Saudo Arabijos princo veiksmai suglumino pasaulį

Saudo Arabijoje prasidėję masiniai suėmimai suglumino pasaulį: ar už jų stovintis šalies sosto įpėdinis siekia tik naudos sau? O galbūt iš tiesų kovoja su korupcija? Be to, kaltinimais apdalintas ir užsienis.

Saudo Arabijos princas M.bin Salmanas pašalino kliūtis, galinčias trukdyti jam per artimiausius dešimtmečius perimti savo tėvo karališkąjį sostą. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Saudo Arabijos princas M.bin Salmanas pašalino kliūtis, galinčias trukdyti jam per artimiausius dešimtmečius perimti savo tėvo karališkąjį sostą. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, AP ir Lietuvos rytas inf.

2017-11-10 15:31, atnaujinta 2017-11-10 19:05

Pastarąją savaitę ar Rijade vykstantys procesai jau kelia nerimą ir Vakarams. Korupcija apkaltinti princai, ministrai ir įtakingiausi verslininkai suimami, kalinami prabangiame viešbutyje, jų lėktuvai ir turtai nusavinami.

Pokyčių smaigalyje – 32 metų princas Mohammedas bin Salmanas, vadovaujantis naujai sukurtam Kovos su korupcija komitetui. Bet su kuo jis iš tikrųjų kariauja – kyšininkavimu ar tais, kurie trukdo jo vienvaldystei? Regis, ir su tuo, ir su tuo.

81-erių karaliaus Salmano sūnus turtingiausius šalies vyrus puolė norėdamas pasiųsti žinią, kad jų įpročiai pasaldinti kiekvieną verslo sandorį nemenkais kyšiais bus išrauti su šaknimis.

Be to, vyriausybė neatsisakytų ir jų sumokamų mokesčių, kurių iždas nesulaukia, nes įtakingieji beveik 700 mlrd. eurų vertės turtą laiko lengvatinių mokesčių zonose užsienyje.

Kur tai veda? Generalinis prokuroras Sheikhas Mohebas pranešė, kad pirmasis valymų etapas baigtas, turėdamas omenyje, kad laukia ir kiti.

Vakar paaiškėjo, kad 199 žmonės yra apklausiami dėl per pastaruosius dešimtmečius neteisėtai pasisavinto 86 mlrd. eurų vertės turto. Tiesa, paprasti konservatyvios karalystės gyventojai vargiai gali tikėtis, kad kelių suimtų princų ir verslininkų turtas bus išdalytas.

Jis yra jauniausias didelės valstybės gynybos ministras, ruošiasi atpratinti šalį nuo naftos, valdo karališkuosius rūmus ir bičiuliaujasi su galingiausiais užsienio lyderiais.

Tartum raketa šovęs į valdžios viršūnę princas spėjo užrūstinti ir nemažai kitų sosto įpėdinių. Dalis jų praėjusį šeštadienį taip pat buvo pašalinti iš postų.

Regis, šalyje neliko jokių kliūčių, galinčių sutrukdyti M.bin Salmanui per artimiausius dešimtmečius tapti Saudo Arabijos karaliumi.

Priešų tarp konservatorių ir dvasininkų padaugėjo ir dėl leidimo moterims vairuoti, ir beviltiško karo Jemene, ir kaimyninio Kataro boikoto.

Konfliktų nevengiantis įpėdinis vis agresyviau kerta Iranui, su kuriuo konkuruoja dėl įtakos regione.

M.bin Salmanas šią savaitę apkaltino Teheraną ir jo remiamą Libano organizaciją „Hezbollah“ paskelbus karą, nes pastarieji ginkluoja Jemeno sukilėlius husius, kuriuos bombarduoja Saudo Arabija.

Ambicingasis princas užsimojo padaryti daug, bet neaišku, ar jo žaidimai dėl galios neįlies dar daugiau sumaišties į ir taip jau nestabilų regioną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.