Donaldas Trumpas suminkštėjo - pašaipią kritiką pakeitė pagyrimai

Kelionę po Aziją įpusėjusį Donaldą Trumpą lyderių svetingumas privertė pamiršti nuoskaudas. Sutikimas Pekine JAV prezidentui taip patiko, kad anksčiau kritikuotą Kiniją jis netgi apibėrė komplimentais.

D.Trumpas su Xi Jinpingu Pekine per priėmimą bendravo kaip draugai. <br>AP nuotr.
D.Trumpas su Xi Jinpingu Pekine per priėmimą bendravo kaip draugai. <br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-10 17:05

Kai D.Trumpas su Xi Jinpingu pozavo nuotraukoms Pekine, ekspertai pokštavo: Kinijoje susitiko pirmas ir antras pagal galią pasaulio žmonės, bet kuris iš jų yra kuris?

Skandalų kamuojamas JAV lyderis namuose išgyvena ne pačius geriausius laikus, o pasaulyje nesulaukia daug pagyrų.

O Xi Jinpingas neseniai tapo įtakingiausiu Kinijos lyderiu nuo Mao Zedongo laikų ir negi nesiruošia palikti savo posto.

Juolab kad į Pekiną D.Trumpas atvyko prašyti daug – padėti susitarti su Šiaurės Korėja ir sumažinti JAV prekybos su Kinija deficitą.

Apsuko galvą prabanga

Šią savaitę D.Trumpas Japonijoje ir Pietų Korėjoje jau turėjo priprasti prie pagyrų, tačiau priėmimas Pekine buvo prabangus net Kinijos standartais.

JAV prezidentą ir jo žmoną oro uoste trečiadienį pompastiškai pasitiko ne tik valdžios pareigūnai, bet ir kariai, muzika ir dešimtys šokinėjančių vaikų.

O vakar D.Trumpą galutinai užbūrė prabangi sutikimo ceremonija Liaudies salėje ir karinis paradas.

„Šis rytas buvo nuostabus. Visas pasaulis stebėjo. Niekas nebuvo taip gražu, kaip tai, ką aš mačiau“, – JAV vadovas neslėpė susižavėjimo socialiniame tinkle „Twitter“, kuris Kinijoje yra uždraustas, bet tai nesutrukdė jam dalintis kelionės įspūdžiais.

Galų gale Xi Jinpingas ir pirmoji ponia Peng Liyuan surengė jam ištaigingą valstybinę vakarienę, kurioje parodyti ir lyderių susitikimo Floridoje kadrai, ir Kinijoje išgarsėjusios D.Trumpo anūkės Arabellos dainelė mandarinų kalba.

Patyčios virto supratimu

Į pagyras D.Trumpas atsakė tuo pačiu. Nebuvo girdėti kritikos Kinijai dėl nuolaidžiavimo Šiaurės Korėjai ar prekybos deficito – iš Kinijos į JAV importuojama daugiau nei priešinga kryptimi, todėl JAV ekonomikai keliama grėsmė.

Neatrodė, kad jis ruošiasi kartoti savo pamėgtus kaltinimus, jog Pekinas vagia darbo vietas iš amerikiečių arba manipuliuoja valiuta.

Priešingai, lyderis pareiškė, kad dėl netolygių prekybos santykių kalta ankstesnių JAV prezidentų administracija.

„Nekaltinu Kinijos. Kaip galima kaltinti šalį, kuri naudojasi kita valstybe ieškodama naudos savo piliečiams?“ – pareiškė D.Trumpas.

O Pekinas pažadėjo kai kuriuose sektoriuose sumažinti kliūtis, trukdančias užsienio kompanijoms įsitvirtinti Komunistų partijos valdomoje valstybėje.

Kaltinimus paliko už durų

Tiesa, Šiaurės Korėja vis tiek liko svarbiausias susitikimo klausimas. Prieš atvykdamas į Pekiną D.Trumpas Pietų Korėjoje kreipėsi į Kiniją – stambiausią Šiaurės Korėjos prekybos partnerę – ir paprašė labiau izoliuoti karu grasinantį režimą.

Vieša paslaptis, jog Kinijos įmonės, nepaisydamos Vašingtono sankcijų, ne tiktai tęsia prekybą su Pchenjanu, bet ir tiekia detales Kim Jong-uno režimo plėtojamoms raketoms, kuriomis vėliau grasinama amerikiečiams.

Bet vakar D.Trumpas kalbėjo kur kas ramiau, padėkojo Kinijai už pastangas ir teigė turintis daugiau vilčių dėl ateities.

„Kinija lengvai ir greitai gali išspręsti problemą, todėl raginu Kiniją ir didį jos prezidentą dėl to labai daug dirbti. Jeigu jis pasistengs, mums pavyks“, – apie branduolinės krizės sprendimą kalbėjo JAV lyderis. (AP, BBC, „Bloomberg“, LR)

Ar lyderiai ras laiko susitikti Vietname?

Šiandien D.Trumpo laukia dar viena svarbi akistata. Per Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimą JAV lyderis turėtų pasimatyti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Vietname lyderiai turėtų aptarti Šiaurės Korėjos klausimą. D.Trumpas vakar pakartojo, kad taip pat nori Rusijos pagalbos priverčiant Pchenjaną atsisakyti branduolinių ginklų.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas užsiminė, kad lyderių susitikimas bus surengtas, jeigu bus susitarta dėl reikšmingos diskusijų temos, pavyzdžiui, padėties Ukrainoje ir Sirijoje.

Maskvos ir Vašingtono santykiai yra pablogėję, nes JAV vykdomas tyrimas dėl D.Trumpo buvusių rinkimų kampanijos padėjėjų ir su Kremliumi susijusių pareigūnų įtariamų slaptų susitikimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.