Niujorke per Heloviną atgijo seni košmarai

Niujorkiečiams grįžo tie patys jausmai, kurie juos prislėgė baisiąją 2001-ųjų rugsėjo 11 dieną. Netoli Pasaulio prekybos centro vyras krovininio automobilio ratais užvakar traiškė dviratininkus ir praeivius.

Furgoną vairavęs teroristas rėžėsi į žmones ir mokyklos autobusą. Per ataką žuvo 8 praeiviai, 15 buvo sužeista.<br>AP nuotr.
Furgoną vairavęs teroristas rėžėsi į žmones ir mokyklos autobusą. Per ataką žuvo 8 praeiviai, 15 buvo sužeista.<br>AP nuotr.
Po teroro išpuolio Niujorko centre tėvai skubėjo pasiimti vaikų iš mokyklų. <br>AP nuotr.
Po teroro išpuolio Niujorko centre tėvai skubėjo pasiimti vaikų iš mokyklų. <br>AP nuotr.
Krovininį automobilį vairavęs S.Sajipovas galėjo būti užverbuotas „Islamo valstybės“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Krovininį automobilį vairavęs S.Sajipovas galėjo būti užverbuotas „Islamo valstybės“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Nov 2, 2017, 6:00 AM, atnaujinta Nov 2, 2017, 7:07 AM

„Tai įvyko trečią valandą dienos – mes visi tuo metu buvome darbe, – „Lietuvos rytui“ pasakojo buvusi Niujorko apygardos lietuvių bendruomenės pirmininkė Ramutė Žukaitė, kuri dirba netoli Pasaulio prekybos centro. – Per savo darbovietės langus mačiau mokyklą, kurios mokinius sužeidė teroristas. Už šio mokyklos pastato ir įvyko nelaimė.

Nuo pat pirmosios žinios, kai buvo pranešta, kad į minią rėžėsi automobilis ir žuvo aštuoni žmonės, visiems mums buvo aišku, kad tai – teroro ataka.“

29 metų uzbekas Saifula Sajipovas išpuolį surengė prabangiame kvartale Žemutinio Manhatano vakarinėje dalyje, netoli mokyklos, kur vaikai ir tėvai rengėsi Helovino šventei.

Jis nukreipė išsinuomotą furgoną į pėsčiųjų ir dviračių taką ir šlavė visus savo kelyje, o vėliau rėžėsi į mokyklinį autobusą, kuriame buvo du vaikai ir du suaugę žmonės. Žudikas, kuris išlipęs ėmė švaistytis netikrais ginklais, buvo pašautas policijos ir suimtas.

Tačiau aukų neišvengta: po ratais žuvo 8 žmonės, dar 15 buvo sužeista. Dauguma jų – sunkios būklės.

„Tai pirmasis teroro išpuolis, kurį Niujorke matėme nuo rugsėjo 11-osios. Jis privertė prisiminti viską, kas įvyko kadaise. Netekties skausmas, liūdesys – viskas sugrįžo“, – sakė R.Žukaitė.

Žuvo užsienio piliečiai

„Vos tik išgirdau žinią apie terorą, mano pirma mintis buvo: „Nukentės turistai.“ Tądien Niujorke kaip tik buvo Helovino paradas, ir tuo metu daug kas iš užsienio atvažiuoja jo pažiūrėti.

Be to, trečią valandą dienos žmonės dirba, tad tose gatvėse daugiausia ir vaikščiojo turistai“, – pasakojo Niujorko finansų širdyje dirbanti R.Žukaitė.

Nuojauta moters neapgavo. Paaiškėjo, kad žuvo penki Niujorke atostogavę argentiniečiai draugai, taip pat viena belgė, kuri JAV viešėjo su motina ir seserimi.

Teisininkas Tomas Kendrickas dienraščiui „The New York Times“ pasakojo, kad atsidūrė nelaimės vietoje, kai sportuodamas bėgo pro šalį.

„Pamačiau greta gulinčius tris žmones. Pribėgau norėdamas pažiūrėti, ar galiu jiems kuo nors padėti, bet jie gulėjo kraujo klane be sąmonės.

Tai siaubinga ir siurrealu. Stovėjau šokiruotas ir tiesiog spoksojau į nebegyvus žmones“, – pasakojo T.Kendrickas.

Kai S.Sajipovas pavažiavęs kelias dešimtis kvartalų rėžėsi į mokyklinį autobusą, netoli jo buvę vaikai išsigandę bėgo į šalis, pamatę užpuoliką šaukė.

