Norvegija tapo pirmąja šalimi, atsisakiusia FM tinklo

Norvegija trečiadienį baigė perėjimą prie skaitmeninio radijo ir tapo pirmąja šalimi pasaulyje, atsisakiusia nacionalinio radijo transliacijų per FM tinklą, nors tokiam sprendimui pritarė ne visi.

 Norvegija trečiadienį baigė perėjimą prie skaitmeninio radijo ir tapo pirmąja šalimi pasaulyje, atsisakiusia nacionalinio radijo transliacijų per FM tinklą, nors tokiam sprendimui pritarė ne visi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Norvegija trečiadienį baigė perėjimą prie skaitmeninio radijo ir tapo pirmąja šalimi pasaulyje, atsisakiusia nacionalinio radijo transliacijų per FM tinklą, nors tokiam sprendimui pritarė ne visi.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2017, 6:50 PM, atnaujinta Dec 13, 2017, 8:10 PM

Kaip ir planuota, dauguma šalies šiaurinių regionų ir Svalbardo salynas Arktyje trečiadienio rytą perėjo prie Skaitmeninio audiotransliavimo (SA), pranešė „Digitalradio Norge“ (DRN) tinklas, kuris apima Norvegijos visuomenines ir komercines radijo stotis.

Sausio 11 dieną prasidėjęs perėjimas prie SA užtikrins geresnę garso kokybę, didesnį kanalų skaičių ir pasiūlys daugiau funkcijų už kainą, kuri bus aštuonis kartus mažesnė nei FM tinklo.

Tačiau šiam žingsniui pritaria ne visi. Jo kritikai tvirtina, kad SA tinklas neaprėpia visos šalies teritorijos ir turi tam tikrų techninių problemų.

Vartotojai taip pat skundžiasi, kad ne visi turi skaitmeninius radijo imtuvus ir bus priversti pirkti specialų adapterį, šiuo metu kainuojantį 100-200 eurų.

Šiuo metu SA bangas gaudančius radijo grotuvus savo automobiliuose turi mažiau nei pusė (49 proc.) vairuotojų, skelbia DRN.

Remiantis tyrimo duomenimis, kuriuos skelbia vietos žiniasklaida, per metus kasdieninių radijo klausytojų skaičius Norvegijoje sumažėjo 10 proc., o visuomeninis transliuotojas NRK prarado 21 proc. savo auditorijos.

„Tai didelė permaina. Turime skirti klausytojams laiko, kad jie prisitaikytų prie skaitmeninio radijo“, – sakė DRN vadovas Ole Jorgenas Torvmarkas.

„Kiekvieną kartą, kai (regione) būdavo išjungiamos (FM) transliacijos, pastebėjome, kad iš pradžių klausytojų sumažėdavo, paskui vėl padaugėdavo“, – pridūrė jis.

FM tinklo atsisakė tik nacionalinės radijo stotys. Dauguma vietos radijo stočių tęsia savo transliacijas FM tinklu.

Technologijoms draugiška Norvegija tokiam perėjimui rengėsi ne vienerius metus, ir SA ir FM tinklai veikė paraleliai nuo 1995 metų.

Norvegijos pavyzdžiu artimiausiais metais ketina pasekti tokios šalys kaip Šveicarija, Britanija ir Danija.

Britanija dar kol kas nėra nustačiusi perėjimo datos, tačiau ketina atsisakyti FM radijo po to, kai pusė visų radijo klausytojų šalyje klausysis skaitmeninio radijo (šiuo metu ši dalis viršija 35 proc.) bei tuomet, kai SA signalas pasieks 90 proc. šalies gyventojų.

Tuo metu Vokietijos valdžia nenori pykdyti gyventojų ir versti pirkti naujų radijo imtuvų. Šalis planavo pereiti prie SA 2015 metais, tačiau sprendimas buvo atšauktas 2011 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.