Vladimiro Putino žento kelią į elitą lydėjo keisti sandoriai

Leidinys „Bloomberg“ ketvirtadienį paskelbė apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino dukros Katerinos Tichonovos skyrybas su milijonieriumi Kirilu Šamalovu. Tačiau apie pastarąjį anksčiau kalbėta nedaug, nors užpernai jis tapo jauniausiu turtingiausių Rusijos žmonių sąraše.

 Teigiama, kad K.Tichonova ir K.Šamalovas išsiskyrė.<br> Reuters/AFP/Scanpix nuotr.
 Teigiama, kad K.Tichonova ir K.Šamalovas išsiskyrė.<br> Reuters/AFP/Scanpix nuotr.
 V.Putinas niekada nepatvirtino kalbų apie savo jauniausią dukrą. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 V.Putinas niekada nepatvirtino kalbų apie savo jauniausią dukrą. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-01-26 15:43, atnaujinta 2018-01-26 15:49

Tiesa, 2017 m. balandį K.Šamalovas pardavė stambų kompanijos „Sibur“ akcijų paketą, kuris buvo laikomas tam tikru V.Putino aplinkos pasitikėjimo garantu, rašo  „Meduza“. 

K.Šamalovas gimė 1982 m. Kaip teigia „Reuters“, dar būdamas studentu įsidarbino dujų milžinėje „Gazprom“ pagrindiniu kompanijos išorės ekonomikos teisiniu konsultantu. 

Vėliau jis baigė Sankt Peterburgo valstybinio universiteto teisės fakultetą ir 2005 m. tapo „Gazprombanko“ juridinio departamento teisiniu konsultantu. 

Tačiau nusivylęs teisininko darbu, K.Šamalovas įsidarbino valstybės tarnyboje, ekonomikos ir finansų departamente, užsiimančiame valstybiniu turtu. 

2008 m. K.Šamalovas tapo chemijos pramonės giganto „Sibur“ viceprezidentu. Tuo metu jam buvo viso labo 26 metai. Nuo to laiko jo visa karjera susijusi su šia kompanija. 

Kaip ir visa jo šeima, K.šamalovas gimė Sankt Peterburge. Jo tėvas Nikolajus yra senas V.Putino pažįstamas, su kuriuo jie praėjusio amžiaus dešimtame dešimtmetyje įkūrė sodybų kooperatyvą „Ozero“. 

N.Šamalovui priklauso beveik 10 proc. banko „Rosija“ akcijų. Šiam bankui JAV yra paskelbusi sankcijas dėl to, kad jis priklauso V.Putino aplinkai. 

N.Šamalovo kito sūnaus Jurijaus karjera susijusi su tomis pačiomis kompanijomis, kuriose dirbo ir jo jaunesnysis brolis Kirilas. 

Nuo 2000 m. Jurijus priklauso „Sibur“ kompanijos direktorių tarybai ir užėmė vadovaujamus postus „Gazmprom“ bei „Gazprombank“. 

2010 m. „Sibur“ perėjo milijardieriams Genadijui Timčenko ir Leonidui Michelsonui. Įdomu tai, kad paskolą įmonės pirkimui jiems išdavė „Gazprombank“, kuriam taip pat priklausė dalis chemijos pramonės įmonės. 

G.Timčenko yra artimas V.Putino draugas dar nuo praėjusio amžiaus dešimto dešimtmečio. Dėl šios draugystės jis taip pat atsidūrė žmonių, kuriems pritaikytos Vakarų sankcijos, sąraše. L.Michelsonas yra vienas turtingiausių verslininkų Rusijoje. Jis seniai bendradarbiauja su G.Timčenko. 

Kaip vienam svarbiausių „Sibur“ kompanijos vadybininkų K.Šamalovui atiteko 4,3 proc. kompanijos akcijų. 

2015 m. jis pasakojo, kad kompanijos vadybininkams kaip paskatinimas buvo siūlomi pinigai arba akcijos ir jis pasirinko pastarąsias. 

Kitą stambų „Sibur“ akcijų paketą K.Šamalovas nusipirko 2014 m. (prieš tai jis paliko kompanijos viceprezidento postą) iš G.Timčenko. Tokiu būdu jo turimas akcijų paketas jau siekė 21,3 proc. 

Pinigus šiam sandoriui K.Šamalovas pasiskolino iš „Gazmprombank“, kur jo brolis Jurijus dirb vienu svarbiausių vadybininkų. 

Kaip tikina „Reuters“, tartis dėl akcijų pardavimo G.Timčenko su K.Šamalovu pradėjo 2013 m. pabaigoje, kai pastarasis susituokė su fondo „Inopraktika“ vadove Katerina Tichonova. Žiniasklaida seniai ją vadina jauniausia V.Putino dukra, tačiau nei ji, nei Kremliui to oficialiai niekada nepatvirtino. 

Vestuvės, kaip teigė „Reuters“, įvyko I.Šamalovo kurorte Leningrado srityje. Jaunavedžiai į šventę atvyko rogėmis, kurias tempė trys balti arkliai. Šventėje dalyvavusiems svečiams ir dirbusiam personalui uždrausta apie ją pasakoti. 

2017 m. balandį K.Šamalovas pardavė „Sibur“ akcijas vienam iš kompanijos dalininkų Leonidui Michelsonui. Kodėl tai buvo padaryta, oficialiai nebuvo paaiškinta. 

Kaip tuo metu rašė „ Vedomosti“, K.Šamalovas galėjo iš šio sandorio užsidirbti 100 milijonų dolerių (80 mln. eurų). Po šio sandorių jam liko vos 3,9 proc. kompanijos akcijų, t. y. maždaug tiek, kiek jis gavo būdamas vienu svarbiausių vadybininkų kaip premiją. 

Šių metų sausio 25 d. „Bloomberg“ rado netikėto sandorio priežastį. Kaip tikino leidinys, didelį „Sibur“ akcijų paketą savo laiku K.Šamalovas gavo kaip pasitikėjimo garantą nuo V.Putino aplinkos. 

Dabar gi su K.Tichonova, „Bloomberg teigimu, K.Šamalovas išsiskyrė. Po skyrybų jis esą ir atsikratė akcijų per daug iš to neuždirbęs. 

Neprisistatęs „Bloomberg“ šaltinis, esą artimas K.Šamalovui, šią versiją neigia. Esą iš tiesų paprasčiausiai K.Šamalovas pasigailėjo kažkada įsigijęs iš G.Timčenko akcijas, nes iš jų nepavyko užsidirbti, todėl dabar jas pardavė. 

„Bloomberg“ duomenimis, K.Šamalovo turto vertė siekia 800 milijonų dolerių net ir pardavus didžiąją dalį „Sibur“ akcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.