D. Trumpas pasirašė įstatymo projektą dėl stambaus masto mokesčių reformos

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pasirašė įstatymo projektą dėl stambaus masto mokesčių reformos įgyvendinimo, praėjus dviem dienoms po to, kai respublikonų planą patvirtino Kongresas, skelbia Baltųjų rūmų spaudos tarnyba.

D.Trumpas.<br> Scanpix nuotr.
D.Trumpas.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP-ELTA inf.

Dec 22, 2017, 7:53 PM, atnaujinta Dec 22, 2017, 9:54 PM

D. Trumpas pasirašė įstatymo projektą prieš pat išvykdamas į savo kurortą „Mar-a-Lago“ Floridoje, anksčiau manyta, kad oficiali projekto pasirašymo ceremonija įvyks sausio mėnesį.

„Žiūrėjau šį rytą žinias ir ten išgirdau: ar jis tesės savo pažadą pasirašyti jį iki Kalėdų? – Ovaliame kabinete susibūrusiems žurnalistams sakė D. Trumpas. – Tada paskambinau ir pasakiau: „Pasiruoškite. Mes turime jį pasirašyti dabar“.

Šis mokesčių reformos projektas buvo vienas iš pagrindinių šalies vadovo rinkimų pažadų. Anksčiau D. Trumpas yra sakęs, kad ši iniciatyva leis į šalį grąžinti 4 trln. dolerių, kuriuos amerikiečiai saugo lengvatinio apmokestinimo zonose dėl didelių mokesčių, taikomų savo tėvynėje.

Viena iš pagrindinių didžiausios per pastaruosius 30 metų reformos punktų – mokesčių sumažinimas verslui, korporacijoms ir įmonėms. Įstatymas individualų mokesčių tarifą sumažina nuo 39,6 iki 37 proc., o pelno mokestį kerpa dar drastiškiau – nuo 35 iki 21 proc., be to, numatoma daugiau mokesčių lengvatų korporacijoms, dėl ko kritikai teigia, kad reforma bus labiausiai naudinga turtingiesiems, o ne mažas pajamas gaunantiems ar vidurinės klasės amerikiečiams. Įvedama nauja mokestinė skalė: 10, 12, 22, 24, 32, 35 ir 37 proc. Žemiausias tarifas bus taikomas asmenims, kurių metinės pajamos nesiekia 9525 dolerių, arba šeimoms, uždirbančioms iki 19050 dolerių. Bet jeigu mokesčių mokėtojas gauna nuo 82,5 tūkst. iki 157,5 tūkst. dolerių, jam teks į iždą atiduoti jau 24 proc. 37 proc. slenkstis galios amerikiečiams, kurių uždarbis viršija 500 tūkst. dolerių.

Įstatymo projekto autoriai įtraukė į dokumento tekstą ir kelias kitas lengvatas, įskaitant tas, kurios bus taikomos jaunoms šeimoms ir studijuojantiems jaunuoliams.

Respublikonų reforma buvo priimta griežtai pagal partijų linijas Senate – už ją balsavo visi 51 respublikonai, o prieš pasisakė visi 48 demokratai. Balsavime nedalyvavo tik po smegenų vėžio gydymo komplikacijų Arizonoje besiilsintis respublikonų senatorius Johnas McCainas.

Dėl J. McCaino nedalyvavimo respublikonai baiminosi, kad reforma gali užstrigti, – prieš ją galėjo balsuoti vos vienas jų partietis Senate. Tačiau senatoriai Marco Rubio ir Bobas Corkeris, anksčiau planavę priešintis mokesčių planui, galiausiai jam pritarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.