Ispanija nusitaikė į Katalonijos judėjimo širdį

Katalonijos klausimą Madridas ėmė spręsti ir teismais. Įkalinus nepriklausomybės judėjimo lyderius pasigirdo svarstymų, kokių dar žingsnių imsis Ispanija, kad užgniaužtų Barselonos siekį atsiskirti.

J.Cuixart’as (kairėje) ir J.Sanchezas buvo suimti už referendumo ir protestų organizavimą. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Cuixart’as (kairėje) ir J.Sanchezas buvo suimti už referendumo ir protestų organizavimą. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė, Specialiai LR, Barselona

2017-10-18 10:08

Teisėja prokuroro prašymą įkalinti nepriklausomybės organizatorius už antivyriausybinę veiklą patenkino tą pačią dieną, kai Katalonijos vyriausybės pirmininkas Carlesas Puigdemont’as paprašė Madrido pradėti derybas. Beje, taip ir nepatikslinęs, paskelbė jis nepriklausomybę ar ne.

Katalonai su baime laukė, kai į Aukščiausiąjį teismą Barselonoje duoti parodymų jau antrąkart vyko sukilimo kurstymu kaltinami tūkstantinių taikių manifestacijų organizatoriai Jordi Sanchezas ir Jordi Cuixart’as bei Katalonijos policijos viršininkas Josepas Luisas Traperas.

„O jeigu juos šį sykį suims?“ – kone pašnibždomis klausė katalonai, nuogąstaudami, kad jų baimės netaptų realybe.

Todėl kai vėlų pirmadienio vakarą Kataloniją apskriejo žinia, kad jų simboliniai nepriklausomybės vadai atsidūrė už grotų, nepriklausomybės šalininkus ištiko šokas.

Vakar per visą regioną nuvilnijo protestai pagrindinėse miestų aikštėse – žmonės reikalavo „laisvės politiniams kaliniams“.

Šio termino nevengė ir Barselonos merė Ada Colau, paskelbusi, kad savivaldybė solidarizuodamasi nutraukia veiklą dviem dienoms.

„XXI amžiuje Vakarų Europoje niekas neturėtų sėsti į kalėjimą už tai, kad organizuoja taikias manifestacijas“, – sakė oficialiai Katalonijos atsiskyrimo nuo Ispanijos neremianti A.Colau.

Politikos analitikai Ispanijoje jau seniai kalba, kad Madridas neieško politinio sprendimo ir su Katalonijos nepriklausomybės procesu bando susidoroti teismuose.

Be to, vakar Ispanijos konstitucinis tribunolas išplatino pareiškimą, skelbiantį Katalonijoje rugsėjo pradžioje priimtą įstatymą dėl referendumo organizavimo neteisėtu.

J.Sanchezo ir J.Cuixart’o suėmimas sustiprino įtarimus, kad teismas ir prokuratūra dirba ranka rankon su Madrido vyriausybe.

Juolab kad Ispanijos delegacijos atstovas Katalonijoje Enricas Millo užsiminė, jog jeigu C.Puigdemont’as žengtų žingsnį atgal ir atsisakytų nepriklausomybės idėjos, suėmimų būtų išvengta.

Pasak jo, judėjimo lyderiai buvo įkalinti ne už idėjas, o už konkrečius veiksmus – raginimą mobilizuotis ir trukdyti policijai atlikti kratas Ekonomikos departamente Barselonoje rugsėjo 20 dieną, kai buvo suimta 15 su referendumu susijusių aukštų Katalonijos pareigūnų.

Manoma, kad Katalonijoje šiomis dienomis vyks daugybė protestų, kalbama ir apie dar vieną visuotinį streiką.

Kol kas Katalonijos vyriausybė bando laikytis ramiai ir toliau laukia iš Madrido ženklo sėsti prie derybų stalo, o kraštutinis kairysis nepriklausomybės aljanso sparnas ragina nedelsiant skelbti nepriklausomybę.

O nepriklausomybės paskelbimo laikrodis toliau nenumaldomai tiksi.

C.Puigdemont’as iki rytojaus turi atšaukti ketinimus atsiskirti nuo Ispanijos. Priešingu atveju autonominio regiono laukia tiesioginio valdymo įvedimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.