vietose.

Pradėta nuo prekybos centrų: po anoniminių skambučių policijai teko evakuoti lankytojus iš penkių prekybos centrų, o paskui – iš viešbučių, sporto klubų ir kavinių Kirovo prospekte. Jį net teko apsupti.

Skambinėja nuo savaitgalio

Pirmieji telefono skambučiai su melagingais pranešimais apie sprogstamuosius įtaisus buvo gauti sekmadienį, rugsėjo 10-ąją. Omske dėl jų teko evakuoti miesto administracijos ir rinkimų komisijos štabus.

Maskvoje sprogstamojo įtaiso buvo ieškoma Pečatnikų rinkimų apygardoje.

Antradienį, rugsėjo 12-ąją, melagingų pranešimų apie bombas serija jau apėmė visą šalį. Skubiosios pagalbos tarnybas pasiekė skambučiai apie mokyklų, turgaviečių, pramogų centrų ir kavinių užminavimą.

Su piktadariais susidūrė ir Permė, Ufa, Samara ir Žemutinis Naugardas.

Permėje, be prekybos centrų, teko evakuoti ne mažiau kaip 10 mokyklų, universitetą, gyvenamąjį namą, tarpmiestinę autobusų ir geležinkelio stotis.

Samaroje sulaukus telefono skambučių buvo evakuoti šeši, Žemutiniame Naugarde – trys prekybos centrai. Melagingi pranešimai apie rengiamus teroro aktus palietė ir Jekaterinburgą, Čeliabinską, Magadaną, Vladivostoką, Stavropolį, Krasnojarską, Brianską ir Kaliningradą.

Nebuvo pasiruošę atakai

Anoniminiais skambučiais apie sprogimo grėsmę Rusijos prekybos ir švietimo objektuose gali būti siekiama tiek destabilizuoti padėtį regione, tiek iš chuliganiškų paskatų.

Visuomenės saugumo organizacijos „Oficery Rosiji“ tarybos vadovas, buvęs Rusijos visuomeninių rūmų saugumo komisijos pirmininkas Antonas Cvetkovas pareiškė, kad kiekvieną atvejį reikia nagrinėti atskirai.

Teisėsaugos organai pasirodė visiškai nepasiruošę tokiai virtualiai atakai. Jie operatyviai vyko į „užminuotus objektus“, ieškojo sprogmens, bet negalėjo nustatyti, iš kur atkeliauja pranešimai.

Sprendžiant iš informacijos, nutekėjusios į žiniasklaidą iš teisėsaugos organų, sukčių atakos buvo vykdomos pasitelkus IP telefonijos priemones.

Tai leidžia iš 1–2 šaltinių masiškai paskambinti ir tuo pat metu nuslėpti numerį, iš kurio gaunami skambučiai.

Nežino, kas kaltininkai

Policija kelia versijas, kad „telefoniniai teroristai“ ataką galėjo pradėti ne iš Rusijos, o iš artimojo užsienio šalių.

Žinoma, kad Permėje skambučiai į prekybos centrus ir mokyklas perduoti per tarptautinį virtualų operatorių.

Kaip praneša informacijos agentūra „RIA Novosti“ skambučiai apie užminavimo grėsmę jau užregistruoti 22 Rusijos gyvenamuosiuose punktuose, kur iš 205 objektų buvo evakuota daugiau nei 45 tūkst. žmonių.

Visuose Rusijos regionuose, kur buvo gauti panašūs pranešimai, iškeltos baudžiamosios bylos dėl neabejotinai melagingų pranešimų apie teroro aktą.

Už panašius veiksmus Rusijos baudžiamasis kodeksas numato iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?