Zimbabvės teismas kariškių įvykdytą valdžios perėmimą pripažino teisėtu

Zimbabvės aukštasis teismas nusprendė, kad prezidento Roberto Mugabe nuvertimą lėmęs karinis valdžios perėmimas buvo teisėtas.

Kariškiai ryžosi įsikišti ir paremti jiems priimtiniausią kandidatą E.Mnangagwą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Kariškiai ryžosi įsikišti ir paremti jiems priimtiniausią kandidatą E.Mnangagwą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2017, 2:24 PM

Ši nutartis sukėlė nerimą dėl teismų nepriklausomybės nuo naujosios administracijos.

Lapkričio 14 dieną kariuomenės vadai pasiuntė į Hararės gatves pasiuntė karinės mašinas ir nuo pat nepriklausomybės paskelbimo 1980-aisiais šaliai vadovavusiam 93-ejų R.Mugabe skyrė namų areštą.

Galiausiai šis veteranas lyderis antradienį atsistatydino.

„Zimbabvės gynybos pajėgų veiksmai, kuriais siekta sustabdyti buvusiam prezidentui Robertui Mugabe aplinkos veikėjų bandymus uzurpuoti valdžią, neprieštarauja konstitucijai“, - teismo nuosprendį šeštadienį citavo valstybinė žiniasklaidos grupė ZBC.

Su akivaizdžia užuomina į R.Mugabe žmoną Grace ir jos rėmėjus, ZBC paskelbė, kad penktadienį teismas nusprendė, kad valdžios perėmimu buvo „siekiama užtikrinti, kad neišrinkti asmenys neturėtų galių, kuriomis naudotis gali tik išrinkti (asmenys)“.

Buvo teigiama, kad Grace save laikė R.Mugabe pasirinkta įpėdine. Dėl to kariškiai ryžosi įsikišti ir paremti jiems priimtiniausią kandidatą E. Mnangagwą. Šis akivaizdus perversmas buvo įvykdytas prezidentui nusprendus atstatydinti E.Mnangagwą, buvusį jo artimą padėjėją, iš viceprezidento posto.

E.Mnangagwa buvo prisaikdintas penktadienį ir pažadėjo imtis esminių pokyčių bei pastangų pritraukti užsienio investicijų, galinčių atgaivinti merdinčią ekonomiką.

Inauguracinėje kalboje jis išreiškė pagarbą trapios sveikatos R.Mugabe ir jį apibūdino kaip vieną „valstybės tėvų“.

Kaip ir kito teismo sprendimo atveju, kuriuo ankstesnis E.Mnangagwos atleidimas iš viceprezidento pareigų buvo pripažintas neteisėtu, žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ suabejojo teismo nepriklausomumu.

„Du neįtikėtini sprendimai, - „Twitter“ paskyroje rašė „Human Rights Watch“ Pietų Afrikos padalinio direktorius Dewa Mavhinga. - Keista, nelaisva praktika?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.