Sacharovo žmogaus teisių premija pagerbė kovotojus prieš diktatorių

Europos Parlamento Sacharovo žmogaus teisių premija įteikta Venesuelos demokratinei opozicijai. Tuo metu padėtis Venesueloje vis prastėja: valstybės vadovas telkia galią ir dorojasi su priešininkais.

Venesuelos opozicija toliau smaugiama, bet šalyje beveik nebėra tokių protestų ir susirėmimų kaip pavasarį ir vasarą. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Venesuelos opozicija toliau smaugiama, bet šalyje beveik nebėra tokių protestų ir susirėmimų kaip pavasarį ir vasarą. <br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, „Euronews“, FT, „The Guardian“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Dec 14, 2017, 4:38 PM, atnaujinta Dec 14, 2017, 4:41 PM

Vakar apdovanojimo ceremonija surengta Strasbūre. Įteikiant premiją, kurią sudaro diplomas ir 50 tūkst. eurų, siekta parodyti Europos Sąjungos paramą už demokratiją kovojantiems venesueliečiams.

Tačiau girdėti raginimų, kad Bendrija pareikštų paramą Venesuelos gyventojams ne vien tik Sacharovo premija, bet ir sankcijomis.

„Kanada ir Amerika taiko sankcijas pavieniams asmenims, o ne visai Venesuelai.

Tokių sankcijų tikslas – smogti žmonėms, kurie turi ryšių su žmogaus teisių pažeidimais, korupcija ir narkotikų platinimu.

ES turėtų irgi žengti šiuo keliu, – tikino buvęs Karakaso meras Antonio Ledezma. Jis – didelis Venesuelos prezidento Nicolaso Maduro priešininkas, jam buvo skirtas namų areštas.

A.Ledezma lapkritį išsilaisvino ir paspruko į Ispaniją.

Venesueloje vis dar siaučia politinė ir ekonominė krizės. Autokratiniu valdymu kaltinamas prezidentas N.Maduro ir jo socialistinė vyriausybė nuolat kovoja su opozicija. Tuo metu dauguma venesueliečių arti bado ribos ir negali įpirkti būtiniausių prekių.

JAV valstybės departamentas tai pavadino ekstremaliu sprendimu, skirtu įtvirtinti N.Maduro valdžioje.

Tuo metu Venesuelos užsienio reikalų ministras Jorge Arreaza Vašingtono žodžius pavadino juokingais.

„Opozicijos partijos negalės dalyvauti prezidento rinkimuose. Jos pranyks iš politinio žemėlapio. Partijos, kurios nedalyvavo savivaldybių merų rinkimuose ir ragino juos boikotuoti, nebegalės dalyvauti prezidento rinkimuose“, – tvirtino N.Maduro.

Sprendimą Venesuelos prezidentas pagrindė tuo, kad šią idėją parėmė Konstitucinė Asamblėja. Ši specialius įgaliojimus turinti institucija sušaukta šiais metais, joje yra vien N.Maduro šalininkai.

N.Maduro draudimas paveikė 3 opozicines partijas: „Pirmiausia teisingumas“, „Liaudies valia“ ir „Nauja era“.

Šios partijos 2015 metų parlamento rinkimuose kartu surinko beveik 40 proc. visų balsų.

Opozicijos partijos vengė merų rinkimų, nes aiškino, kad jie nebus sąžiningi. Iš 335 savivaldybių N.Maduro šalininkai užėmė 305 mero postus. Tuose rinkimuose balsavo vos daugiau negu 47 proc. rinkėjų.

Nors Venesuelą ilgai siaubė milžiniški protestai, tokių didelių demonstracijų kaip pavasarį ir vasarą dabar beveik nėra. Per protestus žuvo daugiau nei 130 žmonių.

„N.Maduro kartu su vyriausybe smarkiai sustiprino koalicijos ir šalies kontrolę. Visi ženklai rodo, kad N.Maduro sieks kuo greičiau surengti prezidento rinkimus. Iš laukimo jam jokios naudos“, – tvirtino mokslinio instituto „Washington Office on Latin America“ narys Davidas Smilde’as.

Naujausia „Venebarometr“ apklausa parodė, kad 78 proc. opozicionierių ir 62 proc. nepriklausomų partijų narių nesileistų į jokias kalbas su vyriausybe.

Pernai Sacharovo premija įteikta Irako jazidėms Nadiai Murad Basee ir Lamiyai Aji Bashar. Jas pagrobė ir lytiškai išnaudojo džihadistų judėjimo „Islamo valstybės“ kovotojai.

Kai moterys išsilaisvino, jos pradėjo kovą už islamistų prievartą patyrusių moterų teises – už tai joms ir buvo skirta premija. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.