Paaiškėjo galingiausių pasaulio pasų sąrašas: kurioje vietoje Lietuva?

Patys turtingiausi žmonės prieš kitus puikuojasi jau ne jachtomis, automobiliais arba brangiais drabužiais. Jų tikslas – surinkti kuo daugiau skirtingų pasų. Tiesa, ne visi dokumentai turi tokią pat vertę.

Kai kurios pasaulio valstybės pilietybę parduoda turtuoliams, kurie investuoja didelius pinigus į nekilnojamąjį turtą arba perka vyriausybės obligacijų. <br>„123rf.com“ nuotr.
Kai kurios pasaulio valstybės pilietybę parduoda turtuoliams, kurie investuoja didelius pinigus į nekilnojamąjį turtą arba perka vyriausybės obligacijų. <br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Oct 31, 2017, 11:30 AM, atnaujinta Oct 31, 2017, 1:00 PM

Šią savaitę daugiausia galios turinčių pasų sąrašo viršūnėje atsidūrė Singapūro išduodamas asmens dokumentas. Šios nykštukinės šalies pasą turintys asmenys gali laisvai apsilankyti 159-iose pasaulio valstybėse arba be vizos, arba gaudami vizą vos atvykę.

„Nuo pat nepriklausomybės 1965 metais Singapūras pamažu stiprina savo pasą“, – teigė konsultacijas dėl pilietybės suteikiančios įmonės „Arton Capital“ vykdomasis direktorius Singapūre Philippe’as May.

Šiais laikais gauti svetimos šalies pasą visai lengva – svarbu turėti pakankamą sumą pinigų. O aukse besimaudantiems turtuoliams naudinga gauti kuo daugiau įvairių valstybių pilietybių.

Vidurinių Rytų šalyse arba Kinijoje gyvenantys milijonieriai ir milijardieriai su gimtosios šalies pasais dėl daugybės apribojimų negali greitai nuvykti visur, kur nori. Todėl jiems itin svarbus statuso simbolis yra užsienio šalies pasas, leidžiantis keliauti svetur be vizų.

Karibuose esantis Sent Kitsas ir Nevis buvo pirmoji valstybė, 1984 metais pradėjusi pardavinėti savo pasus norėdama pritraukti turtuolių pinigus. Mainais už dideles investicijas buvo suteikiama pilietybė.

Pastaruoju metu vis daugiau valstybių siūlo tokias paslaugas, įskaitant Portugaliją, Kiprą, Moldovą ir Maltą. Greitai prie jų prisijungs ir Juodkalnija.

Tarp turtingiausiųjų vienas populiariausių yra Kipro pasas, leidžiantis vykti į 146 valstybes.

O turtuoliams už pilietybę užtenka investuoti 2 mln. eurų į nekilnojamąjį turtą arba už tokią sumą nusipirkti vyriausybės obligacijų.

Pilietybę pardavinėja netgi tokios šalys kaip JAV, Kanada ir Jungtinė Karalystė.

Konsultacijas teikiančios tarptautinės įmonės „Apex Capital Partners“ vadovas Nuri Katzas teigė, kad užsienio pilietybę galima įsigyti paklojus nuo 85 tūkst. iki 2,1 mln. eurų. Kasmet už pinigus parduodama nuo 3 tūkst. iki 5 tūkst. pasų.

„Labai turtingiems žmonėms turėti antrą ar trečią pasą svarbu, nes jie gali lengvai keliauti verslo reikalais arba savo malonumui. Kitiems tai statuso simbolis – jie turi po šešis ar daugiau pasų. Be to, turint daugiau pilietybių galima sumažinti mokesčių naštą.

Daugiausia užsienio pasų perka kinai. Jei milijonierius iš Kinijos norėtų skristi į Paryžių darbo reikalais, jis negalėtų to daryti iš pradžių negavęs vizos iš Prancūzijos ambasados. Tai gali trukti daugybę savaičių“, – aiškino N.Katzas.

Antroje vietoje pagal galingumą pasaulyje yra Vokietijos piliečio pasas, leidžiantis vykti į 158 valstybes, trečioje vietoje – Švedijos ir Pietų Korėjos (157 valstybės), o ketvirtą vietą dalijasi Danija, Suomija, Italija, Prancūzija, Ispanija, Norvegija, Japonija ir Jungtinė Karalystė (156 valstybės).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.