Izraelio valdžiai užkliuvo menininkų nuogybės

Tarp prieštaringai vertinamos Izraelio kultūros ministrės ir šalies menininkų vėl įsiplieskė konfliktas. Šį kartą Miri Regev liepė neremti šokio festivalio dalyvių, kurie scenoje parodys bent kiek nuogo kūno.

M.Regev neberems menininkų. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
M.Regev neberems menininkų. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Nov 30, 2017, 9:42 AM

Jau trečia šiųmetė meno šventė Izraelyje užsitraukė valdžios pyktį. Šįkart kultūros ministrė pareiškė Tarptautinės šiuolaikinio šokio savaitės rengėjams, jog valstybės lėšos negali būti skirtos trims iš 28 pasirodymų, nes juose iš dalies arba visiškai apsinuogina šokėjai.

Festivalio programoje šie numeriai bus pažymėti žvaigždute, nurodant, kad jų neremia Jeruzalės miesto savivaldybė arba Izraelio kultūros ministerija.

Net šalies generalinio prokuroro pavaduotojas pareiškė, jog toks M.Regev potvarkis neteisėtas.

Bet pastaruoju metu net keli dešiniųjų vyriausybės nariai ėmė atvirai vadinti menininkus kairiaisiais elitistais ir kontroliuoti filmus, teatrų spektaklius bei mokyklose skaitomas knygas.

Šiemet M.Regev nutarimu finansavimas buvo apribotas dviem pasirodymams Izraelio vasaros festivalyje ir neseniai surengtame šokių festivalyje.

O šią savaitę į konfliktą su ministre įsitraukė Adi Shildan ir Niras Vidanas, kurių pasirodymas užkliuvo dėl rodomo nuogo kūno.

„Nuogumas šiuolaikiniame šokyje jau nieko nestebina, bet Izraelyje mes atsiliekame.

Per pasirodymą mes abu nusivelkame marškinius, bet tik moters kūnas „įžeidžia“, – piktinosi A.Shildan.

Anot jos, dar liūdnesnė yra ministrės pasiųsta žinutė menininkams: „Aš iš esmės esu priklausoma nuo vyriausybės paramos.

Vienas festivalį organizuojančio šokio teatro „Machol Shalem“ kūrybos vadovų Ruby Edelmanas taip pat nustebo dėl ministerijos sprendimo.

„Kai pamačiau pasirodymus, nepastebėjau nuogybių, nes kai žiūriu į šokį, mąstau tik apie tai, ar jis geras. Tad buvau labai nustebęs. Juolab kad pasirodymai vyksta uždaroje erdvėje, tad niekas iš pašalinių nebus priverstas matyti nuogo kūno“, – svarstė organizatorius.

Pasak R.Edelmano, bėdų kilo tik tada, kai į pasirodymus dėmesį atkreipė Jeruzalės savivaldybės religinis patarėjas.

„Dešinieji patarėjai turi vis daugiau įtakos savivaldybėje ir nori parodyti, kad miestas tampa vis labiau konservatyvus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.