Zimbabvės žmonės šėlo, tačiau ateitis miglota

Zimbabvės autokratinio prezidento Roberto Mugabe atsistatydinimas sukėlė didžiulę džiaugsmo bangą. Vis dėlto valstybės ateitis neaiški, nes lyderio įpėdinis ir jo patikėtiniai nepajėgūs imtis tikrų permainų.

Zimbabvės gyventojai šventė gatvėse, džiūgavo dėl ilgai lauktų pokyčių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Zimbabvės gyventojai šventė gatvėse, džiūgavo dėl ilgai lauktų pokyčių.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
93-ejų R.Mugabe pasitraukė. Prezidento postą užims E.Mnangagwa (kairėje).
93-ejų R.Mugabe pasitraukė. Prezidento postą užims E.Mnangagwa (kairėje).
Daugiau nuotraukų (2)

BBC, CNN, AP, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 23, 2017, 5:19 PM

Antradienį po 37 metų, praleistų valdžioje, prezidento posto atsisakė Zimbabvės prezidentas R.Mugabe.

Į sostinės Hararės gatves žengė vilties kupini gyventojai, kuriems 93-ejų R.Mugabe buvo autokratijos, ekonominių problemų, politinių represijų ir korupcijos simbolis.

„Nenustygstu vietoje – džiaugiuosi dėl savęs, savo dukrelės ir visos tautos. Mano dukra užaugs geresnėje Zimbabvėje“, – Hararėje džiūgavo Mildred Tadiwa.

Laime tryško ir finansininkas Williamas Makombore’as: „Mes esame pakylėti! Metas į politiką įlieti šviežio kraujo. Man – 36 metai ir aš visą gyvenimą laukiau šios akimirkos. Savo gyvenime žinojau tik vieną prezidentą.“

R.Mugabe kiek daugiau negu prieš savaitę buvo laikomas suimtas ir faktiškai buvo nuverstas kariuomenės. Krizė kilo, kai R.Mugabe iš pareigų paleido savo viceprezidentą Emmersoną Mnangagwą, siekdamas, kad šį postą užimtų jo žmona Grace Mugabe.

Buvęs prezidentas R.Mugabe savo posto laikėsi įsikibęs iki paskutinės akimirkos ir oficialiai atsistatydino tik tada, kai pradėta ruoštis apkaltos procedūrai. Nors R.Mugabe ir jo šeimos ateitis neaiški, manoma, jog politikas prieš atsistatydindamas užsitikrino sąlygas, leisiančias jam gyventi patogiai.

Zimbabvės politinėje sistemoje yra du viceprezidentai.

Anot valstybės konstitucijos, naujuoju Zimbabvės prezidentu turėtų tapti vienintelis likęs viceprezidentas Phelekezela Mphoko, didelis G.Mugabe šalininkas.Bet valdančioji partija ZANU-PF pabrėžė, kad laikinojo prezidento postą užims iš pareigų atleistas viceprezidentas E.Mnangagwa.

75 metų E.Mnangagwa dar žinomas pravarde Krokodilas, nes galimai yra atsakingas už tūkstančių R.Mugabe priešininkų žudynes devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

E.Mnangagwą šįmet tariamai apnuodijo G.Mugabe, o viceprezidentas iš šalies pabėgo, kai sužinojo apie planus vėl pasikėsinti į jo gyvybę.

E.Mnangagwą remia daug saugumo struktūrų darbuotojų.

Tarptautinė bendruomenė tikisi, kad ilgametis R.Mugabe patikėtinis E.Mnangagwa suteiktų Zimbabvei stabilumo pereinamuoju laikotarpiu ir įvestų ekonomines reformas.

Tiesa, dalis žmonių įsitikinę, kad nors R.Mugabe atsistatydino, jo valdymo metodai įsišakniję kaip piktžolės. Tikėtina, kad dauguma Zimbabvės politikų toliau didins savo gerovę kitų šalies gyventojų sąskaita.

Naikino viską, prie ko prisilietė

Robertas Mugabe Zimbabvės valdžioje sėdėjo 37 metus nuo tada, kai valstybė paskelbė nepriklausomybę nuo Jungtinės Karalystės 1980 metais. 1980–1987 metais jis buvo premjeras, o 1987–2017 metais – prezidentas. 93 metų R.Mugabe žinomas dėl nepotizmo, smurto prieš oponentus, korupcijos ir noro likti valdžioje bet kokiomis aplinkybėmis.

Tiesa, jo palikimas nėra toks vienareikšmiškas, R.Mugabe vertinamas itin prieštaringai: vieniems jis yra despotas, kitiems – didvyris, kovojęs prieš Jungtinę Karalystę, kurios kolonija buvo Zimbabvė, anksčiau vadinta Rodezija.

Į valdžią atėjęs R.Mugabe liepė atimti ūkius iš baltaodžių aiškindamas, kad Afrikos žemė turėtų priklausyti afrikiečiams. Bet iš tiesų ji atiteko R.Mugabe generolams, ministrams, patikėtiniams ir žmonai. Zimbabvė, kuri buvo žinoma kaip Afrikos aruodas, nuskurdo: žemdirbystės pramonė nunyko, šalies gyventojai badavo.

Valdant R.Mugabe Zimbabvės ekonomika lėtai, bet užtikrintai puvo. Anksčiau zimbabviečiai buvo laikomi gana išsilavinusiais žmonėmis, o jų gimtinė garsėjo geromis įsidarbinimo galimybėmis. Dabar situacija pasikeitė. 3 mln. zimbabviečių dėl blogėjančių gyvenimo sąlygų pabėgo į Pietų Afriką, dešimtys tūkstančių spruko į Jungtinę Karalystę.

Šiuo metu Zimbabvėje nedarbo lygis yra labai didelis, jo rodikliai, nelygu informacijos šaltinis, svyruoja nuo 80 iki 95 proc. R.Mugabe laikėsi nuomonės, kad „ekonomika darys viską, ką jis jai lieps daryti“. Jis klydo. Antai 2008 metais infliacija pasiekė 500 mlrd. proc. ribą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.