„Mano dukra po šio įvykio pernelyg šokiruota, kad su kuo nors kalbėtų. Ji atsidūrė tiesiai priešais teroristą, kai jis išlipo iš automobilio. Jo rankose buvo du šaunamieji ginklai“, – pasakojo į šiurpią akistatą patekusios 13-metės motina.

Ryšiai su islamistais

Kaip vėliau paaiškėjo, uzbekas turėjo dažasvydžio šautuvą ir žaislinį ginklą, šaudantį šratais. Juos iškėlęs jis šaukė „Allahu Akbar“ – „Dievas yra didis“.

Netrukus jį į pilvą pašovė policijos pareigūnas.

Vyras buvo suimtas ir skubiai išvežtas į ligoninę. Jam buvo atlikta operacija, tačiau gyvybei pavojus negresia.

Apieškojus užpuoliko išsinuomotą furgoną rastas raštelis, kuriame arabiškai užrašyta žinutė, tvirtinanti, kad S.Sajipovas priklauso grupuotei „Islamo valstybė“ (IV).

Tyrėjai, apieškoję vyro namus Naujajame Džersyje ir jo automobilį, paliktą parduotuvės „Home Depot“ stovėjimo aikštelėje, taip pat aptiko IV vėliavą.

Į JAV 2010-aisiais iš Uzbekijos atvykęs vyras gyveno Ohajo, Floridos ir galiausiai Naujojo Džersio valstijose.

Manoma, jog jis galėjo būti radikalizuotas jau apsigyvenęs Amerikoje.

„Jis buvo geras žmogus, kai jį pažinojau. Jam patiko JAV, jis atrodė labai laimingas, vis kartojo, kad viskas gerai. Saifula neatrodė panašus į teroristą, bet, žinoma, aš nežinojau, kas dedasi jo viduje“, – sakė 37-erių uzbekas Kobiljonas Matkarovas, susipažinęs su S.Saipovu Floridoje.

Pasirodė pranešimai, kad uzbekas anksčiau turėjo reikalų su policija. Pavyzdžiui, pernai jis buvo suimtas Misūrio valstijoje, nes nepasirodė teisme dėl išduoto baudos kvito už Kelių eismo taisykių pažeidimą.

Taip pat buvo sustabdytas Pensilvanijoje už nebeleidžiamos priekabos bei nesaugų įrangos naudojimą ir vairavimą turint netinkamą operatoriaus licenciją.

Norėjo greičiau sugrįžti namo

Kruviniausias išpuolis Niujorke nuo rugsėjo 11-osios aptemdė dieną, kai amerikiečiai kartu su vaikais švenčia Heloviną.

R.Žukaitė pasakojo, kad kartu su kolegomis tądien iš darbo norėjo kuo anksčiau grįžti namo.

„Po įvykio buvo baisu, todėl grįžau namo anksčiau negu įprastai. Mačiau, kad biure bendradarbiai sujudę, visi norėjo eiti namo. Kolegos buvo šokiruoti, ypač dėl to, kad tai įvyko netoli vietos, kurioje dirbame“, – teigė moteris.

Pernakt policija toliau tyrė įvykio vietą. Žemutiniame Manhatane buvo uždaryta 3,2 km gatvių atkarpa.

„Aš važiavau traukiniu, todėl namo grįžau lengvai. Tačiau mieste buvo daugiau policijos, užtvertų kelių. Tiems, kurie važiavo mašinomis, buvo daug sunkiau“, – pasakojo lietuvė.

Vis dėlto vakare planuotas Helovino paradas įvyko – nors virš galvos skraidė policijos sraigtasparniai, o gatvės buvo saugomos itin gausių policijos būrių, amerikiečiai sugebėjo linksmintis.

„Kai gyveni čia daugybę metų, tokie dalykai nebestebina, – sakė parado dalyvis Kevinas Bryantas. – Tiesiog su tuo susitaikai ir gyveni toliau.“

Niujorkiečius įvykis sukrėtė, tačiau atskleidė naują dėsningumą: teroras pamažu tampa dar viena gyvenimo dideliame mieste dalimi – žmonės išmoksta nuolat saugotis pavojaus ir nebenustemba, jei kas nors įvyksta.

„Jeigu atvirai, mes visi užaugome jausdami tam tikrą baimę, – teigė parade su draugėmis dalyvavusi Nastassja Sarandrea. – Nemanau, kad tokie įvykiai turėtų kliudyti mums daryti tai, ką norime.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.