Donaldo Trumpo kėdę klibina moterų kaltinimai

Juodi debesys vėl kaupiasi virš JAV prezidento Donaldo Trumpo galvos. Dar praėjusiais metais seksualiniu priekabiavimu jį apkaltinusios moterys dabar ragina imtis veiksmų prieš Amerikos lyderį.

R.Crooks (kairėje), J.Leeds ir S.Holvey (dešinėje) mano, kad JAV prezidento  D.Trumpo veiksmai nepateisinami, tad Kongresas turėtų svarstyti jo elgesį. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
R.Crooks (kairėje), J.Leeds ir S.Holvey (dešinėje) mano, kad JAV prezidento D.Trumpo veiksmai nepateisinami, tad Kongresas turėtų svarstyti jo elgesį. <br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpui metami kaltinimai seksualiniu priekabiavimu. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Trumpui metami kaltinimai seksualiniu priekabiavimu. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

AP, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Dec 13, 2017, 8:26 PM

Netinkamu elgesiu D.Trumpą apkaltinusios moterys įsitikinusios – jeigu dėl tokio elgesio savo posto neteks senatorius Alas Frankenas, veiksmų turi būti imtasi ir prieš šalies prezidentą.

Jos ragino Kongresą pradėti tyrimą dėl verslo magnato vykdyto seksualinio priekabiavimo.

Priminė senus kaltinimus

Samantha Holvey, Rachel Crooks ir Jessica Leeds apie netinkamą D.Trumpo elgesį prabilo dar praėjusiais metais prieš prezidento rinkimus.

R.Crooks ir J.Leeds apkaltino JAV vadovą, kad praeityje jis jas bučiavo ir graibė prieš jų valią.

Tuo metu S.Holvey aiškino, kad D.Trumpas įsibrovė į merginų persirengimo kambarį „Mis Amerika“ grožio konkurse, kurio bendraturtis jis buvo.

Iš viso D.Trumpą netinkamu elgesiu, seksualiniu priekabiavimu apkaltino tuzinas moterų, tačiau Baltieji rūmai pareiškė, kad visa tai tėra pramanas.

S.Holvey, R.Crooks ir J.Leeds dar kartą savo istorijomis pasidalijo per pasaulį nuvilnijus skandalui dėl Holivudo režisieriaus Harvey Weinsteino seksualinio priekabiavimo ir vėliau prasidėjus judėjimui, kurio ženklu tapo grotažymė „MeToo“.

Ragino vadovą atsistatydinti

Vėliau S.Holvey pridūrė, kad JAV Kongresas turėtų imtis prieš D.Trumpą tokių pat veiksmų, kokių ėmėsi prieš Minesotos senatorių Alą Frankeną.

Po pastarajam mestų kaltinimų dėl seksualinio priekabiavimo surengtas etikos patikrinimas.

„Manau, teisinga, jei D.Trumpas taip pat būtų tiriamas Kongreso“, – tikino S.Holvey.

„Kongreso pradėtas tyrimas turbūt yra vienintelis dalykas, kurio galime prašyti“, – pridūrė ir R.Crooks.

Demokratė Niujorko senatorė Kirsten Gillibrand buvo dar griežtesnė ir paragino Jungtinių Valstijų lyderį atsistatydinti iš savo posto.

„Prezidentas turi atsistatydinti. Tie kaltinimai yra patikimi, ir jų daug.

Girdėjau tų moterų pasakojimus – daugelis jų yra širdį veriantys“, – tvirtino K.Gillibrand.

Baltieji rūmai nedaugžodžiavo apie pakartotus R.Crooks, S.Holvey ir J.Leeds žodžius.

Spaudos atstovė Sarah Sanders tiktai pareiškė, kad D.Trumpas jau praeityje pats pakomentavo jam mestus kaltinimui ir juos paneigė.

Ragino išgirsti aukas

Savo žodį skandale tarė ir JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Nikki Haley. Ji jau anksčiau pareiškė, kad moterys, kaltinančios D.Trumpą seksualiniu priekabiavimu, turi būti išgirstos.

„Aš suprantu, kad jis buvo išrinktas, bet, žinote, moterys visada turi jaustis galinčios atvirai prabilti. Mes turime jas išklausyti“, – kalbėjo N.Haley.

Bet S.Sanders nepalaikė H.Haley žodžių. Pasak jos, „Amerikos žmonės žinojo tai ir vis tiek balsavo už D.Trumpą“.

Sulaukusi kritikos, kad gina savo viršininką, nors jam metami sunkūs kaltinimai, S.Sanders gynėsi, jog „yra Baltuosiuose rūmuose tam, kad kalbėtų prezidento vardu“.

Tuo metu prezidento pozicija tiesmuka.

D.Trumpas atmeta bet kokius kaltinimus ir net vadina juos politiškai motyvuotais, nes jie pasipylė būtent prezidento rinkimų kampanijos metu.

Bet judėjimo „MeToo“ atstovės tikisi, jog vis daugiau moterų išdrįs prabilti apie patirtą seksualinį priekabiavimą ar prievartą.

„Tikiuosi, viskas judės į priekį. Galbūt Kongresui bus padarytas spaudimas ir veiksmų bus imtasi ne tik prieš jo narius, bet ir prezidentą“, – kalbėjo J.Leeds.

Ji pridūrė, kad niekas nesijaučia gerai šioje situacijoje, o išdrįsusios prabilti moterys tai padarė tikrai ne siekdamos sulaukti dėmesio.

O S.Holvey pridūrė, kad jai buvo skaudu stebėti D.Trumpo pergalę rinkimuose. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.