Vokietijos teismas paleido į laisvę išpuolio planavimu įtartą džihadistą

Vokietijos teismas trečiadienį paskelbė, kad į laisvę paleidžiamas vienas iš trijų įtariamų džihadistų, sulaikytų įtarus, kad buvo rengtas koordinuotų atakų planas vakariniame Diuseldorfo mieste, panaudojant mirtininkus.

 Į laisvę paleistas išpuolį planavęs žmogus.<br> AFP/„Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
 Į laisvę paleistas išpuolį planavęs žmogus.<br> AFP/„Scanpix“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2017, 8:06 AM, atnaujinta Dec 15, 2017, 8:18 AM

Pasak Diuseldorfo teismo, nerasta įrodymų, kad Jordanijos pilietis Mahmoodas B. būtų prisidėjęs prie įtariamo plano.

Dar dviejų vyrų – Sirijos piliečio Saleho A. bei Alžyro piliečio Hamzos C. – atžvilgiu tyrimas tęsiamas. Įtariama, kad džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) nurodymu ataka turėjo būti Diuseldorfo senamiestyje.

Apie šiuos ketinimus pareigūnai sužinojo, kai praėjusių metų vasarį į Paryžiaus policijos nuovadą atėjęs Salehas A. pranešė pareigūnams turįs „kai kurios informacijos apie miegančią kuopelę, esą pasirengusią surengti ataką Vokietijoje“.

Šis asmuo 2013 metais Diuseldorfo regione užsiregistravo kaip prieglobsčio prašytojas, o šiam pasidavus teisėsaugai, Vokietija paprašė Prancūzijos jį išduoti.

Vokietijos pareigūnų manymu, siras ir alžyrietis prisidėjo prie IV 2014-ųjų pradžioje Sirijoje.

2014-ųjų gegužę Salehas A. bei Hamza C. pateko iš Sirijos į Turkiją. Po kiek mažiau nei metų, jie, atskirai keliaudami, per Graikiją atvyko į Vokietiją.

Prokurorai nurodė, kad pinigų savo atakai jie planavo gauti Vatikanui pardavę vieną vaizdo įrašą su įrodymais, kad vienas džihadistų Sirijoje pagrobtas kunigas yra gyvas.

Pareigūnai taip pat manė, kad jiedu buvo įtikinę prie savo kuopelės prisijungti ir Mahmoodą B. Vis dėlto teismas nurodė, kad nėra įrodymų, jog Jordanijos pilietis būtų dalyvavęs jos veikloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.